Какво е къса юздичка? Проблем при кърмене.

Какво е къса юздичка на езика?  Може да чуете за този проблем не само като къса юздичка, но и често се употребява – вързан език, анкилоглосия…

Проблемът къса юздичка на езика е трудно забележим, но трябва да обърнете внимание дали съществува. Най-често причината за неефективно кърмене е къса юздичка.

Късата юздичка е вродена особеност на бебето. Около от 3 до 10 % от всички бебета имат този проблем. По-често се среща при момчетата.

Връзката на езика с устата е кожичката, която се нарича френулум. При бебетата, които имат къса юздичка, тази част на от кожата е по-къса и ограничава движението на езика. От това идват проблеми със сученето, а по-късно и с произношението.

Най-лесно може да се забележи юздичката от първи тип. Но втори и трети тип също може да създава проблеми. Затова е най-добре да се направи консултация с ортодонт.

Грешно е да се изчаква юздичката да се разтегли от само себе си. Понякога тя се цепва и сама, от играчка, която бебето лапа, но да се разчита на това може да е подвеждащо.

Проблемите с късата юздичка на езика са свързани основно с начина на сучене, който е крайно неефективен. Бебето остава гладно, не наддава. На по-късна възраст детето може да не изговаря правилно букви и звуци. Така нареченият говорен дефект.

Кърменето основно е свързано с езика на бебето. Бебето с къса юздичка не изпълнява пълноценно движенията нужни за сучене и не задържат вакума. Чува се характерен звук при сученето.  Зърната на кърмачката са наранени, защото системно езичето извършва неправило триене с езичето върху тях или си помага с венците.

Късата юздичка е дискомфорт и за бебето и за майката. Често то остава гладно, а процесът на сучене му е непривлекателен.

Поради тези причини е най-добре да бъдат взети мерки. Процедурата е лесна и най-често се извършва от ортодонт. Безкръвна е и най-важното, че колкото по-малко е бебето, толкова по-добре и по-лесно става всичко.

Вижте още:

Как да разбера има ли бебето къса юздичка?

Как да разбера има ли бебето къса юздичка?

Какво да направя, ако бебето има къса юздичка?

Какво да направя, ако бебето има къса юздичка?

- реклама -