Проблемно забременяване? Хранене за успешно забременяване

Проблемното забременяване се превръща в тема, добиваща актуалност с всеки изминал ден. Забързаното ежедневие, стресът, липсата на движение, полуготовата храна, късното желание за дете са само част от факторите, които отдалечават много двойки от така желаното бебе.

Репродуктивните клиники в световен план стават едни от най-посещаваните лечебни заведения. За жалост!

Хранене за успешно забременяване

Сигурно никой няма да се учуди, когато чуе, че храната е от съществено значение за репродуктивните възможности.

За да бъдат забременяването и износването успешни, необходимо е и двамата партньори да са в добро здравословно състояние – физическо и психическо.

А това, което консумират, играе съществена роля. За да не задълбаваме в многократно повтаряна тема, ще се насочим към основната ни цел – да направим кратък списък с храни, които имат доказан ефект за зачеването.

Много от тези любими или не чак толкова продукти имат свойството да стимулират производството на репродуктивни хормони.

Освен това – да регулират функционирането на яйчниците при жената и качеството на спермата при мъжа.

Ето кои са храните, подходящи за успешно забременяване:

Храната е важна и за двамата бъдещи родители.

Пълнозърнести продукти

В тази група влизат хляб, кафяв ориз, овес, бобови растения, още царевичната каша и овесените ядки. За тези храни се знае, че съдържат сложни въглехидрати, които се разграждат по-бавно и дават на организма енергия за по-дълъг период. В същото време, те не променят нивата на кръвната захар и инсулина, което е от съществено значение за репродуктивните хормони и редовността на месечния цикъл.

В пълнозърнестите храни се съдържат още антиоксиданти, желязо и витамини от група В, които също имат отношение към половите хормони;

Пълномаслено мляко и млечни продукти

В това число влизат киселото и прясното мляко, сирене, дори сладолед. Тези храни са източник на калций, който е от съществено значение за репродуктивните възможности.

Плодове и зеленчуци в жълто и оранжево

В тези растения се съдържат бета каротин и антиоксиданти. Тази комбинация повлиява благоприятно хормоналния дисбаланс и намалява риска от спонтанен аборт. Като най-препоръчвана храна тук се посочва ананасът;

Зеленолистни зеленчуци

Каквото и да изберете – спанак, броколи, марули – няма да сбъркате. В зеленолистните зеленчуци се съдържат изобилие от фолиева киселина, желязо, антиоксиданти. От тези полезни вещества в голяма степен зависи здравето на репродуктивната система, те са важни за овулацията и качеството на спермата.

Риба

Богатите на омега-3 мастни киселини риба и рибни продукти (сьомга, херинга, сардини) спомагат за здравето на целия организъм.

По отношение на по-лесното забременяване са от полза, защото повишават притока на кръв към половите органи и намаляват нивата на стреса, който често е предпоставка за невъзможна бременност;

Стриди

Сред морските дарове на особена почит се радват стридите. Доказано е, че не само че са мощен афродизиак, но и повишават фертилитета. Тайната на ползите им се крие в изобилието от цинк;

Зехтин

Като всички останали мононаситени мазнини зехтинът оказва влияние върху инсулиновата зависимост. Благодарение на това, той ограничава вероятността от възпаления, пречещи на овулацията и зачеването.

Мед

Още от дълбока древност медът се смята за стимулант на плодовитостта. Високото съдържание на аминокиселини и минерали в пчелния продукт подобрява показателите на спермата и качеството на яйцеклетките;

Чесън

Чесънът укрепва репродуктивната система и на двата пола. Селенът, който се съдържа в него във високи дози, увеличава количеството и концентрацията на спермата, като в същото време предпазва от спонтанен аборт.

Тиквено семе

Желязото от растителен източник, на което тиквеното семе е източник, доказано увеличава шансовете за забременяване;

Горски плодове

От тази група най-подходящи за боровинките и малините заради високите си нива на антиоксиданти. Именно антиоксидантите предпазват клетките (в това число и на репродуктивната система) от увреждане и удължава тения живот.

Като обобщение на темата за храните, подходящи при опити за забременяване, ще кажем, че тук с пълна сила важат правилата за здравословен живот.

Консумацията на пресни плодове и зеленчуци, много вода, спорт, без алкохол и цигари са първите малки, но задължителни стъпки към зачеването и износването на здраво бебе.

Blitz.bg

Не забравяйте и за детоксикацията, пречистването на организма. За тази цел може да си помогнете с чай “26 билки“.

- реклама -