КЪРМЕНЕ: Кърмене навън. Да! 15 съвета за кърменето навън

Кърменето се възприема като много интимен акт между майката и бебето. То е символ на близост, топлина и обич и поради тази причина не бива да бъде повлиявано от социални фактори. В големите български градове кърменето на обществено място все още се счита за табу и дори за нещо неморално, за разлика от европейските градове. За щастие обаче има прогрес в тази посока и все повече майки не се срамуват да кърмят децата си навън в летните месеци.

Интересни факти за кърменето навън

По-голяма част от хората смятат, за по-малко неморално кърменето на плажа например.
По-голяма част от хората смятат, че кърменето на дете над 2 годишна възраст е неетично и недопустимо независимо дали е у дома или навън.

Кърмене навън и значението му за бебето.

Кърменето е изключително важно за бебето не само от гледна точка на хранителните вещества, които то може да получи единствено и само от майчиното мляко. За бебето светът извън утробата на майката е изпълнен с непознати и тревожещи го звуци, миризми, материи и образи.

Когато то е навън тази тревожност често се засилва и то става неспокойно, защото все още не знае дали тези сетивни стимули могато да му навредят или напротив – могат да му създадат положителни емоции. Именно поради това кърменето извън дома може да окаже изключително полезно влияние върху това бебето да възприеме заобикалящата го среда като приятна и незастрашаваща, а света – като добро място.

Прегредката и предоставянето на гърдата, когато бебето е най-напрегнато, защото е гладно и точно във времето в което са му най-необходими се оказва изключително полезно и за изграждането на една по-топла и доверийна връзка с майката.

15 съвета за кърменето навън:

– Кърменето е нормално да се случва почти навсякъде. То е съвсем естествен и нормален акт на близост между майката и детето и възприемането му като нещо неморално и незаконно би следвало да е проблем на съответния човек, а не на кърмещата майка. Неразбирането често е равно на неодобрение. Проблемът не е във Вас!

– Ако имате възможност изберте по-спокойно място, където да не бъдете обезпокоявани от силни шумове например, които да смущават бебето или от много преминващи хора, които да го разсейват.

– Ако желаете можете да използвате ефирен шал, за да завиете бебето и себе си и да не позволите на преминаващите наоколо хора да Ви смущават. Слинговете и кенгуруто също са подходящи.

– Изберете пригодени за кърмене сутиени, така че да не се налага да се събличате и да се чувствате некомфортно. Изберете дрехи, които ще са Ви удобни или специално пригодени дрехи за кърмене, така ще избегнете и суетенето, с което най-често се привличат хорските погледи.

– Можете да накърмите бебето преди да влезете в банката, в магазина или да се качите в колата. Кърменето на поискване също е предвидимо! Като майка скоро ще установите ритъма и режима на хранене на своето бебе и ще можете да предвидите кога то ще огладнее.

– Плачещото от глад бебе привлича много повече неодобрителни погледи и хорско внимание в сравнение с акта на кърмене. Хората обикновено се ориентират от къде идва звука, за да обънат поглед в тази посока.

– Кърменето навън създава удовлетворение у майката, че се е погрижила както трябва за своето дете.

– Ако у дома бебето предпочита да суче легнало, то имайте предвид че първоначално новата поза, заедно с интересните за бебето неща, които се случват около вас може да затрудни кърменето. Не се отказвайте! Въпрос на няколко опита е да успеете да създадете нови навици и за себе си и за детето си.

– Често бебетата, които трудно могат да бъдат накърмени удома, кротко и тихо се хранят навън, сред природата или в парка. Опитайте! Може Вашето бебе да е от тях!

– Ако детето е по-голямо е необходимо да го научите да изразява желанието си за сучене дискретно и спокойно с кодови думички, за да не притеснява Вас и околните.

– Вземете си съучастник! Най-добре това да не е таткото. Кърменето на публични места също може да го накара да се чувства неудобно. Неговата несигурност ще Ви повлияе. Кърменето заедно с друга жена или в присъствието на близка такава ще Ви успокои и ще Ви даде увереност.

– Има места, на които наистина не е удачно да се кърми и е необходимо да се съобразите с това! Етикетът и моралът трябва да бъдат спазвани и е необходимо да се уедините, за да накърмите детето си.

– Вашия стрес се предава и на детето. Поради тази примчина винаги е добре да сте спокойни и позитивни когато предлагате на детето си да суче.

– Не премествайте поглед когато някой Ви гледа с неодобрение, че кърмите. Гледайте го право в очите или му отговорете с усмивка – така ще го обезоражите и ще отстоявате правото си да кърмите където и когато бебето има нужда.

– Най-важен е личния комфорт! Ако Вие се чувствате добре, така ще се чувства и бебето.Увереността Ви няма да позволи на околните да коментират и да Ви притесняват.

Когато кърмите навън Вие ставате пример за десетки други майки, които се колебаят дали да го направят. Те ще се престрашат да го направят, ако насреща си виждат уверена и спокойна майка!

 

Автор: Теодора Пампулова
Детски психолог
Координатор на Дружеството на психолозите за гр. Пловдив и региона

About Author /

За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Start typing and press Enter to search