КЪРМЕНЕ: Разрешени лекарства при кърмене

 Кои лекарства са съвместими с кърменето?

В периода през който кърмите трябва да бъдете много внимателни какви лекарства приемате, тъй като голяма част от тях достигат и до кърмата, а чрез нея и до бебето.
Поради тази причина е изключително важно да се консултирате с лекар за всяко ваше здравословно неразположение, дори за главоболие, запушен нос, цистит, диария, отпадналост, нервност и т.н. Консултирайтесе с вашия лекар и си направете списък с лекарства разрешени за кърмачки.

Кои лекарства са разрешени при кърмене?

В периода на  кърмене самолечение не се препоръчва, защото повечето лекарства могат да се окажат вредни за кърменото бебе, независимо, че ги приема майката.

Определени са пет лактационни рискови категории за лекарствата, като групите L1, L2 и L3 се считат за безопасни, L4 е потенциално опасна, а L5 е противопоказана.

Но трябва да се има предвид, че дори някое лекарство да е позволено за кърмачки, от голямо значение е и дозата, в която се приема. Не бива да се прекалява, както и да се приема по схема различна от тази, която вашият лекар е изписал. Не превишавайте указаните дози.

Кои лекарства са разрешени за кърмачките?

Лекарствата, които са съвместими с кърменето са:

Ибупрофен: има аналгетичен, противовъзпалителен и антипиретичен ефект. Прониква в кърмата в минимални концентрации. Само 0.6% от изпитата от майката доза премивава в кърмата. Най-често се среща под името Нурофен.

Парацетамол (Acetaminophen): прилага се при висока температура и болки. При спазване на стандартната дневна доза се води допустимо леказство за кърмачки.

Препоръчителна доза не повече от 4 грама/ден. Често се среща под имената имена: Парацетамол, Колдрекс, Терафлу, Панадол.

Инсулин: използва се при захарен диабет тип 1 и  при неинсулинозависим диабет. Употребата му в периода на кърмене не предполага рискове за бебето.

Хепарин: антикоагулант, който се използва за лечение и профилактика на дълбоки тромбози.

Левотироксин: използва се в терапията на хипотиреоидизъм, доброкачествена еутиреоидна гуша, както и като адювантна терапия при някои пациенти с хипертиреоидизъм.

Лидокаин: основно се използва за местен анестетик за локално обезболяване. Може да се предпише и като антиаритмично средство за лечение на тахикардия, камерни екстрасистоли и камерни аритмии. Дозата се определя от лекуващия лекар.

Салбутамол: използва се при хронична обструктивна белодробна болест или бронхиална астма. За кърмачки се препоръчва инхалаторната форма на препарата и то само при доказана необходимост.

Ацикловир: използва се при различните инфекции, причинени от херпесните вируси, се счита за безопасен и при перорален прием.

Някои антибиотици: пеницилини, цефалоспорини и макролиди са съвместими с кърменето и се използват при развитие на бактериална инфекция. Те се предписват при инфекции на дихателната, урогениталната и храносмилателната система.

Използването на противовирусни и противогъбични препарати за локално приложение: под формата на крем, лосион, шампоан…  се считат за съвместими с кърменето, тъй като почти не достигат до кърмата.

КЪРМЕНЕ: Забранени лекарства при кърмене

 

Ето един изключително полезен сайт, в който може да проверите кои лекарства са съвместими с кърменето:

Проверете дали лекарства или билки
са съвместими с кърменето

Съвместимост на лекарства и билки с кърменето може да проверите и в този сайт  LactMed

About Author /

ЛАКТЕСА е бутикова марка функционален чай за подпомагане на желани процеси: чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за поддържане на имунната система. Чай за сваляне на високо кръвно Потърсете ни във фейсбук страницата https://www.facebook.com/lactessa/ --->>> Купете на промоция още сега https://lactessa.com/promotsii-laktesa

Start typing and press Enter to search