Кърменето и емоциите на новороденото

Психоанализа на кърменето

Кърменето и емоциите на новороденото

 

Светът на новороденото бебе е изграден от емоции – радост, вълнение, безпокойство, страх, интерес и т.н. Благополучието  и физическото му оцеляване зависят изцяло от грижите на неговата майка. Тя е тази, която представя света на бебето.

Първата съвместна дейност на бебето е всъщност кърменето – дейност, която новорденото осъществява като си сътрудничи с майката. В началото и на двамата може да им е много трудно. Бебето все още няма правилна и ефективна координация между мускули и нерви, а майката тепърва открива удобните за нея пози за кърмене, все още няма достатъчно кърма и др. Спокойствието на майката в тези първи стъпки и дори след няколко неуспешни опити се предава и на новороденото бебе и обратното стресираната и нервна от  неуспешното кърмене майка предава негативните си емоции на бебето и дори в някои случаи то само се отказва от това да суче.

Ласките на майката, милите думи, кърменето „кожа в кожа“ облекчават симптомите на силна тревожност при бебето. Именно поради тази причина психолоналитиците съветват новороденото да бъде поставено в обятията на майката и да бъде накърмено веднага след раждането. Усещайки аромата на кожата й, ударите на сърцето и, което доскоро е чувало в утробата, разпознавайки гласа й то се чувства защитено. Това е състоянието на бебето, което е най-близко до вътреутробното.

Чрез кърмата майката предоставя на своето дете, не само хранителни вещества, но й топлина, спокойствие, любов.  Отделеното от майката новородено веднага след ражаденот преживява това по много тъжен и драматичен начин – сякаш е оставено да загине.

Детските психолози обясняват, че кърменото и оставяно веднага след това в креватчето си бебе, се развива емоционално по-бавно от кърменото и прегръщано бебе. Показваната физически майчина любов и изпълняването на ритуала на кърмене създават у бебето усещане за благополучие, сигурност, спокойствие. То възприема заобикалящия го свят като хубаво и уютно място, където то е защитено!

В случай, че майката не реагира навреме с изпълнението на ритуала на кърмене, придружен с прегръдки, целувки, вземане на ръце, говорене на мили думи – тревожността на детето нараства. Продължителната и повтаряща се липса на навременна реакция на майката относно успокояването на детето може да бъде причина за обилно хранене, приключващо с връщане на кърма, сучене през кратък период от време и др. В тези случаи е малко вероятно новороденото да изпитва глад, а проверява дали майката не го е изоставила – търси нейносто внимание. Колкото по-скоро реагира тя, толкова по-скоро то възвръща спокойствието и вярата си.

Кърменето е сближаване не само с майката, а и със заобикалящият бебето нов свят. Майчината гръд доставя много по-голямо удоволствие и удовлетворение, в сравнение с храненето с биберон, именно поради достъпа до уханието й, топлината й. Именно поради тази причина психолозите съветват новороденото бебе, което няма възможност да бъде кърмено, да бъде в обятията на майката, когато получава адаптираното си мляко.

При всички случаи кърменето е удоволствие – майката „предоставя“ кърмата си, а бебето я „взима“ чрез единствената част от тялото си, която може да контролира – устата.

Тревожността, страхът от изоставяне, напрежението, че нямат да бъдат удовлетворени физиологичните потребности са причините новороденото бебе да търси непрекъснат контакт с майката или с възрастния, който се грижи за него. Това е едно от обясненията та да търси и нощното си кърмене по-дълъг период от време. Чрез ритуала на кърменето, то проверава достъпността на майката и успокоява своите притеснения през дългата нощ. Това е много продължително време за бебето, в което то няма достъп до уханието на майката, до топлината на тялото й, не чува гласа й – сякаш нея я няма.

Психолози твърдят, че кърменето на поискване и отбиването на детето към 2 годишна възраст създават по-великодушни и оптимистични личности, докато липсата на кърмене поради нежелание на майката и ранното отбиване, пак поради същата причина, създават по-алчини и недоверчиви личности. Съществува връзка между липсата на кърмене и такива дейности като пушене, дъвчене на дъвка и т.н. свързани с ефективното използване на устата.

Теодора Пампулова – детски психолог е категорична, че дори майката да няма физическата възможност да кърми своето новородено, то тя трявба да удовлетворява потребностите му навреме и с любов. Липсата на кърма и ритуал на кърмене могат да бъдат компенсирани успешно с физически контакт между бебето и майката – хранене с биберон, „кожа в кожа“, галене на новороденото по коремчето, гръбчето, крачето, говорене, поддържане на зрителен контакт и т.н

При наличието на малко кърма майката може да предоставя достъп до гърдата, за да може бебето да я усети, а след това да бъде дохранено с адаптирано мляко, но отново в прегръдките на своята майка.

В случай че имате нужда от разговор с  Теодора Пампулова – психолог (Детска психология. Родителство и родителска компетентност. Ранно детско развитие.) може да я потърсите на фейсбук страницата й.

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Мисия кърмене

5 невероятни факта за важността на кърмата при недоносени деца Знаете ли, че: Коластрата е течно злато! Коластрата е гъстото жълтеникаво „първо мляко”, което се...

Проф. Начев и проф. Владов оперираха едновременно мъж с аневризма и тумор

Съвместен екип от УМБАЛ „Св. Екатерина“ и ВМА, ръководен от проф. Генчо Начев и проф. Никола Владов, извърши тежка операция на мъж с аневризма...

Хирурзи се страхуват да оперират ХИВ-позитивни

Хирурзи масово се страхуват да оперират ХИВ-позитивни, алармира началникът на инфекциозна клиника в пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Марияна Стойчева по време на форум...

Промоции на чай за кърмачки Лактеса за месец Май

Промоции на чай Лактеса през месец МАЙ 2017 г. Промоциите важат само за поръчки през фейсбук страницата  или уеб сайта на Лактеса. ПРОМОЦИЯТА ВАЖИ САМО ЗА ПОРЪЧКИ...

Семинар за ревматични заболявания ще се проведе в гр. Пловдив на 22 юни

Семинар за ревматични заболявания ще се проведе в Парк хотел „Пловдив” в града от 12.00 до 16.00 часа на 22 юни. Това съобщиха Пловдиворганизаторите...

Привикват Ананиев за обяснения в парламента

Депутатите привикват спешно здравния министър Кирил Ананиев. Той ще бъде изслушан в петък, като вносител на извънредната точка в дневния ред е председателят на...