Кърмене и отслабване

Ако кърмите – забравете за диетите!

При спазването на определен ограничителен режим, организмът започва да изпитва нужда от хранителни вещества, биологично активни съставки и най-вече енергия. Липсата на определени вещества може да се отрази на общото здравословно състояние на майката и значително да влоши качеството на кърмата, както и да намали нейното отделяне.

Не бива да се забравя, че бързото разграждане на телесни мазнини води до нежелателни процеси в организма (образуват се кетотела, които преминават в кърмата). Рязкото сваляне на килограми има и други негативни последици: поява на стрии, бръчки, намален тонус на кожата и мускулатурата.

Единствената алтернатива за кърмещите майки е прием на доброкачествена и здравословна храна. Но ако не сте убедени, че храната ви съдържа необходимите вещества, бихте могли да добавите и хранителни добавки към нея след консултация със специалист.

Кърмене и отслабване

Мога ли бързо да възстановя предишните си килограми?

Независимо дали ще кърмите или не вашето бебе след раждането, абсолютно нежелателно е да се подлагате на ограничителен хранителен режим! Това е така, защото самото раждане като физиологичен процес изисква период на възстановяване, особено пък ако е протекло с усложнения или е правено цезарово сечение.

Също така след бременност и раждане организмът изпитва известни нужди от основни микро-и макроелементи – калций, желязо, йод, цинк. Възможно е вследствие на кръвозагуба да се понижи и нивото на хемоглобин в кръвта. Дали ще успеете да възстановите килограмите си в естествен срок, зависи изцяло от индивидуалните особености на жената, както и от стила на живот и начина на хранене.

Съществува схващане, че периодът след раждането е „опасен“ за натрупването на килограми. Защото ритъмът на живот на майката изцяло се подчинява на храненето на детето, двигателната активност е понижена, редки са и излизанията навън. Напрежението, недоспиването и умората, както и чувството за глад подтикват майката към безразборно хранене. А това поведение несъмнено би довело до натрупване на нови килограми, редуцирането на които става изключително бавно.

Решението е прекалено лесно – спазването на балансиран хранителен режим и контролирането на количествата храна, които жената поема, както и ограничаване на обездвижването, може да доведе до определено добри резултати.

Но разбира се, мога поне да спортувам?

Не и преди да са изминали поне два месеца след раждането, ако то е било по нормален път, а ако раждането е със секцио или друга интервенция, този срок се увеличава. По принцип всяка родилка се нуждае от поне четири седмици за възстановяване, в случай, че раждането е протекло без усложнения.

Ако решите да кърмите своето дете, тогава трябва да забравите за посещенията във фитнес центъра, защото тежките физически натоварвания могат да доведат до значително намаляване на количеството отделена кърма.

Препоръчително е да се консултирате със специалист преди да започнете да спортувате. Напълно възможно е по време на упражненията да почувствате слабост, гадене, силна болка или недостиг на въздух, тогава незабавно трябва да потърсите помощ.

Всяка майка може да спечели от изпълнението на упражнения за стягане на тазовите мускули, които се отпускат и разтягат по време на раждането, полезни биха били и упражнения за сила и гъвкавост. Можете да започнете с комплекс от упражнения от 20 до 60 мин., 2-3 пъти седмично. Ходене пеша, каране на велосипед и плуване (поддържа в добра форма гърдите и тазовото дъно) освен че са приятно занимание, спомагат и за възвръщането на тонуса на мускулите.

Кърмене и отслабване

  • Упражнения за тонизиране на гърба

Легнете по корем, като поставите ръцете си с длани към земята, с китки на нивото на раменете и сгънати лакти (като за лицеви опори). Бавно започвате да повдигате тялото си, като не отделяте бедрата от земята докато не почувствате съпротивление в кръста.

Връщате се в изходна позиция и повтаряте от три до пет пъти. Изправена позиция с разтворени крака на ширината на раменете.

Сложете ръце на кръста, издишайте бавно, наведете се колкото се може повече назад, като се стремите да видите тавана. Можете да изпълнявате упражнението след всяко хранене и смяна на памперса.

  • Упражнения за укрепване на тазовите мускули

Бавно свивайте мускулите на тазовото дъно за около 10 секунди и след това отпускате бавно. Бързо свиване и отпускане на мускулите на тазовото дъно. Всяко упражнение се прави с 20 повторения, от 5 до 10 пъти на ден. Никога не забравяйте да поемате необходимо количество течности.

Няма спор, че бременността и раждането са сериозни преживявания, а още по-трудно се оказва възстановяването след това. Но пък дали има нещо по-прекрасно от това да създадеш нов живот и… онзи безценен миг, в който можеш да видиш личицето на своето дете и да чуеш как бие неговото сърчице!

И всеки безкраен ден и всяка безсънна нощ, всяка саможертва и всяко лишение в името на детето имат смисъл, защото няма нищо по-мило от една детска усмивка и защото… на този свят няма нищо по-свято от това да бъдеш майка!

Ирена Стефанова

А ако вече не кърмите, помогнете си с чай за детоксикация и отслабване на Лактеса http://lactessa.com/otslabvane-s-bilki-chaj-za-otslabvane/

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

КАКВИ ГИ ВЪРШИ БЪЛГАРКАТА КАТО МАЙКА

МАЛКО ХУМОР И УСМИВКИ 1. Обикновената майка изхвърля остатъка от пъпната връв на бебето си. Българската майка тайно подмята пъпчето в някоя банка, в съда или...

Масаж и гимнастика на бебето

Основни правила при масаж и гимнастика на бебето: · Желателно е средната продължителност на масажа да е 15 минути. · Стаята трябва да бъде приятно затоплена...

Съвети при кърмене от маг. фарм. Марияна Енева

На сладки приказки за кърменето с Марияна Енева Маг. фарм. Марияна Енева, IBCLC е сертифициран от международния борд консултант по кърмене. Работи като консултант по...

Лекари предлагат да се орежат заплатите на шефовете в БЛС

Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) получава твърде високи заплати, смятат редови медици и предлагат възнагражденията на председателя и заместниците му да бъдат намалени....

Възможно ли е забременяване след 40?

Забременяване след 40 Вече не е рядкост жените да искат да създадат семейство в  по-късен етап от живота си. Има толкова много неща, които трябва...

14 хирурзи разделиха сиамски близначки за 15 часа

Хърватски лекари успешно разделиха сиамски близначки, свързани с коремни органи и черен дроб, т.е. сраснали се в долната част на гръдния кош, съобщи Танюг....