Какво да направя, ако бебето има къса юздичка?

Какво се прави при къса юздичка? На първо място не се паникьосвате.

 Кърмене

При сучене бебето захапва не само зърното, а и част от ареолата около него. Езикът на бебето трябва да покрива долния венец. Така гърдите на майката не се нараняват. Но бебетата с проблем – къса юздичка не могат да отворят устата си достатъчно и поради това не засукват правилно. Често се изплъзват от ареолата и така засукват неправилно зърното. Като най-често се случва бебето просто да стиска с венци зърното. Освен че е много болезнено за майката, това може да доведе до разраняване и кръв.

Бебетата, които имат къса юздичка, не се хранят добре, огладняват бързо, но и много бързо се уморяват.

Какво се прави при къса юздичка?

Първо трябва да разберете има ли бебето къса юздичка.

Проблемът с късата юздичка се разрешава като се срязва стегнатата кожичка, свързваща езика с устата. Процедурата не е сложна и веднага след прилагането й проблемът е отстранен. Кърменето се подобрява. А след време няма да има и проблеми с правоговора.

Процедурата е по-лека, когато се извършва в по-ранна възраст на бебето. Отнема няколко секунди. Веднага след това може да кърмите бебето. Упойки при много малките бебета не се слагат или се ползва местна упойка, която обезболява само езика. При по-големите бебета, които вече имат зъбки вече се използва пълна упойка и те спят по време на процедурата.

Много от малките бебета дори не се събуждат по време на манипулацията. Но за успокоение е най-добре да се гушнат и накърмят. Това е много по-ефективен метод, отколкото ползването на обезболяващи.

Какво да очакваме след манипулация на къса юздичка?

Всичко зависи от възрастта на бебето. Колкото е по-малко то, толкова по-лесно се извършва и забравя всичко. Прегръдките и кърменето са най-добрите успокоителни средства.

Не се стресирайте, ако има леко кървене. Това е нормално. При малките бебета френулума не е много кръвоснабден и голяма загуба  кръв няма да има.  Понякога под езика на бебето се появяват белезникави петна. Тези петна изчезват до 48 часа. По никакъв начин не дразнят бебето.

Потърсете за мнение консултант по кърмене, педиатър, акушерка…  за да се уверите, че бебето наистина има къса юздичка.

Имайте предвид, че колкото по-голямо става бебето, толкова по-трудно става да се приложи тази процедура, тъй като под езика започва да има повече нервни окончания и започва да има рискове. Не чакайте да стане късно или невъзможно да се справите с проблем къса юздичка.

На какъв специалист да заведа бебето при проблем с къса юздичка?

Първо трябва да се установи, че този проблем съществува. След това процедурата се извършва от лицево-челюстен хирург, ортодонт или  стоматолог, но според състоянието на детето, педиатъра ще ви насочи най-добре къде да потърсите съдействие.

Вижте още:

Какво е къса юздичка?

Какво е къса юздичка? Проблем при кърмене.

Как да разбера има ли бебето къса юздичка?

Как да разбера има ли бебето къса юздичка?

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Related Posts

ПОПИТАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

43,830FansLike

КЪРМЕНЕ

Кърмене: Рецепта за увеличаване на кърмата

Необходими билки: сминдух - 30 гр; резене - 30 гр; анасон - 20 гр; копър - 20 гр; вода - 500 мл; Начин на приготвяне: Дозирайте правилно билките по дадените грамажи...

Кърмене: Билки в помощ на кърменето

 Уницеф, Министерство на здравеопазването в България и Световната здравна организация, препоръчват през първите шест месеца бебетата да бъдат хранени само с майчина кърма. Чай...

Кърмене: Десет популярни мита за кърменето

Кърменето е нещо, от което на теория всички разбират – майки, баби, приятелки, съседки, а също и различни медицински специалисти. Липсата на достъпна и...

Кърмене: Болница “Надежда” и Лактеса

В аптеката на МБАЛ "Надежда" София, ул. Блага вест № 3, може да намерите Лактеса класик и Лактеса плюс