Наднормено тегло и кърмене. Хормонални проблеми и кърмене.

Наднорменото тегло на майката може да окаже влияние върху количеството кърма, което тялото й може да произвежда. Причината за това е хормонална. Когато наднорменото тегло е значително, това води ниски нива на пролактин – хормонът, който стимулира лактацията.

Наднормено тегло и кърмене

Често, майките освен с наднормено тегло имат проблеми и с инсулинова резистентност или други хормонални неразположение, като напр. хипофункция на щитовидната жлеза.

И хипо, и хиперфункцията на щитовидната жлеза са фактори, които влияят на количеството кърмата, което майката може да произведе. Възможно е дори когато хормоните обичайно са в норма,пак да има проблем, защото има автоимунна активност (тиреоидит на Хашимото).

Има вероятност при раждане хормоните да излязат от норма. Затова е добре те да се изследват още първите 2 -3 седмици след раждането, които са много важни за правилното започване, развиване и поддържане на процеса кърмене.
Рядко, но се случва, при жени след раждане, които не са имали проблеми със щитовидната жлеза преди това, да се развие следродилен тиреоидит. Това е състояние, в което нивата на хормоните се променят много бързо, като варират между хипер и хипофункция.

Всички гореспоменати състояния могат да доведат до намалено количество кърма, което много ясно проличава между 3 и 6 месец след раждане.

Използването на хормонални контрацептиви (дори хормоносъдържаща маточна спирала) също могат да бъдат причина при някои жени за малко количество кърма.

Стимулирането на кърмата с големи количества храни, които влияят и на натрупването на килограми не е препоръчително, като например семки, боза и др.

Освен да Ви информираме за тези евентуални рискови състояния, може да Ви предложим и две решения, възможни благодарение на фондация „За майчино и детско здраве„.

Първото е, ако все още сте в етап да планирате бременност, то сега е моментът да изчистите тялото си от токсини. За тази цел ще Ви помогнат билките. Чай „26 билки“ на Лактеса ще Ви помогне да изчистите тялото си от излишното. Чаят може да се ползва и след отбиване на бебето, за да възстановите организма си. Но не е препоръчително да се ползва докато кърмите.

Второ решешение, което може да Ви предложим е отново от билки – чай за увеличаване и поддържане на кърмата. Чаят за кърмачки на Лактеса също се предлага благодарение на фондация „За майчино и детско здраве“. А средствата от закупуването и на двата вида чай предлаган под името ЛАКТЕСА са за организирането и провеждането на безплатни курсове на теми: бременност, раждане, кърмене, отглеждане на бебето, грижи за недоносените бебета.

Курс на фомадез

Предишна статияКак да свалим 5 килограма?
Следваща статияЗащо не отслабвам
Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Кърмене и вода

Счита се, че в първите седмици жаждата, а не гладът, е основният механизъм, който задейства желанието за сукане при кърмачето. Кърмата съдържа 88% вода -...

Ананиев: Не ми е минавало през ум да затворя областна болница

„В последните два дни се казаха много неистини, а на мен не ми е минавало и през ума да затворя областна болница“, заяви здравният...

Хирурзи се страхуват да оперират ХИВ-позитивни

Хирурзи масово се страхуват да оперират ХИВ-позитивни, алармира началникът на инфекциозна клиника в пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Марияна Стойчева по време на форум...

Рентген и кърмене?

Рентгенови снимки при кърмене? Влияе ли рентгенът на кърмата, какво да правя с кърмата, ако съм била на рентген, да кърмя ли, когато съм била на...

Facebook ще блокира фалшивите здравни новини

Facebook обяви, че ще засили контрола на публикациите, които са на медицинска тематика. Материали, които обещават чудотворни лечения или разпространяват невярна информация за здравето...

6 съвета за психическа подготовка за кърмене

Чудесната приказка наречена майчинство, започва още с новината, че сте бременна. А от този момент нататък ви очакват не само приятни мигове и щастие,...