Здравният министър Кирил Ананиев: Пия oт горчивата чаша от дълговете преди мен

Над 150 млн. лв. са натрупаните дългове на предишни министри. Аз трябва да изпия горчивата чаша. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по врзме на парламентарния контрол в Народното събрание. Той преговарял с банките за оздравяване на финансовото състояние на болниците. Заради дълговете им тече 10% наказателна лихва.

Ананиев обяви и че на 15 юли ще представи здравно-осигурителния модел. Малко над 325 хиляди души са с непрекъснати здравноосигурителни права към 1 юли 2019. Ананиев посочи още, че 1354 са медицинските специалисти по здравни грижи на територията на областите Видин, Враца и Монтана. 19 лечебни заведения се грижат за болничната помощ на територията на областите.

„Няма нужда да се закриват отделения”, отсече Ананиев. Имало нужда да се стабилизират отделенията в болниците в трите области. Проблем бил кадровото обезпечаване. „С достатъчно на брой лекари и медицински сестри, акушерки и рехабилитатори може да се гарантира достъп на населението до здравеопазване”, посочи шефката на здравната комисия Даниела Дариткова.

Материалът Здравният министър Кирил Ананиев: Пия oт горчивата чаша от дълговете преди мен е публикуван за пръв път на Zdravenews.eu.

- реклама -