КЪРМЕНЕ: Какво е кърмене в тандем? Каква е ползата от кърмене в тандем?

Психологията дава обяснение на ползите от „кърменето в тандем“

Кърменето е изключително важно за всяко бебе. Когато обаче се кърмят едновременно новородено бебе и например двегодишно дете говорим за „кърмене в тандем“. То се възприема като необичайно за България и часто среща критиката на обкръжаващите младата майка, дори много близки хора.

Често съпругът или родителите на кърмачката смятат, че тя трябва да кърми единствено и само новороденото си дете, независимо от това дали към момента кърми и по-голямото. Повече хора смятат за напълно нормално по-голямото дете да бъде отбито, дори самото то да не се чувства готово. Едновременното кърмене на две деца, дори с малка възрастова разлика, предизвиква неодобрителни погледи и коментари, въпреки че в някои култури е дори традиция.
Едновременното кърменне на новороденото бебе и на по-голямото братче или сестриче често е съпроводено с много съмнения и противоречиви чувства у всяка майка. При всички случаи обаче изборът е във Вашите ръце.
В случай, че решите да „кърмите в тандем“ трябва да сте запознати с психологическите резултати от това и за двете деца. Кърменето в тандем носи повече ползи, отколкото негативи за кърмените деца.

Кърмене по време на бременност

Кърменето по време на бременност е често срещано поради планирана по-малка възрастова разлика между децата в семейството. В този случай майката не отбива по-голямото дете и след раждането го кърми паралелно с новороденото. От психологическа гледна точка децата, които не са навършили 2 годишна възраст възприемат новороденото доста по-спокойно. Те все още не разбират новостите в живота си, свързани с появата на бебето, като застрашаващи позициите им в семейството, а по-скоро като игра.

В този случай кърменето и на двете деца едновременно може да доведе до стабилна връзка между децата още в тази ранна възраст. Често те си играят и общуват по начин подобен на този на близнаците. Връзката им е стабилна, взаимоотношенията – спокойни.

След проведени изследвания е установено, че братя и сестри, които не са близнаци, кърмени едновременно, развиват по-качествена връзка помежду си, по-рядко се конкурират и по-малко изпитват ревност по отношение на родителското внимание. Често по-голямото дете изпитва тревога и реагира остро на появата на бебето. Кърменето в тандем може да намали негативното възприемане на промените и да успокои по-голямото дете.

Между 1,5 и 3,5 годищна възраст детето прави първите си стъпки в изграждането на своята индивидуалност и поради това то често се чувства неспокойно и неуверено. Съвсем нормална реакция е детето да почувства напрежение при появата на новия член на семейството. То има усещането, че трябва да се бори за вниманието на своите родители, че любвта им не е само за него и трябва да се лиши от редица привилегии, които е имало като единствено дете.
По-голямото дете възприема сукането заедно с бебето като справедливо решение на майката и като израз на еднаквата й обич по отношение и на двете деца. Естествено е новороденото бебе да получава повече внимание и грижи, но наблюдавайте поведението и на по-голямото дете. То може да започне също да се държи също като бебе, за да получи вниманието Ви. Именно поради тази причина то може да прояви засилен интерес към кърменето и също да поиска да суче, особенно по същото време като малкото Ви дете.

Правила за кърмене в тандем

Трябва обаче ясно да уточните правилата и времетраенето, които са строго индивидуални и следва да определите самите Вие. Дали ще решите да кърмите първо бебето и после по-голямато дете, дали ще се редуват, дали навън ще кърмите само новороденото, а вкъщи каката/баткото е лично Ваш избор, който обаче трябва да обясните на по-голямото си дете, за да не се чувства пренебрегнато и излъгано. Прегръдките и целувките при кърменето му обаче също са задължителни, защото то наблюдава Вашите реакции спрямо по-малкото си братче и сестриче и те влияят върху емоциите и чувствата му.

В случай, че изпитвате резерви относно това да предложите гърда на вече отбито дете можете да го попитате направо дали иска да опита. Не му вменявайте чувство на вина, поради това че е вече голямо и е прекъснало да суче, защото то изпитва любопитство още повече като наблюдава близостта Ви с бебето. Повечето деца сами се отказват от възможността да сучат веднага щом опитат. Кърмата, ако решите да му предоставите такава, в този случай може да бъде поднесена в любомата чашка или в шишето, от което обикновено пие детето.

Автор: Теодора Пампулова
Детски психолог
Координатор на Дружеството на психолозите за гр. Пловдив и региона

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Кърмене и вода

Счита се, че в първите седмици жаждата, а не гладът, е основният механизъм, който задейства желанието за сукане при кърмачето. Кърмата съдържа 88% вода -...

С две трансплантации в „Александровска“ спасиха мъж и жена

С две бъбречни трансплантации, извършени от лекарите в Александровска болница, бяха спасени мъж и жена, съобщиха от лечебното заведение. Донорът е мъж на 49...

До 30 дни без отпуснат корем само за 1 -2 минути на ден

Нужно е само едно упражнение. Изглежда лесно, но не е. Особено, ако не сте в добра спортна форма. Но пък резултатите са уникални, особено за отлабване на корем! Нужни са само от 30 секунди до 2 минути на ден, за да постигнете идеални резултати.

Безплатно изследване за хепатит С ще се провежда в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ от...

В столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще изследват безплатно за хепатит С от 29 май до 19 юни вкл. между 8.00 и 14.00 часа. Това съобщиха...

26 Билки за детоксикация и отслабване

Премахтене излишното със щадящ детокс!   ДЕТОКСИКАЦИЯ, ПРЕЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА Детоксикацията на организма е нужна, за по-добро здраве, самоусещане и енергия. Особено, ако пушите, пиете или водите...

Дечев: Държавата изцяло контролира НЗОК

В момента държавата изцяло контролира НЗОК, призна управителят на касата д-р Дечо Дечев. „Аз съм от хората, които подкрепят идеята за демонополизация. Но трябва...