Около 50 медицински сестри излязоха на протест в гр. Пазарджик с искане за реформа в здравеопазването

Над 50 медицински сестри от лечебните заведения в Пазарджик излязоха на протест с искане за реформа в здравеопазването. Те блокираха за един час трафика по един от най-натоварените булеварди – бул. “Царица Йоана”, който води към Пещера.

Пазарджишките медицински сестри бяха подкрепени от здравни специалисти от Сливен, Казанлък, Пловдив и други градове в страната. Според координатора на медсестрите – Димитрия Димитрова, въпреки обещанията на Кабинета “Борисов” за увеличение на стартовата заплата на 950 лв, досега такова не е получено. Те настояха за спиране на източването на пари в здравеопазването и търговията със здравето на хората. “Месец юли ще бъде месецът на мексиканската вълна, когато медицински сестри от цялата страна ще излизат на протести и ще блокират възлови пътища.

Това, което реално постигнахме, е от “кресливи жени”, да бъдем наречени от председателя на Лекарския съюз д-р Маджаров “специалистите на България”, но нас думи не ни топлят. Искаме достойно заплащане и достойно здравеопазване за българското население, за да няма други случаи като този с 6-годишната Мими, която си отиде, защото нямаше пари за лечението ѝ. Настояваме да няма и дарителски кутии за болни деца по търговските обекти. Лечението им е ангажимент на държавата, уточни Димитрова. По време на протеста стана ясно, че от днес вече е регистрирана и Асоциация на медицинските сестри и сестрински синдикат към нея.

Материалът Около 50 медицински сестри излязоха на протест в гр. Пазарджик с искане за реформа в здравеопазването е публикуван за пръв път на Zdravenews.eu.