Отслабване след раждане

Бременността е единственият период в живота, когато всички очакват от нас да пълнеем безапелационно и кротко. Всеки подава нещо за хапване, гледа те съчувствено и внимава да не спомене храна, която не е непосредствено пред теб. А какво следва след раждането?

След края на деветте месеца сякаш погледите са приковани към фигурата ти, а и ти самата започваш да се вглеждаш настойчиво в огледалото, да се мериш често на кантара и да очакваш едва ли не чудеса. Цялата тази истерия около фигурата е безсмислена. Нещата следват своя естествен ход и тялото има своя логика, по която се балансира постепенно и влиза във форма. Не забравяй, че си комбинация от физически, психически и енергийни компоненти, които се отразяват цялостно на организма ти. На базата на тази формула, излишните килограми могат да се повлияят от всяка една от тях.
Липсата на явни резултати в близките месеци може да е следствие от много причини, например:

– физически – дълго отсъствие на активни спортни упражнения, застояване на едно място и прекаляване с хапването.

– психически – емоционална нестабилност, нужда от време за да свикнеш с новата ситуация, неувереност, разочарование от разминаването между реалният образ и желаното, комплекси.

– енергийни – нарушаване обмяната на веществата, хормонален дисбаланс, употребата на свръх калорични храни и напитки, забавяне на метаболизма.

Нужно е време, за да може всички споменати фактори да се балансират и тогава ефектът ще е видим и неизбежен.

Няколко лесни начина за отслабване:

Физически
Вече са разработени много системи с упражнения, подходящи за току що родили жени. Умерената гимнастика и постепенното увеличаване на упражненията гарантира тонус и плавно снижаване на теглото. Изключително подходящи са комплексите упражнения от пилатес, йога, фитнес, аеробни занимания. Важното е заниманията да са редовни, не по-рядко от два пъти седмично. Не бива да започваш рязко и да прекъсваш рязко. Не бива да забравяш и че новороденото също предоставя прекрасни възможности за упражнения. Само една разходка с количката навън може да ти спести около 400 калории за час. Гушкането, носенето на ръце също е идеално за бързо влизане във форма.

Психически
Както винаги и в този случай е изключително важна психическата настройка, мотивацията и нагласата към проблема. Важното е да се възприемаш, независимо от килограмите, да се чувстваш добре в кожата си и да не забравяш, че ти си нещо много повече от прост набор от мерки – ти си майка, личност, а това е най-важното. След като си в мир със себе си, може да обърнеш внимание и на опаковката и да започнеш постепенно да си внушаваш, че влизаш във форма. Тази нагласа действа безотказно. Но ако постоянно си повтаряш, че не се харесваш и че имаш още много да сваляш, пътят към успеха ще се удължи. Позитивната нагласа и автотренинга са важни компоненти от усилията за отслабване и стягане. Мотивацията ти трябва да е ясна и точно формулирана, постави си цел и всеки ден върви към нея, като не забравяш да се поздравиш и за малките успехи.

Енергиен
Преди всичко става въпрос за диети и рязко ограничаване обема на приетите калории. Изключително позната методика, но не е за препоръчване непосредствено след раждане и по време на активно кърмене. Важно е просто да балансираш съотношението между белтъчини, мазнини и въглехидрати. Спазвай и основните принципи на здравословното хранене – без пържено, мазно, полуфабрикати, пакетирани храни, сол, захар и бяло брашно.

Сред родилките циркулират и някои митове, които пречат да се постигнат  добри резултати, например:

– след раждане трябва да се яде много иначе няма да има достатъчно кърма

Това изобщо не е вярно, количеството кърма зависи от хормонът пролактин, който се изработва в хипофизата, а количеството храна се отразява основно на фигурата ти, но не и на производството на кърма.

– не трябва да се натоварваш физически и не бива да носиш на ръце бебето

Много широко разпространена заблуда. Детето има нужда от любов и внимание, от майчината и бащина топлина, а горното твърдение отрича най-лесната и пряка възможност за това – гушкането. Какво по-естествено от това мама да носи бебето? Детето усеща безпогрешно нейното присъствие, близост, глас и дори аромат. Дори нейното сърцебиене се усеща отмъничето. Освен това, носенето на ръце е идеално упражнение.

 след раждане веднага трябва да се започне с коремните преси, иначе коремът увисва

Отново пълна заблуда. Коремните мускули имат нужда от време, за да се приберат на мястото си, същото се отнася и за всички органи, така че не е препоръчително веднага след раждане да се започне с натоварващите коремни преси. Нужно е да укрепне кръста и гръбначният стълб.
Всяка жена възвръща формите си по различно време, въпрос на индивидуални физически и психически характеристики, дори на гени. Нужно е чисто технологично време, за да си дойде всичко на мястото, така че не се разочаровай ако няма резултат още първите седмици. Радвай се на майчинството и се вглеждай по-рядко в огледалото.

Източник: moetodete.bg

- реклама -