Детски психолог Теодора Пампулова: това не е инат, детето отстоява себе си

БОРБА ЗА ВЛАСТ! МАМА СРЕЩУ ДЕТЕ

Като цяло детето започва да се бори за надмощие, тогава когато то е твърдо убедено че родителя се колебае да отстоява позицията си или иска непременно да има последната дума.
Например: влизате при детето в детската стая и виждате как то кротко си рисува на пода. Вече е приключило играта с конструктора и парченцата от него са разхвърляни из цялата стая.
Казвате му:

– Моля те събери конструктора и тогава рисувай!
– Когато си нарисувам рисунката тогава ще го събера! / – После ще го събера !и т.н.
– Събери го сега! Виж каква е бъркотия!
– Мамо, изчакай малко – виж, че рисувам! /детето не оставя рисунката/
– Чуваш ли какво ти казвам! Веднага събери играчките! /вече губите търпение/
– Няма! После!
– Вие оставяте детето ядосано и затръшвате вратата докато детето ви се плези.

Нека да разгледаме по-подробно какво се случва между вас и детето в тази ситуация. Вие виждате бъркотия /според вас това е бъркотия/ и настоявате детето да я оправи, но то вече е заето с друга по-интересна задача и рисува. То ви предлага да го направи по-късно. Вие обаче започвате да се дразните, че детето не ви се подчинява. Ето тук личи вашето желание за надмощие над детето. Детето усеща това и също се включва като проявява инат.

Тълкуването на ситуацията като „борба за надмощие” изисква да разберем:

• Вие правите забележка и изисквате незабавно изпълнение, искате да се наложите.

• Детето иска да довърши рисунката и след това да почисти, но вие категорично отказвате. Вие смятате, че губите позиции и уважението на детето.

• Детето усеща натиска ви, усеща стрес и се мобилизира, за да им устои. За него е важно да има своя собствена позиция /за всички деца е важно!/. Детето си казва: „Не може да ме накара да го направя и тя няма да има последната дума. Аз имам право на избор!”

• За всеки участник в ситуацията е важно да има последната дума.

Ако родителят продължава да настоява „Както казах – така да бъде!” то порочният кръг се затваря. Детето и възрастният вече се заплитат в една увличаща страст, в една битка за надмощие и става доста по-сложно вие като родител да постигнете целта си.

Ето за това когато родителят види, че детето започва да се инати е да спре да настоява и да изчака и да помисли малко:

„Моето дете иска да докаже себе си, иска да се превърне във важен и значим човек, в личност, да отстоява позицията си, но не знае как да го направи правилно ? Какво мога да направя, за да му помогна да направи това? ”

Въпреки, че за нас родителите е много важно да спечелим битката за надмощие над детето и то да ни се подчинява, то е важно да разберем , че същото то отстоява себе си като личност, нещо което ние възрастните правим всеки ден. Когато срещнем такъв тип конфликт е важно първо да прогоним мислите за репресия и желанието за контрол над ситуацията, които заедно с яда ни и напрежението водят до загубата на битката, ако можем да я наречем така.

Това, което можем да направим е да изчакаме детето да приключи със заниманието си и след това да го накараме да почисти. Така и двете страни ще са доволни – ние ще имаме чиста детска стая, а детето удовлетворение от това, че е приключило рисунката си.

Разберете, че това не е инат – просто детето отстоява себе си, своето мнение и своето място в света, който го заобикаля!

*

Детска психология – психолог Теодора Пампулова