Спряха продажбата на ранитидин у нас

Продажбата на ранитидин у нас е спряна. Изпълнителната агенция по лекарствата и притежателите на разрешения за употреба на лекарствените продукти, съдържащи ранитидин, са блокирали наличните в аптеките и складовете количества, съобщиха от агенцията.

Става въпрос за пет форми на медикамента, произвеждан от четири производителя. Те са ранитидин на „Софарма” 150 мг филмирани таблетки, ранитидин на „Софарма” 300 мг филмирани таблетки; ранитидин „Софарма” 20 мт/мл-2 мл, инжекционен разтвор, ранитидин на „Акорд 150″ мг филмирани таблетки и ранитидин „Акорд” 300 мг филмирани таблетки.

Блокирането се извършва като превантивна мярка във връзка със стартирания от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) преглед на лекарствените продукти, съдържащи ранитидин, поради съмнение за възможна контаминация с нитрозамини (NDMA) в активните вещества, от които са произведени. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън територията на ЕС, че нитроза-мините е възможно да са канцерогенни.

ЕМА изрично подчертава, че няма препоръка за прекратяване на употребата на ранитидин съдържащи лекарствени продукти. Ранитидин е активно вещество, което се използва за намаляване на производството на киселина в стомаха при болни със стомашна язва или гастроезофагеален рефлукс.

Блокирането на лекарствата съдържащи ранитидин, се извършва като превантивна мярка преди откриването на предполагаема контаминация с нитрозамини. Както беше съобщено по-рано, NDMA е класифициран като вероятен канцероген при хора въз основа на изследвания върху животни. Той присъства в някои храни и в някои източници на вода, но не се очаква да причини вреда при поглъщане в малки количества.

Пациентите не следва да преустановят лечението с рашггадин, без да се консултират с лекаря си, тъй като рискът от спиране на лекарството е значително по-голям от риска от продължаване на приема до следващата консултация с него. На пазара има други лекарства с други активни съставки, които имат същите терапевтични показания. Сред тях са инхибитори на протонна-та помпа, като омепразол, пантопразол или лансо-празол; Н2 рецепторни антагонисти, като фамоти-дин. Пациентите, които приемат лекарства, съдържащи ранитидин, могат да се консултират с лекаря си, за да обсъдят промяната в терапията, заявиха от ИАЛ.

Материалът Спряха продажбата на ранитидин у нас е публикуван за пръв път на Zdravenews.eu.