Лекари предлагат да се орежат заплатите на шефовете в БЛС

Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) получава твърде високи заплати, смятат редови медици и предлагат възнагражденията на председателя и заместниците му да бъдат намалени. Това е едно от исканията на районните лекарски колегии, което ще трябва да бъде подложено на обсъждане и гласуване по време на 70-ия събор на съсловната организация. Форумът ще се проведе на 11 и 12 май в Обзор.

В момента шефовете в БЛС получават съответно 10, 8 и 7 минимални работни заплати, което прави 5600 лева за д-р Иван Маджаров, без в тази сума да са включени надбавките за прослужено време, парите за командировки и т.нар. представителни разходи. При условие, че тези възнаграждения се плащат от членския внос на редовите лекари, не би трябвало да има такава огромна разлика между заплатите на ръководството и обикновените медици, смятат от районните колегии.

Друго предложение, което би трябвало да бъде подложено на дебат е закриването на Акредитационния съвет, тъй като бил неефективен. Медиците от страната настояват и за още един зам.-председател на организацията, който да отговаря за специалистите от извънболничната помощ при преговорите за рамковия договор.

Друга идея, която членът на Контролната комисия д-р Георги Тодоров от Русе се опитва да прокара безуспешно от години, е въвеждане на машинно гласуване при избора на Управителен съвет, Контролна комисия и Комисия по професионална етика.

Според докторите, бъдещите шефове на съюза не трябва преди това да са били министри, зам.-министри, депутати и директори на болници. Така щяло да се избегне лобирането в полза на определени интереси и евентуалното поставяне на  ръководството в различни зависимости.

Кое от тези предложения ще бъде прието и от кога ще влезе в сила предстои да стане ясно в неделя, когато трябва да бъде гласуван окончателния вариант на  новия Устава на БЛС.

Преди това пред делегатите на събора ще бъде предоставена информация за проведените срещи с представители на МЗ, НЗОК, премиера Бойко Борисов, ръководствата на  сдруженията на Областни, Общински и Университетски болници, както  и ще бъде  поискан мандат за преподписване на анекс към Националния рамков договор за 2018 г. с НЗОК.

Материалът Лекари предлагат да се орежат заплатите на шефовете в БЛС е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

„Александровска“ с две награди „Питагор“

За 11-та поредна година Министерството на образованието и науката връчи традиционните награди „Питагор“ на български учени, научни колективи и организации, които имат съществен принос...

Безплатни кутии чай за увеличаване на кърмата

Заедно с партньоррите ни от фондация "За майчино и детско здраве" решихме да изпратим безплатно на 8 кърмещи майки чай за увеличаване и поддържане на...

Мъж и жена получиха нови бъбреци в „Александровска“

35-годишна жена от село Войводиново и 58-годишен мъж от Котел се сдобиха с нови бъбреци, благодарение на лекарите от УМБАЛ „Александровска“ и едва третата...

ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ДОБРО ПОВЕДЕНИЕ НА ДЕТЕТО

Децата често не се държат така, както родителите им биха искали. Повечето родители предполагат, че ако се отнасят по по-различeн начин към децата си,...

В „Пирогов“ заработи център по телемедицина

Център по телемедицина заработи в „Пирогов“, а възможностите на иновацията бяха демонстрирани с онлайн връзка с болницата в Кърджали. По същото време в града...

Аптека в Княжево продаваща Лактеса

АПТЕКА В КНЯЖЕВО гр.София кв. Княжево ул. Войводина могила N 81 В тази аптека може да намерите всички продукти на Лактеса.