Косата по време и след бременността. Косопад след раждането.

Често се случва, докато чакате раждането на своето бебе да забележите, че косата ви има нужда от по-специални грижи. Настъпват промени заради хормоните, натрупването на килограмите, задържането на вода в организма и ред други причини. Всичко това е нормално и има начин да се погрижите за себе си, както по време на бременността, така и след това.

Как се променя косата по време на бременност?

Когато една жена забременее, тя веднага е подложена на дръзка хормонална промяна, която се вижда при преглед на косъма под микроскоп. Косъмът става по-силен, структурата на роговото му вещества се променя и за малко по-опитно око промяната е красноречива.

Косата на бременната жена обикновено е чудесна в момента, когато притокът на женски хормони е максимален.

Грижите по време на бременност за косата не се различават от обикновените. Препоръчва се употребата на меки шампоани, които не обезмазняват грубо кожата и не я изсушават до такава степен, че да се образува пърхот. Следователно дори и да имате мазна коса, употребявайте шампоан за суха и чуплива коса, например произведени на база липопротеини.

Четкайте косата си сутрин и вечер, но не грубо. Косата трябва да бъде “излъсквана”, а не скубана със силни удари на четката.

Косопад след раждането

След раждането организмът елиминира рязко вълшебните хормони и при някои жени внезапното спиране на пренасищаното с хормони предизвиква смущения и започва процес на силен косопад.
Не се поддавайте на страх и паника, няма да останете без коса, това е сигурно! Загубата на коса трае няколко месеца след раждане и с възстановяване на хормоналния баланс, и косопадът спира. Естествено, вие можете да подпомогнете този процес с правилно хранене и грижи за косата.

Съвети за косата след раждане

Масажът на скалпа върши чудеса. Можете да го правите докато си миете главата. Само внимавайте да не включите и ноктите в действие, правете енергични кръгови движения и така ще подобрите кръвоснабдяването и растежа на новата коса.

Косата е най-уязвима, когато е влажна или мокра. Внимавайте при подсушаването. Не търкайте мократа коса с кърпа. Завийте я с кърпа, за да попие влагата.

Не се изплаквайте косата с гореща вода. Високата температура изсушава кожата, косъмът изтънява и започва да се цепи.

Използвайте възможно по-рядко сешоар, който вреди на блясъка и здравето на косата и изсушава скалпа.

Бъдете внимателни и открийте най-добрите козметични средства, които ще ви помогнат да поддържате добрия й вид. Използвайте качествена козметика, предназначена специално за изтощена и увредена коса. Освен шампоан и балсам, правете маски и се доверете на спрейовете и маслата без отмиване на финал. Така косата ви ще бъде бляскава, подхранена, хидратирана и ароматизирана.

Храненето също се отразява на здравето и красотата на косата. Повече от ясно е, че не бива да се лишавате от плодове и зеленчуци, от млечни продукти и пълнозърнест хляб. Трябва да възстановите баланса на витамини и микроелементи (желязо, цинк, калий, магнезий, фосфор). Не пропускайте редовно да си похапвате риба и сушени плодове.

- реклама -