Мисия кърмене

5 невероятни факта за важността на кърмата при недоносени деца

Знаете ли, че:

 1. Коластрата е течно злато!
 • Коластрата е гъстото жълтеникаво „първо мляко”, което се произвежда в първите няколко дни след раждането на бебето и се счита за „супер храна” за имунната система на бебето
 • Коластрата трябва да бъде считана за безценно лекарство за недоносените бебета. Майките трябва да бъдат насърчавани да съхраняват всяка капка, това не е просто храна, а може да е животоспасяваща за крехкия имунитет на тези деца!
 • Коластрата съдържа големи количества белтъчини, мазнини, витамини, минерали, борещите се с инфекциите бели кръвни клетки и борещи се със всякакви микроорганизми, и вируси белтъци наречени имуноглобулини.
 1. Коластрата след преждевременно раждане е специално за недоносени деца!
 • Майките родили преждевременно имат коластра значително по-дълго време в сравнение с тези родили около термина.
 • Коластрата след преждевременно раждане има най-високите концентрации на антитела, както и на човешки растежни фактори, противовъзпалителни и противоинфекциозни компоненти. Всички те подпомагат развитието и съзряването на стомашно-чревния тракт на недоносените бебета.
 • Коластрата е много важна за децата родени с изключително ниско тегло ( под 999гр. включително). По време на последния триместър от бременността, бебето поглъща средно 750мл околоплодна течност за денонощие. Тази течност съдържа богата гама от растежни фактори, противовъзпалителни и противоинфекциозни компоненти, които помагат на развитието на стомашно-чревния тракт. Когато едно бебе е родено преждевременно (най-вече преди 28 гестационна седмица) то пропуска това съзряване и има значително по-голям риск за развитие на потенциално фаталното усложнение наречено Некротизиращ Ентеро Колит (НЕК). Храненето с кърма и най-вече с коластра в първите дни стимулира бърз растеж в храносмилателната система, като мукозната вътрешна обвивка на тънките черва съзрява със значително по-бързи темпове, по подобен начин както това става в утробата
 1. Кърмата съдържа полезни бактерии
 • Кърмата съдържа над 130 олигозахариди, пребиотици и пробиотици, които са специфични за човешкото мляко. Тези добри бактерии помагат за колонизирането на стомашно-чревния тракт на недоносеното бебе с чисти, здрави и живи клетки и антитела. Тези антитела подпомагат развитието на добрите патогени и подпомагат защитата срещу тежката инфекция и възпаление на червата, наречено Некротизиращ Ентеро Колит (НЕК). НЕК може да бъде изключително опустошителен за всяко бебе, което засегне и особено за недоносените.
 • Според проучване направено от University of Southern California и публикувано в BREASTFEEDING MEDICINE Volume 6, Number 0, 2011г. „Недоносените бебета хранени с мляко формула вместо с кърма развиват НЕК двадесет пъти по-често”
 1. Кърмата помага на стомашно-чревният тракт
 • Човешкото мляко има съставка наречена епидермален растежен фактор, който стимулира растежа на клетките покриващи вътрешният слой на тънките черва (лигавица покрита с тънки власинки), правейки ги по-ефективни в усвояването на хранителните вещества. Тъй като лигавицата на недоносеното бебе е незряла, чрез нея изключително трудно се усвояват мазнини, а те са незаменими за растежа на детето.
 • Кърмата съдържа ензим наречен липаза, който подпомага разграждането на мазнините в тънките черва, така че да могат да бъдат усвоени.
 • Тънките черва на недоносеното произвеждат намалено количество на ензима лактаза, който подпомага усвояването на въглехидратите и захарите. Кърмата съдържа лактаза, като по този начин прави по-лесно за бебето да усвои тези жизненоважни вещества, нужни за растежа и развитието му.
 • По време на непосредствения постнатален период при доносените има интервал от около 3 дни, през който чревната лигавица е високопроницаема за всички макромолекули в контакт с мукозата. Увеличеното приемане на имуноглобулини от тънките черва трае много кратко време, като след това червата се „затварят“, за да предотвратят по-нататъшното масово приемане на протеини. Но остават сравнително незрели в продължение на още 5-6 месеца, това е и една от основните причини за препоръчване на захранване след този период, за да може да се избегне риска от алергизиране на бебето.
 1. Кърмата помага за развитието на мозъка и очите
 • Човешкото мляко съдържа перфектен микс от специални мазнини, помагащи развитието на мозъка и очите
 • Амино киселина наречена таурин, която е отговорна за изграждането на мозъка и ретината на очите се намира във високи количества в кърмата. Според проучване направено в Department of Pediatrics, Georgetown University Medical Center, Washington, DC, USA през 2001г. Има пряка зависимост между начина на хранене на недоносеното дете и Ретинопатията на недоносеността. Преждевременно родените бебета хранени с мляко формула развиват 2,35 пъти по-често ретинопатия, отколкото тези хранени с изключително с майчина кърма.
 • Кърмата съдържа и изграждащите мозъка полиненаситени мастни киселини, наречени DHA и ARA. Те са известни като „умните мазнини”. Те са отговорни за производството на миелин, който е мастен слой покриващ всички нервни клетки. DHA и АRA помагат на бебешкия мозък да расте и да се развива, по подобен начин, както щеше да го прави в последните седмици в утробата.

Кърмата е повече от обикновено хранене! Тя има толкова много и мощни ползи, които помагат на недоносеното бебе не само да расте и оцелее, но и успешно да премине изпитанията в Неонатологичното интензивно отделение. Кърмата помага и за намаляването на много други усложнения на недоносеността и трябва да се разглежда като съществена част от неонаталната грижа и лечение!

 

Автор: Мария Евгениева,
консултант по кърмене, ст.Акушерка

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Related Posts

ПОПИТАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

43,830FansLike

КЪРМЕНЕ

Кърмене: Рецепта за увеличаване на кърмата

Необходими билки: сминдух - 30 гр; резене - 30 гр; анасон - 20 гр; копър - 20 гр; вода - 500 мл; Начин на приготвяне: Дозирайте правилно билките по дадените грамажи...

Кърмене: Билки в помощ на кърменето

 Уницеф, Министерство на здравеопазването в България и Световната здравна организация, препоръчват през първите шест месеца бебетата да бъдат хранени само с майчина кърма. Чай...

Кърмене: Десет популярни мита за кърменето

Кърменето е нещо, от което на теория всички разбират – майки, баби, приятелки, съседки, а също и различни медицински специалисти. Липсата на достъпна и...

Кърмене: Болница “Надежда” и Лактеса

В аптеката на МБАЛ "Надежда" София, ул. Блага вест № 3, може да намерите Лактеса класик и Лактеса плюс