Има начин как да избегнем следродилната депресия

Следродилната депресия се появява след раждането, започва и продължава различен период от време като зависи от редица фактори. При всички случаи обаче неувереността и притеснението на майката, че няма да се справи с това да отглежда качествено детето си стои в основата й.

Следродилната депресия е период изпълнене с редица негативни чувства и емоции – раздразнение, безпомощност, напрежение, страх и др. Те от своя страна водят след себе си пристъпи на паника/паник атаки, плач, липса на апетит. Майката губи желание за контакт с бебето, с близките си, да поддържа външния си вид, страда от ниска самооценка.
Щастието от появата на новия живот изглежда сякаш безвъзвратно изгубено.
Следродилната депресия може да бъде преодоляна с различни психологически методи и/или меикаменти, но е по-добре да бъде избегната.

Щаслива майка = щастливо бебе!

Раждането е най-важното събитие в живота на всяка жена. Но то е и голяма промяна – промяна на приоритети, промяна на начин и стил на живот, липса на лично пространство и време за себе си, повече тревоги и повече радост.
За да може обаче майката да се грижи адекватно за своето бебе, тя трябва да се погрижи и за себе си.
За да избегнем следродилната депресия е необходимо да разберем, че майката е най-важният човек за бебето и ако тя се чувства добре, то и бебето ще е щастливо.

Осигурете си спокойствие!
Опитайте да не се тревожите за всичко. Планирайте спокойно с помощта на другите членове от семейството това, което Ви предстои. Не се нагърбвайте да вършите всичко!
Повече задължения=повече стрес. Организирайте времето си, така че да се чувствате спокойни и полезни всички в семейството.

Спете повече!
Спокойните и спящи по 8-9 часа бебета често са мит. Майчинството често се свързва с недоспиване, умора и раздразнителност. Ако бебето плаче през нощта, то използвайте всяка възможност да поспите и да възстановите силите си. Спете винаги, когато и бебето спи! – изключително полезен съвет, чиито смисъл разбираме когато вече сме изтощени.

Включете и близките си в грижите за детето!
Всички близки биха желали да прекарат време с бебето. Можете да им осигурите това удоволствие, а Вие де си починете и да поемете глътка въздух. Разпределете задълженията на другите членове от семейството – таткото може да пазарува вместо Вас, по-голямото дете – да Ви помага в домакинството или в грижите за бебето, бабата и дядото може да Ви отменят в част от разходките, в готвенето и подреждането например.

Имайте време за съпруга си! За по-голямото си дете – също!
За да поддържате стабилни семейни отношения е необходимо да запазите топлината на взаимоотношенията си с таткото на детето. Обикновенно той все още не се е ориентирал в задълженията си като баща и по-трудно възприема промените. Именно поради това той също има нужда да прекарва време с Вас.
Баткото и/или каката също имат нужда да прекарат време с Вас – в игри и забавления. Можете да им се отдадете – ще Ви зареди с положителни емоции и усмивки. Прекарвайте време само с него/нея без да взимате бебето със себе си – така ще се почувстват специални.

Срещайте се с приятели!
Опитайте да поддържате котактите с най-близките си приятели. Имайте в предвид, че постепенно ще намерите и много нови, които също имат деца, и с които също ще имате много общи теми за разговор. Поне веднъж седмично си позволявайте да се разходите, да пиете кафе, да пазарувате с някоя от приятелките си като оставите бебето на грижите на някой друг.

Хубава и качествена храна!
В основата на психическото спокойствие стои физическата сила. Осигурете си хубави и пресни плодове и зеленчуци, месо и други продукти. Всичко в малки количества е полезно и ще Ви накара да се почувствате добре. Ако кърмите се информирайте кои храни и напитки е по-добре да ограничите, за да може да сте спокойни за бебето.

Движение и разходки!
Запазете колкото можете активността в живота си преди появата на бебето. Спортувайте, разхождайте се, ходете на танци. Понякога една разходка на чист въздух дава много сили успокоява.

Разберете, че домът Ви няма да е така подреден!
Можете да се огледате и да разберете, че апартаментът вече няма да е така подреден и чист, но ще е дом за една нова личност. Не се опитвайте мигновенно да събирате разхвърляните предмети – това е все едно да събирате сняг при обилен снеговалеж. Можете да помолите другите членове на семейството да се включат в разтребването и подреждането, можете да събирате пътьом към хола, например, някои неща или вечер преди лягане. Не се тревожете – разхвърляният с играчки дом е щастлив дом!

Поглезете се!
Ако имате възможност прекарайте уикенд във вила, почивка на море или планина. Не използвайте бебето като оправдание. Можете да го оставите в сигурни ръце заедно с всичко необходимо. Отидете на СПА, масаж, направете си прическа или моникюр ако все пак решите да останете в града, заедно с него.
Обикновенно след раждането е необходимо време преди да възстановим предишната си форма. Можете да се поглезите с хубава козметика за тяло и лице, която да Ви осигури по-висока самооценка, за да започнете да се харесвате отново.

Изразявайте чувствата си!
След раждането емоциите често са неконтролеруеми – редуват се радост и тъга, гордост и страх, щастие и безнадеждност и т.н. Всички те обаче трябва да бъдат споделени и изразени. Натрупаните емоции могат да бъдат в основата на редица пихически и физически проблеми, в основата на една по-трудна за преодоляване следродилна депресия. Ако Ви се плаче- поплачете си, ако изпитвате страх – определете го и го споделете, ако сте щастливи – усмихвайте се и се смейте, но не отлагайте и не прикривайте емоциите си!

Набавете си положителни емоции!
Не отказвайте среща с приятели, кино, рожден ден или пък разходка! Можете да прекарате времето си с приятни хора, като разговаряте на приятни теми. Винаги е хубаво човек да се посмее с приятелите си. Да сподели с тях тревогите си, да намери опора и подкрепа!

Автор: Теодора Пампулова
Детски психолог
Координатор на Дружеството на психолозите за гр. Пловдив и региона

About Author /

ЛАКТЕСА е бутикова марка функционален чай за подпомагане на желани процеси: чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за поддържане на имунната система. Чай за сваляне на високо кръвно Потърсете ни във фейсбук страницата https://www.facebook.com/lactessa/ --->>> Купете на промоция още сега https://lactessa.com/promotsii-laktesa

Start typing and press Enter to search