Проф. Златимир Коларов: Ревматичните заболявания са едни от най-масовите и най-често срещаните болести

Ревматичните заболявания са едни от най-масовите и най-често срещаните болести при човека. Това каза  проф. Златимир Коларов, ревматолог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по повод Седмицата за информираност за ревматичните заболявания. Той допълни, че голяма част от тях се проявяват със ставни болки и ставна скованост, както и други клинични прояви. Професорът препоръча, когато се проявят подобни оплаквания веднага хората да се консултират с ревматолог. Не е лесно да се определи какъв процент от хората страдат от ревматологични заболявания, тъй като в момента трудно се провеждат съвременни епидемиологични проучвания, обясни той.

„Процентът на ревматичните болести глобално няма да съществено значение. Смисълът е, че те са честа патология. Могат да се срещат във всяка възраст – има детска ревматология, обособено като отделна специалност, с оглед на специфичната анатомия и физиология на детския организъм, както и ревматология за възрастните“, каза той. Проф. Златимир Коларов добави, че новостите в тази област включват биологични терапии – белтъчни молекули насочени към конкретни патогенни молекули в организма. Благодарение на този вид терапия се наблюдава огромен напредък в лечението на възпалителните ставни заболявания, каза още професор Коларов. Той отчете като проблем неравномерното разпределение на ревматолозите в страната. Концентрацията на специалисти е в София и Пловдив, като има и цели райони, в които няма такива специалисти – Монтана, Кюстендил и Благоевград, каза още той.

Материалът Проф. Златимир Коларов: Ревматичните заболявания са едни от най-масовите и най-често срещаните болести е публикуван за пръв път на Zdravenews.eu.

- реклама -