Рентген и кърмене?

Рентгенови снимки при кърмене?

Влияе ли рентгенът на кърмата, какво да правя с кърмата, ако съм била на рентген, да кърмя ли, когато съм била на рентген, колко време след рентген не се кърми, храни, за пречистване на организма след рентген, кърмене и рентген…

Рентгеновите снимки не са без риск за всеки човек, независимо от физическото му състояние. Но, когато става въпрос за кърмещи майки е добре да се подхожда с повишено внимание.

Какво означава това?

На първо място, трябва много добре да се прецени нужно ли е да се направи рентгенова снимка или не е толкова наложително. Ако е необходимо, потърсете две или три мнения на специалисти. При диагностициране, често може да се намерят и алтернативни методи. Не се поддавайте на паниката и първосигнално да се съгласявате на рентгенова снимка. Нека специалистите ви убедят, че наистина се нуждаете и че няма друг начин.

На второ място не се доверявайте, без да сте проучили, къде ви пращат на рентген. Обикновено, ви насочват към точно определен такъв или (по-рядко) ви оставят сами да изберете, къде да направите снимките. И в двата случая най-важното, което трябва да се направи е да се проучи доколко медицинското оборудване е съвременно. Съвременните медицински технологии облъчват по-малко. При по-старата техника има два рискови фактора :

–        Старото медицинско оборудване облъчва по-силно

–        Неяснота, дали по-старата медицинска техника е поддържана правилно, редовно и доколко е изправна.

С две думи, ако се е стигнало до там, да правите рентгенова снимка, уверете се, че наистина е необходимо и ако е неотложно, то направете снимката, там където се използва съвременна модерна медицинска техника за това. Това е препоръчително за всички, а за кърмещите майки е още по-важно. Не само заради кърменето, а заради това да се предпази майчиното тяло от всеки риск, който повлиява на имунната система. Защото майката си остава нужда на детето през целият му живот, не само в периода на кърмене. И нейна отговорност е да се пази и грижи за себе си, в името на детето.

По тази темата: вредили рентгена на кърмата, ще чуете противоречиви мнения от рентгенолози, педиатри и специалисти. Но всяка кърмеща майка, дори и да се доверява е добре и да проверява. Или поне да вземе мерки за всеки случай. По-добре да сте безсмислено предпазливи, отколкото рисковано доверчиви.

Не забравайте!

Съвременната цифрова диагностична апаратура, дава няколко пъти по-малка доза облъчване. Ето защо е добре да предпочитате и избирате добре оборудвани и нови медицински центрове.

В много случаи може да се избегнат неоправданите рентгенови изследвания. Е, ясно е, че при счупване на ръка или крак или при определени зъболекарски дейности няма как да се избегне снимката, но все пак, за всичко останало потърсете и допълнително мнение от специалист, дали е нужно и има ли други начини за диагностициране, защото сте кърмеща майка.

Понякога се случва да ви изпратят на изследвания, които облъчват, защото е по-лесно и бързо за лекарите. Да не споменаваме и подробности за това, че документално и по клинични пътеки, това им е необходимо, за да усвояват средства от здравната каса.

Какво да направим, за да помогнем на организма да се изчисти от радиацията и възстанови по-бързо, след рентгенова снимка?

Насоките, които ще ви представим важат за всички,които са се подложили на рентген или други видове изследвания, които облъчват тялото. Но за кърмещите майки е добре, наистина да се погрижат за себе си отговорно.

Най-често въпросите на кърмещите майки са вредно ли е за бебето, влияе ли рентгенът на кърмата, какво да правя с кърмата, ако съм се снимала на рентген, да кърмя ли, когато съм била на рентген, колко време след рентген не се кърми и т.н.

Има много проучвания, изследвания и опити, които продължават и до ден днешен. Може да срещнете противоречиви резултати и заключения. От това, че рентгенът е безопасен при кърмене до това, че не бива да кърмите, ако сте си правили снимка.

Това, което е най-добре, обаче, е да вземете разумното решение, а то е да не се доверявате на нито една от крайностите, а на здравия разум.

Ще чуете дори категоричното изказване „кърмих веднага след рентгенова снимка, нищо му няма на бебето“. Невидимото не е ли по-опасно от видимото?

Ясно е, че при рентген и други видове изследвания, при които има облъчване, тази радиация е опасна в някаква степен. Ето защо, дори и да не сме наясно доколко е опасна и на какво и как влияе е добре да вземем мерки.

Много от литературата и статиите на тази тема са преведени от американски и английски сайтове. Не забравяйте, както ви обърнахме внимание по-горе, че в тези държави техниката и защитата може да са на съвсем различно ниво.

Рентген и кърменеКакви мерки може да вземе кърмещата майка, ако се налага да направи рентгенова снимка?

  1. Да осигури достатъчно количество кърма за бебето, преди да се подложи на рентген. Изцедете, съхранявайте в контейнери за кърма в хладилник или фризер, ако е повече. Така ще имате достатъчно количество кърма за вашето бебе, за периода след като вече сте си направили рентгеновата снимка.
  2. Накърмете бебето, преди да тръгнете за рентгена.
  3. Спазвайте стриктно всички правила при провеждане на изследването.
Подготовка преди рентген на кърмещата майка, за да изчисти и възстанови тялото си по-бързо от радиацията

Предварително направете така, че да си осигурите всичко, което ви е нужно, за да изчистите Рентген и кърмене храниорганизма си по-бързо от радиацията.

  1. Осигурете си плодове и зеленчуци богати на антиоксиданти.

Например, червено цвекло, домати, безкостилкови плодове, цитруси. Добре салатата от червено цвекло, овкусена със зехтин да присъства в менюто поне седмица.

  1. Месо и млечни продукти. Възможно е облъчването да повлияе на хемоглобина. Затова се погрижете за менюто си. Нека има месо, че и чаша червено вино заедно със салатата от червено цвекло.
  2. Консултирайте се какви витамини е добре да приемате. При облъчване, най-добри са витамините – C, A, E. Но се консултирайте не само какви витамини е добре да взимате, а и за какъв период от време. Яжте зеленчуци и плодове, в които има високи нива на тези витамини.Рентген и кърмене
  3. Чесънът също подпомага изчистването на организма. За него има противоречиви мнения, дали кърмещата майка може да консумира чесън или не. Педиатрите са на мнение, че не е добре, но съвременните изследвания показват, не само че няма проблеми кърмачките да похапват чесън, но и че кърмата придобива мириса и вкуса на чесъна и това се харесва на бебетата. Има наблюдения, че чесънът често подпомага лактацията. А кърмачки, похапващи чесън споделят, че дори бебета им сучат по ентусиазирано. Чесънът има силна радиопротекция и засилва антиоксидантните процеси в тялото.Рентген и кърмене
  4. Студенопресованите растителни масла също подпомагат възстановяването и изчистването на организма след рентген. Така че, салатките е добре да се консумират със зехтин екстра върждин, сусамово олио, шарлан. Подсигурете си!
Внимание! Количеството на кърмата при рентгенови снимки.

Не винаги, но е възможно, след рентген и други видове изследвания, при които има облъчване, кърмата да намалее. Затова не се плашете и не изпадайте в паника, ако това се случи. Бързо ще се възстановите.

Но, ако се притеснявате и за да сте спокойни (а спокойствието е много важно за кърмещата майка), се подсигурете с чай за кърмачки. Избягвайте гранулираният чай за кърмачки и таблетките. Често в тях има остатъчни химии от преработката. Избирайте български чай за кърмачки, защото за да има по-бързо и качествено действие, билките трябва да са на не повече от година – две. А при внос на продукти за усилване на кърмата, вероятността билките да са по-стари изобщо не е малка. Ако билковият чай за кърмачки е български и с не толкова мащабно производство, не се среща често и навсякъде, възможността от застояла стока се намалява. Ние ви препоръчваме чай за кърмещи майки Лактеса.

Колко време след рентгенова снимка не трябва да се кърми?

Препоръчителен период:

При рентгенови снимки на зъб поне 4 часа след снимката не е препоръчително да се кърми.

За снимки на гръден кош – 24 часа.

Но, през този период трябва да се изцеждате, за да стимулирате лактацията.

Изцедената кърма през този период е добре да се изхвърли.

Задължително обсъдете със специалист, какво да правите, ако за снимката е използвано контрастно вещество. Това е течност или каша, която се вкарва в тялото, за да дава по-ясен образ на екраните на лекарите.

ВАЖНО!

При прилагане на по-високи активности на радиоактивното вещество при определени изследвания се препоръчва временно да избягвате контакт с бременни или малки деца. Затова, обсъдете със специалистите, какво точно е нивото на радиоактивното вещество, за да сте наясно, след колко време е добре да прегърнете бебето си.

За съжаление, в България недостатъчно се разбира необходимостта и значимостта на осигуряването на безопасни и качествени изследвания.  Модерната медицинска апаратура не е достъпна навсякъде, а остарелите технологии стават още по-опасни поради нередовното или неправилно поддържане. Специалистите не винаги поддържат информираността си за новостите в  областта на рентгена изследванията, методите за превенция, опасностите, както и за алтернативни начини за диагностициране.  Не на последно място са и повтарящи се рентгенови изследвания поради формални изисквания за отчитане на клинична пътека.

Рентген и кърменеЕжедневно рентгенолозите се възмущават и връщат пациенти (но не разчитайте на тази коректност), изпратени за рентгеново изследване без да има достатъчно показатели за това. Жалко е, че много лекари не се съобразяват с опасностите, които крият лъчите. Например, за да ви лекуват от някои заболявания преди да ви приемат в болница се прави рентгенова снимка, на която това заболяване не се вижда. След излекуването се прави контролна снимка за доказателство, че сте се излекували, но пак следи от заболяването на снимката няма. Това е просто една бюрократична измислица на хора от здравната каса.

Поради всичко това ви съветваме, бъдете предпазливи. И дори и да ви казват, че е безопасно едно рентгеново изследване, за кърмата, кърменето и кърмачето, то по-добре се подгответе предварително и имайте специален режим на живот.

Накратко 

Изцедете нужното количество кърма, за да е осигурена за поне 24 часа след като си направите рентгена.

Не доближавайте бебето поне час – два, а ако може и повече, след направените ви изследвания, особено ако те са с високо ниво на радиация.

Цедете се през следващите 24 часа, за да поддържате лактацията, но изхвърляйте кърмата, особено ако снимката е била на бял дроб.

Ако снимката е била на част от тялото, далеч от гърдите, и сте били защитени с оловна жилетка, то може да превантивно да се изцедите 2 или 3 пъти, като изхвърлите кърмата и след това да продължите кърменето по традиционният за вас начин.

Пригответе си предварително чай за стимулиране на кърмата, ако тя намалее. Ако сте си осигурили от чай за кърмещи майки Лактеса, може да изпиете един чай, просто така, като напитка. Чаят е подходящ за ежедневна употреба и е приятен на вкус, лесен за приготвяне, защото е предварително дозиран във филтърни пакетчета.

Набавете червено цвекло, чесън, цитруси, витамин C, домашно червено вино, зехтин или сусамово олио и не забравяйте да пиете много вода.  Важно е да изчистите организма си и поне месец консумирате храни и напитки, които ще помогнат за това.

Разходките помагат.

И не забравяйте, че освен бебето, а и заради бебето, много важно е да се грижите добре за себе си. Защото, всяка кърмеща майка задава въпроса: вреден ли е рентгена за кърмата и кърмачето, но незабравяйте и себе си. Дори и да е безвредно за кърмачето, то непременно се погрижете за вашето тяло и му помогнете по-бързо да се изчисти от радиацията. Често срещани констатации са сравненията на какво се равнява една рентгенова снимка, да кажем на 3 дни излагане на слънце. Не се подвеждайте по такива наивни и некоректни сравнения, защото дори и този факт да е истина, все пак  има значение дали за 3 дни или за 3 секунди тялото ви поема тази радиация.

Не забравяйте, че никой няма да се погрижи за вас по-добре от вас самите.

Малко факти, които трябва да знаете, ако ходите на рентген

About Author /

ЛАКТЕСА е бутикова марка функционален чай за подпомагане на желани процеси: чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за поддържане на имунната система. Чай за сваляне на високо кръвно Потърсете ни във фейсбук страницата https://www.facebook.com/lactessa/ --->>> Купете на промоция още сега https://lactessa.com/promotsii-laktesa

Start typing and press Enter to search