Отслабване след раждане

Бременността е единственият период в живота, когато всички очакват от нас да пълнеем безапелационно и кротко. Всеки подава нещо за хапване, гледа те съчувствено и внимава да не спомене храна, която не е непосредствено пред теб. А какво следва след раждането?

След края на деветте месеца сякаш погледите са приковани към фигурата ти, а и ти самата започваш да се вглеждаш настойчиво в огледалото, да се мериш често на кантара и да очакваш едва ли не чудеса. Цялата тази истерия около фигурата е безсмислена. Нещата следват своя естествен ход и тялото има своя логика, по която се балансира постепенно и влиза във форма. Не забравяй, че си комбинация от физически, психически и енергийни компоненти, които се отразяват цялостно на организма ти. На базата на тази формула, излишните килограми могат да се повлияят от всяка една от тях.
Липсата на явни резултати в близките месеци може да е следствие от много причини, например:

– физически – дълго отсъствие на активни спортни упражнения, застояване на едно място и прекаляване с хапването.

– психически – емоционална нестабилност, нужда от време за да свикнеш с новата ситуация, неувереност, разочарование от разминаването между реалният образ и желаното, комплекси.

– енергийни – нарушаване обмяната на веществата, хормонален дисбаланс, употребата на свръх калорични храни и напитки, забавяне на метаболизма.

Нужно е време, за да може всички споменати фактори да се балансират и тогава ефектът ще е видим и неизбежен.

Няколко лесни начина за отслабване:

Физически
Вече са разработени много системи с упражнения, подходящи за току що родили жени. Умерената гимнастика и постепенното увеличаване на упражненията гарантира тонус и плавно снижаване на теглото. Изключително подходящи са комплексите упражнения от пилатес, йога, фитнес, аеробни занимания. Важното е заниманията да са редовни, не по-рядко от два пъти седмично. Не бива да започваш рязко и да прекъсваш рязко. Не бива да забравяш и че новороденото също предоставя прекрасни възможности за упражнения. Само една разходка с количката навън може да ти спести около 400 калории за час. Гушкането, носенето на ръце също е идеално за бързо влизане във форма.

Психически
Както винаги и в този случай е изключително важна психическата настройка, мотивацията и нагласата към проблема. Важното е да се възприемаш, независимо от килограмите, да се чувстваш добре в кожата си и да не забравяш, че ти си нещо много повече от прост набор от мерки – ти си майка, личност, а това е най-важното. След като си в мир със себе си, може да обърнеш внимание и на опаковката и да започнеш постепенно да си внушаваш, че влизаш във форма. Тази нагласа действа безотказно. Но ако постоянно си повтаряш, че не се харесваш и че имаш още много да сваляш, пътят към успеха ще се удължи. Позитивната нагласа и автотренинга са важни компоненти от усилията за отслабване и стягане. Мотивацията ти трябва да е ясна и точно формулирана, постави си цел и всеки ден върви към нея, като не забравяш да се поздравиш и за малките успехи.

Енергиен
Преди всичко става въпрос за диети и рязко ограничаване обема на приетите калории. Изключително позната методика, но не е за препоръчване непосредствено след раждане и по време на активно кърмене. Важно е просто да балансираш съотношението между белтъчини, мазнини и въглехидрати. Спазвай и основните принципи на здравословното хранене – без пържено, мазно, полуфабрикати, пакетирани храни, сол, захар и бяло брашно.

Сред родилките циркулират и някои митове, които пречат да се постигнат  добри резултати, например:

– след раждане трябва да се яде много иначе няма да има достатъчно кърма

Това изобщо не е вярно, количеството кърма зависи от хормонът пролактин, който се изработва в хипофизата, а количеството храна се отразява основно на фигурата ти, но не и на производството на кърма.

– не трябва да се натоварваш физически и не бива да носиш на ръце бебето

Много широко разпространена заблуда. Детето има нужда от любов и внимание, от майчината и бащина топлина, а горното твърдение отрича най-лесната и пряка възможност за това – гушкането. Какво по-естествено от това мама да носи бебето? Детето усеща безпогрешно нейното присъствие, близост, глас и дори аромат. Дори нейното сърцебиене се усеща отмъничето. Освен това, носенето на ръце е идеално упражнение.

 след раждане веднага трябва да се започне с коремните преси, иначе коремът увисва

Отново пълна заблуда. Коремните мускули имат нужда от време, за да се приберат на мястото си, същото се отнася и за всички органи, така че не е препоръчително веднага след раждане да се започне с натоварващите коремни преси. Нужно е да укрепне кръста и гръбначният стълб.
Всяка жена възвръща формите си по различно време, въпрос на индивидуални физически и психически характеристики, дори на гени. Нужно е чисто технологично време, за да си дойде всичко на мястото, така че не се разочаровай ако няма резултат още първите седмици. Радвай се на майчинството и се вглеждай по-рядко в огледалото.

Източник: moetodete.bg

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Какво да правя, когато бебето заспива докато суче?

Бебето заспа докато суче. Какво да правя? Да събудя ли бебето, когато е заспало по време на кърмене? Как да събудя бебето? Заспа докато...

Важни съвети за забременяване

Ето петнадесет важни съвета за бързо забременяване: Определете вашето време на овулация – узряването на женската яйцеклетка – зигота. Панирайте сексуалния контакт точно в...

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА ДЕТЕТО ОТ 0 – 18 ГОД.

Ръст и телесна маса  Възраст Ръст (см) Телесна маса (кг) мъже жени мъже жени х +/- s х +/- s х +/- s х +/- s 0 м. 53,1 2,1 52,5 2,1 3,9 0,5 3,8 0,6 1 м. 54,5 3,2 53,8 3,1 4,4 0,8 4,1 0,7 2 м. 59,3 3,1 57,9 3,0 5,6 0,8 5,2 0,8 3 м. 62,3 2,9 60,9 3,1 6,4 0,8 6,0 0,8 4 м. 64,7 3,4 63,6 3,1 7,1 0,9 6,7 0,8 5 м. 67,0 3,1 65,4 2,9 7,7 0,9 7,2 0,9 6 м. 69,0 2,8 67,4 3,1 8,4 1,0 7,8 0,9 7 м. 70,6 2,9 68,3 3,1 8,8 1,0 8,1 0,9 8 м. 71,9 3,1 70,1 3,1 9,3 1,2 8,6 1,0 9...

БЛС иска държавата да плаща потребителска такса за децата

Въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата. За това настоява Българският лекарски съюз (БЛС). Делегатите на 70-я...

Допълнителни разходи в размер на 3 450 000 лева се отпускат по бюджета на...

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. в размер до 3 450 000 лева. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Част от...

Хранене на бебе от 0 до 1 г.?

Полезна информация по материали на http://www.rojana.mix.ru превод от руски: Златина Димитрова и сайта http://www.biberonbg.com  за това как да храним бебето. Хранене на бебе на 1 месец Кърмене на поискване,...