Протонна терапия унищожава рак за по-малко от секунда

Американски учени потвърдиха ефективността на протонната лъчетерапия срещу рак, при която курсът на лечение продължава по-малко от секунда, предаде РИА Новости, цитирайки публикация в списание International Journal of Radiation Oncology, Biology, and Physics.

Радиотерапията или лъчетерапията е един от методите за лечение на злокачествени тумори. За целта се използва фотонно излъчване.

Изследвания от последните години обаче сочат, че т. нар. метод „флаш терапия“, при който за облъчване на болните се използват протони, уврежда много по-малко здравите тъкани при същата ефективност на лечението.

Учени от Онкологичния център „Абрамсън“ към Университета на Пенсилвания са провели изследване, което доказва, че при флаш терапията има два пъти по-нисък риск от поява на странични ефекти в сравнение с фотонната лъчетерапия. В същото време показателите за лечебния ефект при пациенти, подложени и на двата вида лечение, са еднакви.

Заради голямата маса на протоните (в сравнение с електроните) тяхното разсейване в тъканите е малко, благодарение на което лъчите се фокусират върху туморите, увреждайки минимално съседните тъкани, обясняват учените. Освен това целият курс на лечение може да бъде осъществен с един сеанс, чиято продължителност е по-малко от секунда, вместо няколкоседмичната фотонна терапия.

„Клиничният ни опит показа, че протонната терапия има редица преимущества, но не очаквахме, че ефектът ще е толкова значителен“, се казва в прессъобщението от университета, в което се цитират думите на водещия автор на изследването Джеймс Метц.

Припомняме, миналата година Националната онкологична болница у нас заяви амбициите си да изглади протенен център за 40 млн. евро. Парите се очаква да дойдат след кандидастване за еврофинансиране и някаква част от държавния бюджет. От такава терапия се нуждаят както деца, така и възрастни, при които туморът е в непосредствена близост до главния мозък, очи, бял дроб, сърце, черен дроб, черва, бъбреци, мозъчен ствол и гръбначен мозък, обяснисниха родните лекари. Инвестицията обаче е прекалено скъпа, при капацитет от около 600 пациенти годишно.

Материалът Протонна терапия унищожава рак за по-малко от секунда е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Related Posts

ПОПИТАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

43,830FansLike

КЪРМЕНЕ

Кърмене: Рецепта за увеличаване на кърмата

Необходими билки: сминдух - 30 гр; резене - 30 гр; анасон - 20 гр; копър - 20 гр; вода - 500 мл; Начин на приготвяне: Дозирайте правилно билките по дадените грамажи...

Кърмене: Билки в помощ на кърменето

 Уницеф, Министерство на здравеопазването в България и Световната здравна организация, препоръчват през първите шест месеца бебетата да бъдат хранени само с майчина кърма. Чай...

Кърмене: Десет популярни мита за кърменето

Кърменето е нещо, от което на теория всички разбират – майки, баби, приятелки, съседки, а също и различни медицински специалисти. Липсата на достъпна и...

Кърмене: Болница “Надежда” и Лактеса

В аптеката на МБАЛ "Надежда" София, ул. Блага вест № 3, може да намерите Лактеса класик и Лактеса плюс