От Лом пратиха пациент с коронавирус в „Александровска“ без предупреждение

Лекарите от Лом са изпратили пациент, доказано положителен за коронавирус, в Александровска болница в грубо нарушение на правилата за лечение и прокуратурата трябва да се самосезира. Това съобщи шефът на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. По информация на Скенер.нюз екипът, докарал болния в УМБАЛ „Александровска“, изобщо не е предупредил колегите си, че става дума за човек с коронавирус. Съобщено е било само, че е с дихателна недостатъчност. Това е нарушение на всички правила, поставящо в риск стотици пациенти и лекари в „Александровска“.

Става дума за кларинетиста от тържеството, от коета са и двете жертви, уточни ген. Мутафчийски. А доказаните случаи на коронавирус у нас вече са 62. „Във ВМА от 95 направени проби 4 са положителни, а пациентите се намират на домашно лечение. От Националната лаборатория – 145 проби са направени, 6 са положителни“, каза още той.

Болните в отделните клиники са: ВМА – 10, Пирогов – 2, Александровска болница – 2, Габрово – 2 и Плевен – 4. От Белодробната болница пациентите са изписани за домашна карантина, но са подписали декларации и носят съдебна отговорност, ако нарушат престоя си вкъщи.

В четири поредни дни премиерът Бойко Борисов, както и ген. Мутафчийски, са били изследвани във вирусологичната лаборатория на ВМА по два метода, направени са им бързи кръвни тестове. Резултатите от всички техни проби са отрицателни. Всички членове на Националния щаб също са изследвани, като и техните резултати са отрицателни.

На въпрос как ще коментира предизвестията за напускане на лекарите от Втора градска болница, която беше преструктурирана в инфекциозна, защото отказват да работят със заразени с коронавирус, ген. Мутафчийски отговори: „Това би било голям резил за съсловието.“

Материалът От Лом пратиха пациент с коронавирус в „Александровска“ без предупреждение е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.