Има начин как да избегнем следродилната депресия

Следродилната депресия се появява след раждането, започва и продължава различен период от време като зависи от редица фактори. При всички случаи обаче неувереността и притеснението на майката, че няма да се справи с това да отглежда качествено детето си стои в основата й.

Следродилната депресия е период изпълнене с редица негативни чувства и емоции – раздразнение, безпомощност, напрежение, страх и др. Те от своя страна водят след себе си пристъпи на паника/паник атаки, плач, липса на апетит. Майката губи желание за контакт с бебето, с близките си, да поддържа външния си вид, страда от ниска самооценка.
Щастието от появата на новия живот изглежда сякаш безвъзвратно изгубено.
Следродилната депресия може да бъде преодоляна с различни психологически методи и/или меикаменти, но е по-добре да бъде избегната.

Щаслива майка = щастливо бебе!

Раждането е най-важното събитие в живота на всяка жена. Но то е и голяма промяна – промяна на приоритети, промяна на начин и стил на живот, липса на лично пространство и време за себе си, повече тревоги и повече радост.
За да може обаче майката да се грижи адекватно за своето бебе, тя трябва да се погрижи и за себе си.
За да избегнем следродилната депресия е необходимо да разберем, че майката е най-важният човек за бебето и ако тя се чувства добре, то и бебето ще е щастливо.

Осигурете си спокойствие!
Опитайте да не се тревожите за всичко. Планирайте спокойно с помощта на другите членове от семейството това, което Ви предстои. Не се нагърбвайте да вършите всичко!
Повече задължения=повече стрес. Организирайте времето си, така че да се чувствате спокойни и полезни всички в семейството.

Спете повече!
Спокойните и спящи по 8-9 часа бебета често са мит. Майчинството често се свързва с недоспиване, умора и раздразнителност. Ако бебето плаче през нощта, то използвайте всяка възможност да поспите и да възстановите силите си. Спете винаги, когато и бебето спи! – изключително полезен съвет, чиито смисъл разбираме когато вече сме изтощени.

Включете и близките си в грижите за детето!
Всички близки биха желали да прекарат време с бебето. Можете да им осигурите това удоволствие, а Вие де си починете и да поемете глътка въздух. Разпределете задълженията на другите членове от семейството – таткото може да пазарува вместо Вас, по-голямото дете – да Ви помага в домакинството или в грижите за бебето, бабата и дядото може да Ви отменят в част от разходките, в готвенето и подреждането например.

Имайте време за съпруга си! За по-голямото си дете – също!
За да поддържате стабилни семейни отношения е необходимо да запазите топлината на взаимоотношенията си с таткото на детето. Обикновенно той все още не се е ориентирал в задълженията си като баща и по-трудно възприема промените. Именно поради това той също има нужда да прекарва време с Вас.
Баткото и/или каката също имат нужда да прекарат време с Вас – в игри и забавления. Можете да им се отдадете – ще Ви зареди с положителни емоции и усмивки. Прекарвайте време само с него/нея без да взимате бебето със себе си – така ще се почувстват специални.

Срещайте се с приятели!
Опитайте да поддържате котактите с най-близките си приятели. Имайте в предвид, че постепенно ще намерите и много нови, които също имат деца, и с които също ще имате много общи теми за разговор. Поне веднъж седмично си позволявайте да се разходите, да пиете кафе, да пазарувате с някоя от приятелките си като оставите бебето на грижите на някой друг.

Хубава и качествена храна!
В основата на психическото спокойствие стои физическата сила. Осигурете си хубави и пресни плодове и зеленчуци, месо и други продукти. Всичко в малки количества е полезно и ще Ви накара да се почувствате добре. Ако кърмите се информирайте кои храни и напитки е по-добре да ограничите, за да може да сте спокойни за бебето.

Движение и разходки!
Запазете колкото можете активността в живота си преди появата на бебето. Спортувайте, разхождайте се, ходете на танци. Понякога една разходка на чист въздух дава много сили успокоява.

Разберете, че домът Ви няма да е така подреден!
Можете да се огледате и да разберете, че апартаментът вече няма да е така подреден и чист, но ще е дом за една нова личност. Не се опитвайте мигновенно да събирате разхвърляните предмети – това е все едно да събирате сняг при обилен снеговалеж. Можете да помолите другите членове на семейството да се включат в разтребването и подреждането, можете да събирате пътьом към хола, например, някои неща или вечер преди лягане. Не се тревожете – разхвърляният с играчки дом е щастлив дом!

Поглезете се!
Ако имате възможност прекарайте уикенд във вила, почивка на море или планина. Не използвайте бебето като оправдание. Можете да го оставите в сигурни ръце заедно с всичко необходимо. Отидете на СПА, масаж, направете си прическа или моникюр ако все пак решите да останете в града, заедно с него.
Обикновенно след раждането е необходимо време преди да възстановим предишната си форма. Можете да се поглезите с хубава козметика за тяло и лице, която да Ви осигури по-висока самооценка, за да започнете да се харесвате отново.

Изразявайте чувствата си!
След раждането емоциите често са неконтролеруеми – редуват се радост и тъга, гордост и страх, щастие и безнадеждност и т.н. Всички те обаче трябва да бъдат споделени и изразени. Натрупаните емоции могат да бъдат в основата на редица пихически и физически проблеми, в основата на една по-трудна за преодоляване следродилна депресия. Ако Ви се плаче- поплачете си, ако изпитвате страх – определете го и го споделете, ако сте щастливи – усмихвайте се и се смейте, но не отлагайте и не прикривайте емоциите си!

Набавете си положителни емоции!
Не отказвайте среща с приятели, кино, рожден ден или пък разходка! Можете да прекарате времето си с приятни хора, като разговаряте на приятни теми. Винаги е хубаво човек да се посмее с приятелите си. Да сподели с тях тревогите си, да намери опора и подкрепа!

Автор: Теодора Пампулова
Детски психолог
Координатор на Дружеството на психолозите за гр. Пловдив и региона

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

БЛС иска неутежняващо доплащане в болниците

Доплащане вместо вдигане на здравната вноска, предпочитат от Българския лекарски съюз (БЛС)за попълване на дупките в системата. „Аз лично мисля, че едно съвсем малко...

Николай Хаджидончев още две години начело на БГФарма

Николай Хаджидончев бе преизбран за председател на Управителния съвет на Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФарма). Това стана на проведеното вчера Отчетно-изборно събрание на сдружението....

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: С достатъчно лекари и медицински сестри, акушерки и рехабилитатори може...

С достатъчно на брой лекари и медицински сестри, акушерки и рехабилитатори може да се гарантира достъп на населението до здравеопазване. Това каза председателят на...

ПЪРВА ЦЕЛУВКА

Пролет, всичко цъфти, децата беснеят по площадките, кръвта бушува. Теодор, тъкмо на година и половина, търчи като изоглавен. Явно лъчезарната му усмивка и завидните...

Нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ), познато и като високомазнинно-нисковъглехидратно хранене (ВМ-НВХ

Този начин на хранене е подходящ за овладяване или предотвратяване на метаболитен синдром и свързаните с него диабет, хипертония и други състояния. Установено е, че...

Искат програма за проследяване на недоносени докато станат на 7 години

Всяка година в България се раждат повече от 6000 недоносени деца. За тяхното пълноценно развитие и възстановяване е необходима не само висококачествена неонатологична грижа...