Съд отмени глоба на майка, отказала да ваксинира детето си

Акт и глоба от 100 лв. от РЗИ – Пловдив получи майка, отказала да ваксинира детето си с четиривалентната ваксина „Tetraxim“, съобщи dariknews.bg. Тя e обжалвала акта и той бил отменен от Районния съд, макар и с мотиви не по същество.

Жената е завела детето си при личния лекар, който я информирал, че трябва да му се направи реимунизация срещу дифтерит, тетанус, коклюш и полиомиелит. Майката обаче не позволила ваксинацията.

По-късно била била потърсена от здравен инспектор в РЗИ по телефона. По време на разговора жената отново потвърдила, че не желае детето й да бъде ваксинирано с 4- компонентната ваксина. Тя била категорична, че е наясно с всички рискове за здравето на детето, които биха могли да възникнат поради липсата на ваксинация.

Проверяващите инспектори от РЗИ установили, че според амбулаторния лист на детето то е в добро здравословно състояние и би могло да бъде ваксинирано. В документа обаче бил положен подписът на майката и нейният котегоричен отказ.

Инспекторите съставили констативен протокол от проведения телефонен разговор с пловдивчанката и ѝ съставили акт, въз основа на който я глобили със 100 лв. Тя подписала акта без възражения, но впоследствие го обжалвала пред съда.

Съдът се е съгласил с доводите на РЗИ, но се оказало, че има нарушение на процесуалните правила. По тази причина наложеният акт се оказал незаконосъобразен. В случая, в акта не била написана датата, на която се твърди, че е извършено нарушението от майката, а това според съда нарушавало правото й на защита. Така  съдът отменил наложения акт.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен пред Пловдивския административен съд.

Магистратите у нас създават опасни прецеденти, наливайки вода в мелницата на антиваксърите, а те бяха обявени от СЗО за една от десетте най-големи заплахи за здравето в света. Припомняме, миналата година съдът в Сливен разреши на неваксинирано дете да ходи на детска градина.

 

Материалът Съд отмени глоба на майка, отказала да ваксинира детето си е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.