Опасно ли е пиенето на много вода?

Пиенето на много вода може да бъде опасно.

„Оказва се, че ако пием прекалено много вода, кръвната плазма се увеличава, докато нивата на натрий в телесните течности намаляват. В такива случаи се развива състояние, наречено „хипонатриемия”. Симптомите ѝ включват умора, обърканост, замаяност и в много тежки случаи – кома.

Недоказани научно твърдения са, че пиенето на много вода е полезно за целия организъм и най-вече за отделни органи като бъбреците, например.
Няма шаблон за правилното количество вода, което трябва човек да изпива на ден. Индивидуално е и строго свързано със здравословното състояние и ежедневният начин на живот. Но, ако преди време се е считало за ориентир количеството от 2 л, сега за база се взимат 1 -1.5 л. вода на ден (Швейцарското общество по хранене, източник e-vestnik.bg).

Какъв риск крие пиенето на много вода?

Пpoфecop Mapk Уaйтли, koнcyлтaнт пo cъдoвa xиpypгия и ocнoвaтeл нa kлиниkaтa Уaйтли, в Лoндoн, e eдин oт cпeциaлиcтитe изpaзили oпaceния, чe пиeнeтo нa мнoгo вoдa e пpичинa зa здpaвocлoвни пpoблeми.

Пиенето на много вoдa мoжe дa дoвeдe дo cмъpт

Пpeз 2008 г. Жakлин Xeнcън – 40 гoдишнa мaйka oт Xъдъpcфийлд, пoдлoжeнa нa cтpoгa диeтa зa oтcлaбвaнe, yмиpa oт вoднa интokcиkaция, cлeд kaтo e yпoтpeбилa aлkoxoл и e изпилa чeтиpи литpa вoдa зa няkoлko чaca.

„Бaлaнcът нa coлитe в opгaнизмa ce нapyшaвa oт пpekaлeнoтo koличecтвo тeчнocти“, kaзвa д-p Филипc, пpeд Бpитaнckaтa диeтичнa acoциaция.
„Ako изпиeм oгpoмнo koличecтвo вoдa в kpaтъk пepиoд oт вpeмe, бъбpeцитe нe мoгaт дa изxвъpлят излишнитe тeчнocти oт тялoтo дocтaтъчнo бъpзo и kpъвтa cтaвa пo-paзpeдeнa, oтkoлkoтo би тpябвaлo дa бъдe, c мнoгo ниckи koнцeнтpaции нa coли.“ (lechenie.bg)

Подуване на клетките

Тялото има свободни натриеви и калиеви йони. Те действат като електролити в организма и поддържат баланса на течностите между вашите клетки и кръвта. Излишъкът на вода влияе на електролитите и може да доведе до подуване на клетките.

Хипокалемия

Това е състояние характерно със загуба на калии. Загуба на нивата на калий може да предизвика хипокалиемия, симптомите на които могат да бъдат такива като повръщане, ниско кръвно налягане, парализа, гадене и диария. А калия се изхвърля много бързо от тялото чрез пиете на много вода, диуретици, изпотяване.

Натоварване на сърцето

Пиенето на много вода може да причини натоварване на сърцето чрез кръвния поток. Течностите се абсорбират от тънките черва, а след това влизат в кръвния поток и увеличават обема на кръвта. Това от своя страна затормозява работата на сърцето.

Главоболие

Пиенето на много вода в кратък период от време влияе на клетките на мозъка и това може да доведе до главоболие.

Мускулни крампи

Пиенето на много вода води до спад в нивата на електролитите на организма. Дисбаланса влияе на мускулната функция и може да доведе до мускулни крампи и спазми. Това е важно за спортистите и трениращите във фитнес.

Хлор

Нека не забравяме, че във водата има и не малко количество хлор. Пиенето на много вода неминуемо води до приемането и натрупването на хлор. Американски изследвания показват, че това може да доведе до рак на пикочния мехур. (askwomenonline.org)

Хипонатриемия

Хипонатриемията е състоянието което се характеризира със спад в нивата на натрий в кръвта на човека. Този химичен елемент е жизнено важен за редица функции. Такива са поддържането на артериалното налягане, на водния баланс в тялото. Натрият е важен и за нормалното функциониране на нервната система.
Спад в нивата на натрий са налице, когато има излишък на вода в тялото, когато е налице недостатъчен прием на сол, непропорционално на приема на вода.
Има три различни състояния на хопонатриемия. (ezine.bg)

Умора

Пиенето на прекалено много вода може да ви накара да се чувствате уморени поради това, че отделни органи са затормозени да се справят с излишното количество течности.

Колко вода трябва да се пие?

Съобразявайте се със здравословното си състояние, за да определите нужното количество вода на ден за себе си. Доверявайте се на чувството за жажда. Често, не се чувствате жадни, защото сте приели течности храна или, защото времето не е топло. Ако тренирате, потите се, времето е прекалено горещо, тогава трябва да пиете повече вода, от дните, в които водите застоял живот , времето не е много топло и храните, които приемате днес са сухи, а не супи, компоти, безалкохолни напитки и др.
Доверете се на инстинктите си.

Пиене на много вода от кърмачки

Често съветите към кърмещите майки са да пият много вода, с цел стимулиране на лактацията. Но по-горе споменатите рискове съществуват и за тях, затова внимателно следвайте този, по-скоро ориентировъчен/базов съвет. В случай че се нуждаете от увеличаване на кърмата, то може да си помогнете с билков чай Лактеса за увеличаване и поддържане на кърмата.

About Author /

ЛАКТЕСА е бутикова марка функционален чай за подпомагане на желани процеси: чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за поддържане на имунната система. Чай за сваляне на високо кръвно Потърсете ни във фейсбук страницата https://www.facebook.com/lactessa/ --->>> Купете на промоция още сега https://lactessa.com/promotsii-laktesa

Start typing and press Enter to search