Може ли да се боядисвам докато кърмя? – ДА! Обаче…

Това, че  като майки сме отдадени изцяло на бебето не бива да пречи да отделяме време и за себе си. Боядисването на косата е един от начините, с който поддържаме външният си вид по характерен за нас начин. Сега повече от всичко имаме нужда от самочувствие!

 Най-често срещаният въпрос на майки, които кърмят е:

Мога ли да се боядисвам докато кърмя?

Отговорът е ДА!  Обаче, все пак прочетете статията докрай.

Боядисването на косата не пречи на кърменето, не нарушава количеството и качеството на кърмата.

Но все пак бъдете наблюдателни за поведението на бебето при първото кърмене след като сте се боядисали, както и за вашето самоусещане. Защото заключението на експертите:  „Не са известни данни, които да показват странични ефекти върху кърмата,  от използването на бои за коса“ не е 100% гаранция за индивидуална чувствителност.

Независимо дали боите за коса са амонячни или безамонячни, общото правило е че те не влияят на кърменето. Особено когато става въпрос за кичури и боята не достига до скалпа.

Може ли да се боядисвам докато кърмяМоже ли да се боядисвам докато кърмяТова, което може да направите, ако все пак се тревожите (предпазливостта не е излишна) е да боядисате косата си при фризьор. Така намалявате риска от това, боята да достигне волно или неволно до кожата на ръцете или тялото при измиване. Но, ако все пак искате сами да се боядисате, то непременно използвайте от по-плътните ръкавици (латексови, а не найлонови) и се постарайте при измиването боята да не попада по тялото ви, особено гърдите.

Друго предимство при боядисването на коса при фризьор е, че няма да направите „химически войни“ 🙂 вкъщи, особено ако живеете в по-тясно жилище и проветряването не е лесно. Например, липса на прозорец в банята, банята е срещу стаята, в която е бебето, зима е и не може да държите прозорците отворени задълго и т.н.

Химикалите, които проникват през кожата са с много ниски нива, а вероятността да достигнат до кърмата е още по-малка.  Но някои предпазни мерки ще ви успокоят, че ако има риск, то сте го свели до минимум.

Може ли да се боядисвам докато кърмя?

Да, обаче… прочетете и това:

  1. Отидете на фризьор, за да нямате почти никакъв излишен допир с боята, както и тя да бъде измита без допир до тялото ви.
  2. Ако се боядисвате сама, то го направете в помещение, което може да проветрите добре. Нека миризмите на боя да не остават в дома ви и да бъдат далеч от бебето.
  3. Спазвайте точно инструкциите към боята. Не нанасяйте при наранена кожа, както и предпазвайте ръцете си с по-плътни (например, латексови) ръкавици.
  4. Измийте косата по начин, който отмиваната боята да няма допир до тялото ви и най-вече до гърдите.
  5. Изчакайте известно време, след като вече сте измили косата, аромата на боята  и балсама да стане по-лек и тогава прегръщайте и целувайте бебето. Вероятно силните аромати на все още новобоядисана коса не са приятни на малкото носле, което тепърва ще се запознава с различните ухания.
  6. Използвайте качествена боя, която ще бъде възможно най-трайна, за да не се налага често да повтаряте процедурата.

Може ли да се боядисвам докато кърмяИ за финал, ако все пак решите да сте предпазлива, независимо от всичко, то може да направите едно контролно изцеждане на кърмата след  3 часа от боядисването. Тъй като това е времето, през което всякакви химикали от какъвто и да е произход – лекарства, козметика…  достигат пиковите си нива на концентрация в организма. Тази кърма изхвърлете, а бебето може да кърмите час – час и половина след това.

С две думи, ако искате да сте предпазлива въпреки всичко, то първото кърмене след боядисване на косата трябва да е 4 часа след боядисването, с едно контролно изцеждане на кърмата, която изхвърляте.

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Играчки и декорация за Великден и Герьовден

Играчки и декорация за Великден и Герьовден на промоционална цена В най-светлите празници направете си подарък за дома и бебето с позитивна кауза! Хем даряваш, хем...

Само 40 % от българите смятат ваксините за безопасни

Само 40 % от българите смятат ваксините за безопасни, но 96 % от родителите твърдят, че имунизират децата си. Това сочат резултатите от най-голямото...

Новата Медицинска ДАНС проверила 94 болници за 78 дни

За 78 от създаването си агенция „Медицински надзор“ е извършила 157 проверки в 94 болници. „Все още в нашата дейност силен превес имат извънредните...

Спиране на косопад след раждане – споделен опит

Спиране на косопад Като начало – специални благодарности на дамите Zlatina Astadjova и на Виолета Илиева – те споделиха своя опит в коментарите си към тази...

Изобретиха презерватив за забременяване

И без иновативния продукт австралийка зачена два пъти за десет дни, а в Мексико се роди първото бебе с трима родители Медицината традиционно ни сервира...

Продължава доставката на нови линейки за системата на спешна медицинска помощ в България

Продължава доставката на нови линейки за системата на спешна медицинска помощ в България, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. На 19.06.2019 г. бяха разпределени нови 10...