MЗ наляло най-много пари в „Александровска“ и „Пирогов“

Министерството на здравеопазването (МЗ) е инвестирало милиони левове в 49 държавни болници. Парите са предоставени за преструктуриране, ремонтни дейности и закупуване на медицинска и немедицинска апаратура. Това става ясно от писмен отговор на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на депутатите от БСП доц. Георги Йорданов и д-р Илиян Тимчев. В него министърът обяснява, че отделените капиталови разходи са подобрили състоянието на 135 структурни звена в тези лечебни заведения.

Първото място по размер на инвестициите държи столичната УМБАЛ „Александровска“ с 4 174 000 лв., Следва спешната болница „Пирогов“ с 4 080 000 лв. които са изразходвани за изграждане на обединена Клиника по лицево-челюстна хирургия с две операционни, за дооборудване на Клиниката по неврохирургия, за ремонт на Детска клиника и преместване на болничната аптека, както и за закупуване на апаратура за хистологични изследвания и ядрено-магнитен резонанс.

Столичната УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е получила 2 771 000 лв., следвана от УБ „Майчин дом“, на която са били предоставени 2 500 000 лв. Най-значителни инвестиции за капиталови разходи от извънстоличните университетски клиники са получили УМБАЛ „Проф. Георги Странски“ – Плевен – 2 067 000 лв. и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна  – 1 387 320 лв.

Първенството сред областните болници държи УМБАЛ „Канев“ – Русе с инвестиции от 1 819 000 лв., следвана от столичната УМБАЛ „Св. Анна“ с 1 529 000 лв. и МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца с 1 499 500 лв.

В отговора си до двамата депутати министър Ананиев подчертава, че инвестиционната програма на здравното министерство е била подчинена на два основни приоритета, залегнали в Националната здравна стратегия 2014 – 2020 г.: създаване на условия за всички пред целия живот и развитие и управление на справедлива, устойчива и   ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати.

Министърът посочва още, че през изминалата година специални усилия и финансов ресурс са били насочени за подобряване на материалната база в държавните психиатрични болници и психиатричните отделения към държавните лечебни заведения, а така също и за реализиране на втория етап на обновяването на съдебно-медицинските отделения.

 

Материалът MЗ наляло най-много пари в „Александровска“ и „Пирогов“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Related Posts

ПОПИТАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

43,830FansLike

КЪРМЕНЕ

Кърмене: Рецепта за увеличаване на кърмата

Необходими билки: сминдух - 30 гр; резене - 30 гр; анасон - 20 гр; копър - 20 гр; вода - 500 мл; Начин на приготвяне: Дозирайте правилно билките по дадените грамажи...

Кърмене: Билки в помощ на кърменето

 Уницеф, Министерство на здравеопазването в България и Световната здравна организация, препоръчват през първите шест месеца бебетата да бъдат хранени само с майчина кърма. Чай...

Кърмене: Десет популярни мита за кърменето

Кърменето е нещо, от което на теория всички разбират – майки, баби, приятелки, съседки, а също и различни медицински специалисти. Липсата на достъпна и...

Кърмене: Болница “Надежда” и Лактеса

В аптеката на МБАЛ "Надежда" София, ул. Блага вест № 3, може да намерите Лактеса класик и Лактеса плюс