Списък с най-здравословните видове чай

Чаят е най-популярната и най-консумираната напитка в света след водата. Според официалните данни повече от 15 милиарда чаши чай се изпиват на ден от хората по целия свят. Чаят е просто запарка, направена чрез накисване на изсушени и обработени листа, пъпки и клончета от растение, наречено Camellia sinensis, в гореща или топла вода. Camellia sinensis е растение, присъщо за Индия и Китай, и съдържа антиоксиданти като полифеноли и флавоноиди. Тези антиоксиданти се смятат за полезни за ограничаването на шансовете за развитие на такива разрушителни заболявания като сърдечна недостатъчност, рак и запушени артерии. Чаят се счита и за стимулант, тъй като съдържа вещества като кофеин и тианин, които стимулират мозъчната дейност и менталната бдителност. Всъщност чаят се счита за здравословна напитка, която помага за понижаването на холестерола и предпазването от много сериозни заболявания. По-долу са изброени някои от най-здравословните чайове, както и ползите от тях.

Зелен чай

Това е вероятно най-здравословният от всички чайове, тъй като е най-малко обработен. С други думи зеленият чай се прави от неферментирали листа на Camellia sinensis. В резултат на това той съдържа висока доза полифеноли с катехини като епигалокатехин-3-галат (EGCG) – силен антиоксидант, който помага за отстраняването на свободните радикали като по този начин допринася за предпазването от различни заболявания. За да бъдат извлечени пълните облаги от употребата на зелен чай, е препоръчително да пиете по 8 чаши на ден. Някои от основните ползи от зеления чай са:
– Възпрепятстване на пред-раковите поражения;
– Понижаване на лошия LDL холестерол и повишаване на добрия HDL холестерол;
– Стабилизиране на кръвното налягане;
– Понижаване на кръвната захар и облекчаване на II тип диабет;
– Предпазване от зъбен кариес;
– Повишаване на енергията;
– Помагане на тялото да изгаря калории;
– Минимизиране на шансовете от заболявания и инфекции на кожата;
– Потискане на лошия дъх и халитозата;
– Предпазване на черния дроб от токсини като алкохола;
– Предпазване от кръвни съсиреци в потока на кръвта.

Зеленият чай има вкус на трева, а ароматът му варира в зависимост от това дали е приготвен по китайскита или по японската традиция. Най-популярните сред зелените чайове са декофеинизираният зелен чай, билковият зелен чай с елементи, които стимулират функционирането на сърдечно-съдовата система, студеният зелен чай и зеленият чай Аризона, който е с балансирана комбинация от витамини, минерали и билки.

Черен чай

За разлика от зеления чай, черният чай претърпява процес на ферментация и се счита за най-окисления от всички чайове. Поради тази причина той е по-тъмен на цвят и с по-богат вкус в сравнение с белия и зеления чай. Сред ползите от черния чай са:

– Предпазва от запушване на артериите;
– Понижава лошия LDL холестерол;
– Понижава риска от удар;
– Понижава риска от коронарни сърдечни заболявания;
– Подобрява храносмилането.

Бял чай

Направен от най-младите листенца от растението, белият чай получава името си от сребристи нишковидни сушени пъпки. Тази категория чай доказано има най-висока концентрация на антиоксиданти и най-малко количество кофеин. Няколко от многобройните ползи от този вид чай са:

– Предпазване от различни видове рак, които поразяват простатата, дебелото черво и стомаха;
– Понижаване на кръвното налягане и холестерола;
– Стимулиране на функционирането на сърцето, както и на цялата сърдечно-съдова система;
– Заздравяване на костите;
– Поддържане здравето на кожата;
– Поддържане здравето на зъбите и венците.

Чай Улонг

Този вид чай е с ниво на окисляване някъде между зеления и черния чай. Чаят оолонг(или улонг) повече или по-малко прилича на зеления чай, защото притежава сладък аромат на цветя. Ползите от чая Оолонг са:

– Предпазва от кариеси;
– Стимулира кръвния поток към сърцето;
– Заздравява костите;
– Подобрява храносмилането.

Отделно от тези видове, билковите чайове също се считат за полезни за здравето. Билковите чайове се правят най-вече от плодове, семена и билки. Например чаят от лайка помага за предпазването от диабет и възпрепятства растежа на раковите клетки. По същия начин чаят от хибискус помага за понижаването на кръвното налягане. Билковите чайове като чаят от джинджифилов корен и чаят от дървесна кора се считат за ефикасни при облекчаването на менструални спазми.

- реклама -