Как да се справя с кърмаческа стачка?

Когато сте изпаднали в този кризисен период наречен кърмаческа стачка, първите две важни стъпки са:

  1. Да се погрижите бебето да е нахранено
  2. Да стимулирате лактацията 

Тези две точки може да изпълните наведнъж, като изцеждате кърма.  С изцеждането на кърма осигурявате мляко за бебето, но и изпразвате препълнените гърди. Разбира се, така стимулирате и лактацията, за да не ви спре кърмата.

Дори и до този момент да не ви се е налагало да се цедите, то в такава ситуация ще трябва да го направите, защото това е начинът и да стимулирате гърдите и да осигурите кърма за бебето. Почти всички бебета изпадат в състояние на кърмаческа стачка.

Не се отказвайте, ако при първите опити не успявате. Това е нормално. Ако не се изцеждате, проблемът може да се задълбочи от препълване на гърдите. Затова докато не постигнете желаният резултат, не се отказвайте, дори и това да ви струва смяна на вида на помпата.

Проблемът кърмаческа стачка е преодолим!

След като успеете да изцедите кърмата, то нахранете бебето. Това може да направите по различни начини, но чрез шише само в краен случай. Защото бебетата лесно свикват да се хранят от шише и после е по-трудно връщането на гърда. Предложете изцеденото мляко на бебето с лъжичка, малка чашка, капкомер, спринцовка с мек накрайник и в краен случай използвайте шише.

Как може да разберете дали бебето ви приема достатъчно мляко?

Пет – шест мокри памперса показват, че всичко е наред.

Не забравяйте, цеденето не само ще стимулира лактацията, но и ще ви предпази от запушване на млечните канали.

А на първо място – бебето ви ще продължи да се храни с най-добрата храна, а имено майчината кърма.

След като тези две важни точки са постигнати – цедене и хранене на бебето с изцедена кърма, то плавно преминавайте към овладяване на кръмаческата стачка.

Вие най-добре може да определите причините за кърмаческата стачка – емоционални ли са или физически.

Но и в двата случая е добре детето да не губи контакт с гърдата. Важно е при предлагане на гърда, детето да не се насилва да суче. Позите за кърмене също може да дразнят детето в период на кърмаческа стачка и поради това е добре просто да се прегръщате в контакт кожа до кожа, на голо. Може, доколкото имате възможност, близостта с бебето да е подпомагана от кенгуру или слинг.

Много помага и съвместен сън, докато гърдите ви са голи и бебето има допир до тях. Често по време на сън детето може да засуче.

Една добра стратегия за преодоляването на кърмаческата стачка е кърменето в движение. Докато се разхождате напред-назад в стаята, която е тиха, спокойна и леко затъмнена неусетно да предложите на бебето гърда. Ако засуче не спирайте да се разхождате.

Добре е при опити за засукване, предварително да сте стимулирали гърдата да потече.

При по-големите деца може да опитвате различни стратегии, като например докато се возите в кола или сте на необичайни за детето места.

Един добър метод за преодоляване на кърмаческата стачка е даването на пример. Когато децата гледат как други деца сучат, това може да ги мотивира. Ако не може да осигурите жив пример за този метод то опитайте да пуснете видео на кърмещо се бебе/дете на телевизор или компютър с по-голям монитор…  но не и таблет, тъй като привикването на децата към таблети и телефони не е здравословно.

Ако до кърмаческа стачка се е стигнало заради физически проблем – зъби, млечница, възпалени ушенца, запушено носле, но направете необходимото да преодолеете болката и неразположението на детето. С отшумяване на физическите безпокойства, се премахва и проблема – кърмаческа стачка.

Прочете още:

Проблем с кърменето? Изведнъж бебето не иска да суче? Кърмаческа стачка?

 Причини за кърмаческа стачка

Причини за кърмаческа стачка

Препоръки при кърмаческа стачка https://lactessa.com/preporaki-pri-karmacheska-stachka/ 

 

About Author /

ЛАКТЕСА е бутикова марка функционален чай за подпомагане на желани процеси: чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за поддържане на имунната система. Чай за сваляне на високо кръвно Потърсете ни във фейсбук страницата https://www.facebook.com/lactessa/ --->>> Купете на промоция още сега https://lactessa.com/promotsii-laktesa

Start typing and press Enter to search