6 съвета за психическа подготовка за кърмене

Чудесната приказка наречена майчинство, започва още с новината, че сте бременна. А от този момент нататък ви очакват не само приятни мигове и щастие, но и моменти за които дори и да се подготвите теоретично, пак може да ви се сторят трудни. Една такава сладка трудност може да очаквате и през периода на кърменето. Затова е добре да отделите време за психическа подготовка.

Кърменето е естествен процес и най-вероятно няма да имате никакви проблеми. Вярвайте в това. Но, за да се улесните още повече създайте си подходяща среда, душевен мир и спокойствие.

Не е трудно да се подготвите психически за кърменето. Следвайте насоките ни и неусетно ще се почувствате уверени и сигурни, че ще се справите. Всъщност, вие наистина ще се справите или вече се справяте с кърменето, независимо от притесненията ви дали това е така. Човешката природа е изключително силна. Трябва само да следвате инстинктите си, а не страховете.

Как може да се застраховате от психически сривове в периода на кърмене?

Няколко лесни стъпки за психическа подготовка за кърмене:

  1. Вашата нова компания за сладки приказки, чат, кафе или разходки е добре да бъдат жени, които са кърмили успешно поне 6 месеца и имат положителна нагласа и емоции за кърменето .
  2. Избягвайте да разговаряте на тема кърмене с жени, дори да са ви много близки или роднини, които изобщо не са успели да кърмят. Спестете си логичните им обяснения като „Нямах кърма“, „кърмата ми спря след стрес“, „толкова много ме болеше, че се отказах да кърмя“, „кърмата ми не беше хранителна и се наложи да спра да кърмя“, „бебето не искаше да го кърмя, не му харесваше кърмата ми“… и т.н. Всичко това са само оправдания, с които сякаш успокояват съвестта си.
  1. Не слушайте съвети за кърмене от жени, които не са успели да кърмят поне 6 месеца. Те може да са добронамерени, но да ви объркат или подведат в погрешна посока. Съветите от рода на „кърмих успешно до 3 месец, но не ми се отрази добре на здравето и се наложи да спра“, „не можех да си позволя да кърмя по 3 часа на хранене“, „научи се да ме ползва за биберон, вместо да суче“, „не е нужно да кърмиш постоянно, може да сте на смесено хранене“… както и съвети какво да ядете и пиете може да ви провокират страхове и очаквания, че с вас ще се случи същото.
  1. Не купувайте предварително шишета, биберони, изкуствени млека. Изобщо не купувайте нищо свързано с изкуственото хранене. Това може да ви създаде подсъзнателна нагласа, че няма да се справите с кърменето. В днешно време винаги може да купите веднага каквото ви е нужно. Дори и да нямате наблизо подходящ магазин или аптека, то може да поръчате по интернет. Вече дори може да поръчате онлайн чай при недостиг на кърма. Така че спокойно!
  1. Купувайте си неща, които ще ви помагат в кърменето. Например блузи, потници, сутиени за кърмачки, възглавнички за кърмачки, сутиен за кърмачки, подложки за сутиен и т.н. Това ще ви подготви съзнателно и подсъзнателно, че вие ще кърмите успешно.
  1. Заедно с бъдещия татко четете статии и книги за кърменето или посещавайте курсове за бременни. В тях има отделни модули за кърменето. На тези курсове, не само ще се подготвите психически и теоретично, но и практически, защото те почти винаги са нагледни. А и може да си зададете всички въпроси и да получите компетентни отговори.

Трябва ли таткото да присъства на курсове за бременни?

курсове за бременни

Много важно е на такива курсове за бременни да присъства и таткото. Доста мъже смятат, че кърменето е отговорност на майката, но това не е така. Когато бащата е достатъчно информиран, той може да ви окаже нужната подкрепа. Той също ще бъде подготвен и ще може да ви помага в разрешаването на възникнали проблеми по време на кърменето, както физически, така и психически. По този начин вие ще се чувствате още по-спокойна и сигурна. Той също.

Когато един баща е присъствал на курс за бременни, той ще има знанията и самочувствието да се противопостави на майка си, ако тя е против това вие да кърмите дълго или за каквито и да е нейни намеси,  които в днес не са актуални за отглеждане на бебето. В противен случай неговото незнание по темата, ще го постави да избира между вас и нея, дума срещу дума, което ще внесе допълнително излишен стрес.

Посещавайки курс за бременни, може да създадете нови приятелства.

Ако нямате познати, близки, родни и приятелки, които са кърмили успешно и имат положителна нагласа към кърменето, то може да станете член на някоя фейсбук група в подкрепа на кърменето и така да сте в компанията на успешно кърмещи майки, когато имате нужда да се похвалите, оплачете или да научите нещо ново. Такава група е За дългото кърмене, където може да разчитате и на подкрепата на сертифицирани консултанти по кърмене, както и на подкрепата на опитни майки.

Може да станете и част от фейсбук групи с жени, които са родили или ще родят в същата година, когато и вие. Например Бебета родени 2017, така ще може дори и да не участвате активно, то да четете какви са радостите и тревогите на майките.

Уницеф, Министерство на здравеопазването в България и Световната здравна организация, препоръчват през първите шест месеца бебетата да бъдат хранени само с майчина кърма. 

 

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Безплатно изследване на макулата в „Св. Анна“

Безплатно изследване на макулата с чисто нов апарат предлага столичната университетска болница „Св. Анна“, съобщиха от лечебното заведение. „Макулата е най-важната част на ретината, като...

Семинар за ревматични заболявания ще се проведе в гр. Пловдив на 22 юни

Семинар за ревматични заболявания ще се проведе в Парк хотел „Пловдив” в града от 12.00 до 16.00 часа на 22 юни. Това съобщиха Пловдиворганизаторите...

Дете на антиваксъри се зарази с коклюш

Дете на две години се зарази с коклюш, след като родителите му са отказали всички ваксини, алармира д-р Нина Стаменова, зам.-директор на Регионалната здравна...

Кога е време за детоксикация? Премахнете излишното!

Детоксикацията е метод на почивка, изчистване и подхранване на тялото отвътре навън. Сезоните пролет – лято са изключително подходящи за това. През зимата сме натрупали...

Цигари и кърмене

Преминава ли никотинът в кърмата? Какво влияние има кърмещата майка пушачка върху бебето? Статията "Цигари и кърмене" не е за това, колко са вредни цигарите или...

КНСБ иска 110 млн. лева повече за здраве през 2020-а

110 млн. лева повече за здраве през 2020-а, поиска КНСБ. От синдиката представиха своето предложение за финансовата рамка за догодина. Според Федерацията на синдикатите в...