Причини за кърмаческа стачка

Емоционални причини за кърмаческа стачка:

1. Отношение бебе – майка.

Отношенията ви могат да се нарушат временно дори от рефлексна реакция на майката, която да изплаши бебето и това да доведе до кърмаческа стачка.

Например: Майката да извика от болка, защото бебето е захапало зърното силно.  Резки движения, които да изплашат бебето в момент на заспиване. Може да се случи от изпускане на мобилен телефон, затова докато кърмите дръжте мобилните телефони далеч. Те облъчват, знаете. Ще се снимате в други подходящи моменти или нека да ви снима таткото и то възможно най-далеч. Светкавица на телефон или фотоапарат, също може да стресне бебето. Силен шум от падане на предмет и много други.

2 . Стрес от промени

Традиционно това са битови промени – пътуване, смяна на апартамент, отделяне на бебето в собствена стая, стрес причинен от братя и сестри…

3. Промяна в традиционните неща

Искате да спрете нощното кърмене, промяна във възпитателните методи, не утешавате бебето, когато плаче и други.

4. Раздяла с майката за по-дълъг период

Когато се налагат пътувания на майката, но без бебето. Отсъствие от дома поради заболяване или изпити. Ранно започване на работа на майката.

Физически причини за кърмаческа стачка:

  1. Боледуване
  2. Никнене на зъби
  3. Мастит
  4. Намалена или силна струя на млякото
  5. Друг вкус на кърмата

При боледуване на бебето, най-честите физически неудобства са свързани с млечница, запушен нос, възпаление на ухото. Всяко неразположение в устата, носа и ухото на бебето предизвикват неговият дискомфорт и това може да доведе до кърмаческа стачка.  В такива моменти позата на кърмене е много важна. Но не се отчайвайте, ако докато отмине физическата причина, бебето ви се храни от шише. С ваша помощ, след преодоляване на болестта, то ще се завърне към сучене.

Никненето на зъби е труден период. Някои бебета искат да сучат все по-често, други отказват изобщо.

 Мастит – при инфекция на гърдата, млякото може да намалее, а нивата на натрий да се покачат. Така кърмата става по-солена, а сученето по-трудно.

Намалено количество кърма може да се получи не само при боледуване на майката, но и при по-рядко кърмене, често използване на шише. В такива случаи е добре да си помагате с чай за кърмачки за увеличаване и поддържане на количеството и качеството на кърмата.

Силна струя на кърмата е друга причина за неудобството на бебето.

Промяна на вкуса на кърмата

 Козметиката на мама може да предизвика промяна в режима на кърмене. Има различни кремове и мехлеми за кърмачки без вкус и мирис, които е по-добре да използвате. Ако сте си сменили козметиката – шампоан, сапун, крем… и е настъпила кърмаческа стачка, може да прекратите използването им, за да сте сигурни, че това е причината.  Понякога смяната на аромата на кожата на майката може да доведе до кърмаческа стачка.

Храната също има своето влияние върху вкуса на кърмата. Приемът на лекарства също влияе на вкуса на кърмата. Промени в това отношение може да настъпят и при идването на менструацията, прием на витамини, спортуване преди кърмене и дори бременност.

Кърмаческите стачки са тежки не само за бебето, но и за майката. Но преодолими!

Не си позволявайте да се чувствате виновни, безпомощни, разочаровани! Ще се справите, както много други майки!

Вижте тук – ПРИЗНАЦИ ЗА КЪРМАЧЕСКА СТАЧКА https://lactessa.com/problem-s-karmeneto-izvednazh-bebeto-ne-iska-da-suche-karmacheska-stachka/

Как да се справя с кърмаческа стачка? https://lactessa.com/kak-da-se-spravya-s-karmacheska-stachka/

Препоръки при кърмаческа стачка https://lactessa.com/preporaki-pri-karmacheska-stachka/ 

- реклама -