Всеки четвърти с инсулт в „Св. Анна“ е лекуван с тромболиза

Всеки четвърти пациент, приет с инсулт в столичната УМБАЛ „Св. Анна“, е получил модерно лечение с тромболиза. Това показват данните на Галъп Интенешънъл по проекта „Индекс на болниците“. Над 26 % от 1300 хоспитализирани с тази диагноза в „Св. Анна“ през 2019 г. са били подложени на терапия с тромболитик – медикамент, който блокира механизмите за съсирване на кръвта в организма на пациента и през това време тромбът, който е запушил кръвоносния съд се разтваря и той отново става проходим. Това прави болницита безапелационен лидер в лечението на инсулт у нас. „А разликата между лекуван с тромболиза и на практика нелекуван инсулт е, че в първия случай 70 % от пациентите се изписват здрави и си тръгват на крака и без дефицити, а във втория – или умират или остават инвалиди, а в най-добрия случай имат по-леки дефицити“, обяснява доц. Росен Калпачки, началника на Клиниката по неврология на „Св. Анна“.

На второ и трето място по тромболизи се нареждат русенската МБАЛ „Медика“, където 12.95 % от приетите са получили модерната терапия и МБАЛ „Сърце и мозък“ в Плевен, където всеки десети с инсулт е бил подложен на тромболиза.

Според данни на НЗОК, общо 51 614 българи са получили мозъчен удар през миналата година, но само 2,2 % от тях са имали достъп до на практика единственото истинско лечение на инсулта.

МБАЛ-Търговище, МБАЛ-Силистра, столичната „Токуда“ и  МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново също са сред лечебнте заведения, които успяват да приложат тромболиза в по-висок процент от средния за страната. За сравнение най-големите болници УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна са с почти двойно по-малко тромболизи от лечебницата в Търговище, а в спешния институт „Пирогов“, който се води за един от центровете за модерно лечение, са лекували с него едва 4.88 % от приетите с инсулт 799 пациенти.

Материалът Всеки четвърти с инсулт в „Св. Анна“ е лекуван с тромболиза е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.