КЪРМЕНЕ: Забранени лекарства при кърмене

Кои лекарства не са съвместими с кърменето?

Списъкът на всички забранени лекарства при кърмене е невъзможен. Дори е по-лесло да запомнните лекарствата, които са разрешени за кърмачки.

В категорията лекарства забранени по време на кърмене влизат и медикаментите, за които все още няма научни доказателства за влиянието им върху кърмата и съответно върху кърмачето.

За съжаление, понякога се налага да бъдат приемани лекарства несъвместими с кърмаческия период и тогава е необходимо да се преустанови кърменето. Това се налага, защото употребата на лекарствата крие риск за развитие на различни увреждания на бебето. Забранените за кърмачки лекарства могат да причинят от леко неразположение до застрашаващи живота на бебето състояния.

Абсолютно са забранени опиоидните аналгетици. Дори и в малки дози, те проникват в кърмата и водят до нежелани състояния на бебето: безсъние, непрестанен плач, тремор, диария, повръщане, гърчове, тахикардия и др.

Към опиоидни аналгетици спадат: морфин, кодеин, хидрокодеин, метадон, лоперамид и много други.

Още забранени лекарства при кърмене:

Аспирин: рискът е голям. Особено, ако се приема дълго време или в по-високи дози, може да причини на детето хеморагия или развитие на синдром на Reye. Повлиява на централната нервна система и черния дроб на бебето.

Антидепресанти, седативни и сънотворни средства: почти всички медикаменти се отразяват на кърмата и предизвикват седация и сомнолентност при бебето/детето. В не малко случаи се развиват алергии, раздразнителност и гастроинтестинални увреждания.

Хормонални средства, съдържащи естрогени или андрогени: приемът на андрогени може да потисне производството на кърма и да повлияе на нормалното сексуално развитие на детето. Употребата на естрогени също може да причини потискане на лактацията, а при бебето води до развитие на гинекомастия и ендокринни нарушения.

Метформин: прилага се при захарен диабет тип 2. Но употребата му в периода на кърмене може да причини хипогликемия при детето. А може да се развитие и лактатна ацидоза, дори кома. При кърмачките със захарен диабет се препоръчва употребата на инсулин, който е безопасен за бебето.

Антибиотици и химиотерапевтици: особено опасна е употребата на хлорамфеникол, дори в минимални дози, поради риск от развитие на миелосупресия и синдром на сивото бебе, протичащ с тежки кардио-циркулаторни увреждания и цианоза.

Тетрациклините също проникват в кърмата и причиняват увреждане на черния дроб и скелета на бебето.

Приемът на сулфонамиди провокира развитие на тежки алергични прояви и жълтеница.

Употребата на хинолони води впоследствие до артропатия или сърдечни увреждания.

Противовирусни средства имат много малък терапевтичен обхват и нисъка безопасност при системна употреба и не се препоръчват при бременност, кърмене и детеродна възраст.

Антимикотици: системното им приложение изисква преустановяване на кърменето, поради риск от алергични, хематологични и гастроинтестинални увреждания.

Противотуморни медикаменти са абсолютно противопоказани и несъвместими при кърмене.

Когато се налага употреба на лекарства, задължително кърмещата майка трябва да се посъветва с лекуващият си лекар, за да се избере най-подходяща терапия като вид, доза и продължителност.

Приоритете са здравето на майката и бебето, затова не трябва да се поемат рискове. Когато се налага е по-добре кърменето временно да бъде преустановено. След приключване приема на лекарства и изчистването на организма на майката, кърменето може да се възстанови.

За да се поддържа лактацията може да се практикува изцеждане с помпа и изхвърляне на кърмата. А може да се наложи и релактация. В помощ на тези процеси, може да използвате билков чай Лактеса или Лактеса ПЛЮС с добавен сминдух за увеличаване и поддържане на лактацията.

В останалите случаи се подбират водоразтворими лекарства с кратък полуживот, като се препоръчва употребата му непосредствено след кърмене.

Разрешени лекарства при кърмене

 

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Related Posts

ПОПИТАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

43,857FansLike

КЪРМЕНЕ

Кърмене: Рецепта за увеличаване на кърмата

Необходими билки: сминдух - 30 гр; резене - 30 гр; анасон - 20 гр; копър - 20 гр; вода - 500 мл; Начин на приготвяне: Дозирайте правилно билките по дадените грамажи...

Кърмене: Билки в помощ на кърменето

 Уницеф, Министерство на здравеопазването в България и Световната здравна организация, препоръчват през първите шест месеца бебетата да бъдат хранени само с майчина кърма. Чай...

Кърмене: Десет популярни мита за кърменето

Кърменето е нещо, от което на теория всички разбират – майки, баби, приятелки, съседки, а също и различни медицински специалисти. Липсата на достъпна и...

Кърмене: Болница “Надежда” и Лактеса

В аптеката на МБАЛ "Надежда" София, ул. Блага вест № 3, може да намерите Лактеса класик и Лактеса плюс