Визитации по телефона за болни с КОВИД-19

Визитации по телефона за болни с КОВИД-19, които не са настанени в болница, въвеждат ВМА, „Пирогов“, и „Александровска“. „Във ВМА се наблюдават 40 болни с ежедневни консултации по телефона или видеовръзка“, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Карантинираните вкъщи не бива да се чустват пренебрегнати. Дори не е нужно да имаме връзка, ако нямат симптоми. Изтича карантината на първите поставени под карантина. Свършва и 21-дневният срок на хората, които се лекуват от коронавирус вкъщи“, обясни шефът на щаба.

По думите му от днес данните са за 16 потвърдени пациенти с коронавирус, но лабораториите продължават да работят, затова броят им не е окончателен. „218 са заразените лица в страната, новите болни са от Стара Загора, Плевен, Пазарджик, София, Добрич и Варна, като сред тях няма в критично състояние няма“, добави ген. Мутафчийски.

Шефът на щаба посочи, че 11 са медицинските лица, които са заразени, но не като вътрешноболнична инфекция. Част от лекарите са пътували в чужбина, а други са били в контакт със заразени, но по приятелска линия.

„В Пирогов не е установено все още дали тежкоболният пациент, приет наскоро и интубиран, е положителен за коронавирус. Има интересен случай във ВМА – цяло семейство е заразено, най-засегната е майката, която е с двустранна бронхопневмония, а съпругът й и двете деца нямат почти никакви оплаквания“, разказа още ген. Мутафчийски.

„Няма данни за нито едно лекарство, което може да се използва превантивно, за да не се разболееш от коронавирус“, предупреди той.

Материалът Визитации по телефона за болни с КОВИД-19 е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -