Отслабване след раждане

Бременността е единственият период в живота, когато всички очакват от нас да пълнеем безапелационно и кротко. Всеки подава нещо за хапване, гледа те съчувствено и внимава да не спомене храна, която не е непосредствено пред теб. А какво следва след раждането?
Отслабване след раждане

След края на деветте месеца сякаш погледите са приковани към фигурата ти, а и ти самата започваш да се вглеждаш настойчиво в огледалото, да се мериш често на кантара и да очакваш едва ли не чудеса. Цялата тази истерия около фигурата е безсмислена. Нещата следват своя естествен ход и тялото има своя логика, по която се балансира постепенно и влиза във форма. Не забравяй, че си комбинация от физически, психически и енергийни компоненти, които се отразяват цялостно на организма ти. На базата на тази формула, излишните килограми могат да се повлияят от всяка една от тях.
Липсата на явни резултати в близките месеци може да е следствие от много причини, например:

– физически – дълго отсъствие на активни спортни упражнения, застояване на едно място и прекаляване с хапването.

– психически – емоционална нестабилност, нужда от време за да свикнеш с новата ситуация, неувереност, разочарование от разминаването между реалният образ и желаното, комплекси.

– енергийни – нарушаване обмяната на веществата, хормонален дисбаланс, употребата на свръх калорични храни и напитки, забавяне на метаболизма.

Нужно е време, за да може всички споменати фактори да се балансират и тогава ефектът ще е видим и неизбежен.

Няколко лесни начина за отслабване:

Физически
Вече са разработени много системи с упражнения, подходящи за току що родили жени. Умерената гимнастика и постепенното увеличаване на упражненията гарантира тонус и плавно снижаване на теглото. Изключително подходящи са комплексите упражнения от пилатес, йога, фитнес, аеробни занимания. Важното е заниманията да са редовни, не по-рядко от два пъти седмично. Не бива да започваш рязко и да прекъсваш рязко. Не бива да забравяш и че новороденото също предоставя прекрасни възможности за упражнения. Само една разходка с количката навън може да ти спести около 400 калории за час. Гушкането, носенето на ръце също е идеално за бързо влизане във форма.

Психически
Както винаги и в този случай е изключително важна психическата настройка, мотивацията и нагласата към проблема. Важното е да се възприемаш, независимо от килограмите, да се чувстваш добре в кожата си и да не забравяш, че ти си нещо много повече от прост набор от мерки – ти си майка, личност, а това е най-важното. След като си в мир със себе си, може да обърнеш внимание и на опаковката и да започнеш постепенно да си внушаваш, че влизаш във форма. Тази нагласа действа безотказно. Но ако постоянно си повтаряш, че не се харесваш и че имаш още много да сваляш, пътят към успеха ще се удължи. Позитивната нагласа и автотренинга са важни компоненти от усилията за отслабване и стягане. Мотивацията ти трябва да е ясна и точно формулирана, постави си цел и всеки ден върви към нея, като не забравяш да се поздравиш и за малките успехи.

Енергиен
Преди всичко става въпрос за диети и рязко ограничаване обема на приетите калории. Изключително позната методика, но не е за препоръчване непосредствено след раждане и по време на активно кърмене. Важно е просто да балансираш съотношението между белтъчини, мазнини и въглехидрати. Спазвай и основните принципи на здравословното хранене – без пържено, мазно, полуфабрикати, пакетирани храни, сол, захар и бяло брашно.

Сред родилките циркулират и някои митове, които пречат да се постигнат добри резултати, например:

– след раждане трябва да се яде много иначе няма да има достатъчно кърма

Това изобщо не е вярно, количеството кърма зависи от хормонът пролактин, който се изработва в хипофизата, а количеството храна се отразява основно на фигурата ти, но не и на производството на кърма.

– не трябва да се натоварваш физически и не бива да носиш на ръце бебето

Много широко разпространена заблуда. Детето има нужда от любов и внимание, от майчината и бащина топлина, а горното твърдение отрича най-лесната и пряка възможност за това – гушкането. Какво по-естествено от това мама да носи бебето? Детето усеща безпогрешно нейното присъствие, близост, глас и дори аромат. Дори нейното сърцебиене се усеща отundefined мъничето. Освен това, носенето на ръце е идеално упражнение.

– след раждане веднага трябва да се започне с коремните преси, иначе коремът увисва

Отново пълна заблуда. Коремните мускули имат нужда от време, за да се приберат на мястото си, същото се отнася и за всички органи, така че не е препоръчително веднага след раждане да се започне с натоварващите коремни преси. Нужно е да укрепне кръста и гръбначният стълб.
Всяка жена възвръща формите си по различно време, въпрос на индивидуални физически и психически характеристики, дори на гени. Нужно е чисто технологично време, за да си дойде всичко на мястото, така че не се разочаровай ако няма резултат още първите седмици. Радвай се на майчинството и се вглеждай по-рядко в огледалото.

Източник: moetodete.bg

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Опасно ли е пиенето на много вода?

Пиенето на много вода може да бъде опасно. „Оказва се, че ако пием прекалено много вода, кръвната плазма се увеличава, докато нивата на натрий в...

Илко Семерджиев: Предстои сериозна криза в сектора

Предстои сериозна криза в здравеопазването, предупреди бившият служебен здравен министър в кабинета на проф. Огнян Герджиков и първи шеф на НЗОК д-р Илко Семерджиев,...

3900 българи с лупус, каквото и да твърди д-р Хаус

Никога не е лупус, твърди неповторимият д-р Хаус. Но от НЗОК казват, че 3900 са здравноосигурените българи, които страдат от системното автоимунно заболяване. „Тези пациенти...

НОИ пусна бариера пред мераклиите за лесни пари

Колко нагъл трябва да си, за да не излизаш от България и да декларираш „работа“ в чужбина? За петдесетина граждани на Неделино този въпрос...

Лактеса в Люлин – добра новина за майките

Чай Лактеса вече се предлага и в Люлин. Адресът на аптеката е: София, ж.к. Люлин 7 бл. 752 В аптеката може да намерите чай за увеличаване...

Неутрални храни за 90 дневната диета

90 дневната диета препоръчва ежедневната консумацията на „неутрални“ храни Списък на неутралните храни Авокадо; Цвекло; Моркови; Броколи; Зеле; Краставици; Домати; Тиквички; Маслини; Гъби; Брюкселско зеле; ...