Кърменето и емоциите на новороденото

Психоанализа на кърменето

Кърменето и емоциите на новороденото

 

Светът на новороденото бебе е изграден от емоции – радост, вълнение, безпокойство, страх, интерес и т.н. Благополучието  и физическото му оцеляване зависят изцяло от грижите на неговата майка. Тя е тази, която представя света на бебето.

Първата съвместна дейност на бебето е всъщност кърменето – дейност, която новорденото осъществява като си сътрудничи с майката. В началото и на двамата може да им е много трудно. Бебето все още няма правилна и ефективна координация между мускули и нерви, а майката тепърва открива удобните за нея пози за кърмене, все още няма достатъчно кърма и др. Спокойствието на майката в тези първи стъпки и дори след няколко неуспешни опити се предава и на новороденото бебе и обратното стресираната и нервна от  неуспешното кърмене майка предава негативните си емоции на бебето и дори в някои случаи то само се отказва от това да суче.

Ласките на майката, милите думи, кърменето „кожа в кожа“ облекчават симптомите на силна тревожност при бебето. Именно поради тази причина психолоналитиците съветват новороденото да бъде поставено в обятията на майката и да бъде накърмено веднага след раждането. Усещайки аромата на кожата й, ударите на сърцето и, което доскоро е чувало в утробата, разпознавайки гласа й то се чувства защитено. Това е състоянието на бебето, което е най-близко до вътреутробното.

Чрез кърмата майката предоставя на своето дете, не само хранителни вещества, но й топлина, спокойствие, любов.  Отделеното от майката новородено веднага след ражаденот преживява това по много тъжен и драматичен начин – сякаш е оставено да загине.

Детските психолози обясняват, че кърменото и оставяно веднага след това в креватчето си бебе, се развива емоционално по-бавно от кърменото и прегръщано бебе. Показваната физически майчина любов и изпълняването на ритуала на кърмене създават у бебето усещане за благополучие, сигурност, спокойствие. То възприема заобикалящия го свят като хубаво и уютно място, където то е защитено!

В случай, че майката не реагира навреме с изпълнението на ритуала на кърмене, придружен с прегръдки, целувки, вземане на ръце, говорене на мили думи – тревожността на детето нараства. Продължителната и повтаряща се липса на навременна реакция на майката относно успокояването на детето може да бъде причина за обилно хранене, приключващо с връщане на кърма, сучене през кратък период от време и др. В тези случаи е малко вероятно новороденото да изпитва глад, а проверява дали майката не го е изоставила – търси нейносто внимание. Колкото по-скоро реагира тя, толкова по-скоро то възвръща спокойствието и вярата си.

Кърменето е сближаване не само с майката, а и със заобикалящият бебето нов свят. Майчината гръд доставя много по-голямо удоволствие и удовлетворение, в сравнение с храненето с биберон, именно поради достъпа до уханието й, топлината й. Именно поради тази причина психолозите съветват новороденото бебе, което няма възможност да бъде кърмено, да бъде в обятията на майката, когато получава адаптираното си мляко.

При всички случаи кърменето е удоволствие – майката „предоставя“ кърмата си, а бебето я „взима“ чрез единствената част от тялото си, която може да контролира – устата.

Тревожността, страхът от изоставяне, напрежението, че нямат да бъдат удовлетворени физиологичните потребности са причините новороденото бебе да търси непрекъснат контакт с майката или с възрастния, който се грижи за него. Това е едно от обясненията та да търси и нощното си кърмене по-дълъг период от време. Чрез ритуала на кърменето, то проверава достъпността на майката и успокоява своите притеснения през дългата нощ. Това е много продължително време за бебето, в което то няма достъп до уханието на майката, до топлината на тялото й, не чува гласа й – сякаш нея я няма.

Психолози твърдят, че кърменето на поискване и отбиването на детето към 2 годишна възраст създават по-великодушни и оптимистични личности, докато липсата на кърмене поради нежелание на майката и ранното отбиване, пак поради същата причина, създават по-алчини и недоверчиви личности. Съществува връзка между липсата на кърмене и такива дейности като пушене, дъвчене на дъвка и т.н. свързани с ефективното използване на устата.

Теодора Пампулова – детски психолог е категорична, че дори майката да няма физическата възможност да кърми своето новородено, то тя трявба да удовлетворява потребностите му навреме и с любов. Липсата на кърма и ритуал на кърмене могат да бъдат компенсирани успешно с физически контакт между бебето и майката – хранене с биберон, „кожа в кожа“, галене на новороденото по коремчето, гръбчето, крачето, говорене, поддържане на зрителен контакт и т.н

При наличието на малко кърма майката може да предоставя достъп до гърдата, за да може бебето да я усети, а след това да бъде дохранено с адаптирано мляко, но отново в прегръдките на своята майка.

В случай че имате нужда от разговор с  Теодора Пампулова – психолог (Детска психология. Родителство и родителска компетентност. Ранно детско развитие.) може да я потърсите на фейсбук страницата й.

About Author /

ЛАКТЕСА е бутикова марка функционален чай за подпомагане на желани процеси: чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за поддържане на имунната система. Чай за сваляне на високо кръвно Потърсете ни във фейсбук страницата https://www.facebook.com/lactessa/ --->>> Купете на промоция още сега https://lactessa.com/promotsii-laktesa

Start typing and press Enter to search