Цигари и кърмене

Преминава ли никотинът в кърмата? Какво влияние има кърмещата майка пушачка върху бебето?

Статията „Цигари и кърмене“ не е за това, колко са вредни цигарите или колко е важно да кърмите бебето поне 6 месеца. И двете теми са пределно ясни. Цигарите са вредни за всяка възраст и ситуация. И най-доброто, което може да направите за едно дете е то да бъде кърмено/хранено с майчина кърма.

Със следващите няколко реда искаме накратко да отбележим взаимодействието между цигарите и кърменето.

Колкото и да звучи странно, количеството кърма може да бъде по-малко, когато майката е пушачка. Хормонът, който отговаря за количеството на кърмата се нарича пролактин. Когато жената пуши, този хормон е в по-малко количество. Съответно това повлиява и на кърмата. За да стимулирате лактацията и тялото ви да произвежда повече кърма е добре да си помогнете с билков чай Лактеса. Кърмете бебето на поискване или се изцеждайте на всеки 3 часа.

Да, така ще овладеете проблемът с малкото количество кърма, но за съжаление в майчиното мляко преминават токсичните вещества от цигарите. Това са катран,карбон, никотин,моноксид, цианиди. А най-лошото е, че концентрацията на никотин в кърмата е по-висока, отколкото в кръвта на кърмачката.

цигари и кърмене, вредата на цигарите при кърменеЦигари и кърмене

Когато майката пуши, кърмените бебчета са по-неспокойни, а в доста случаи наддават много малко на тегло. Не на последно място кърмачетата на майки пушачки страдат от по-силни колики.

Децата кърмени от пушачки са изложени на риск от алергии, астма и чести инфекции на дихателните пътища. Нервността без причина или от малка причина е често срещана.

Кърмя и пуша? Какво да правя?

Спирането на цигарите не е лесна работа. При някои майки се получава от първия път, при други – не. Не се чувствайте виновни. Концентрирайте се в това, че няма да се откажете да опитвате да спрете цигарите и че ще продължите да кърмите.

Не спирайте да кърмите, само защото не сте успели да спрете цигарите от първия път.

Намалете цигарите до минимум, ако съвсем не можете да издържите без да пушите. Но първо накърмете бебето. Не пушете цяла цигара. И не пушете повече до следващото кърмене, което е добре да бъде след 3 часа. Ако кърмите по-често, на поискване, то изцеждайте кърма, след като сте накърмили бебето и преди да сте запалили цигара. По този начин не елиминирате вредата, но я намалявате. И така крачка по крачка, докато успеете да спрете цигарите.

никотин и кърменеКак да спрете цигарите, когато кърмите?

Индивидуално е. На пазара се предлагат различни продукти, които са за спиране на цигарите, заместване на никотинов глад и т.н. Такива продукти не са подходящи за кърмещи майки. Никотинът от тях също преминава в кърмата.

Колкото и да ви се пуши, знайте че най-трудното е само няколко секунди до минута. След това преминава силното желание за цигара. Опитайте се да се овладеете, бъдете твърда, проявете воля и инат. Защото здравето на детето и на майката са най-важни за щастлив живот.

Не забравяйте, че дори и майката да не пуши, ако бащата или друг човек в дома пуши в помещението, в което живеете, работите или пребивавате продължително време, то вредата върху кърмата е същата.  Дали сте активен или пасивен пушач няма значение. Никотинът и всички останали вредни съставки от цигарите преминават в тялото ви и от там в кърмата. Затова в никакъв случай не излагайте себе си и бебето на тютюнев дим.

Трудно е. Но ще се справите, защото дори не подозирате, колко е силна майчината обич.

 

About Author /

ЛАКТЕСА е бутикова марка функционален чай за подпомагане на желани процеси: чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за поддържане на имунната система. Чай за сваляне на високо кръвно Потърсете ни във фейсбук страницата https://www.facebook.com/lactessa/ --->>> Купете на промоция още сега https://lactessa.com/promotsii-laktesa

Start typing and press Enter to search