КЪРМЕНЕ: Има ли полза от дългото кърмене?

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва дългото кърмене да продължи поне до 2-годишна възраст на детето, а след това толкова дълго, колкото майката и детето желаят. Американската педиатрична асоциация препоръчва кърмене през първите 12 месеца от живота на бебето, а Българското Министерство на здравеопазването застъпва изключителното кърмене през първите 6 месеца от живота на бебето. Нито една от организациите обаче не ограничава времето, през което детето изобщо да бъде кърмено – това може да се случва и доста след навършване на две години.

Колкото по-дълго кърми майката, толкова по-добре. Качеството на кърмата не намалява. Кърмата винаги се видоизменя според нуждите на детето. И като количество, и като качество. Чудо на природата.

Мит е, че кърмата “вкисва”, става негодна или е само вода.

Какви са ползите от дългото кърмене?

Накратко – ползите от дългото кърмене (над 12 месеца) са такива, каквито са и при кърменето до 6 месеца – големи.

Кърменето предпазва детето от респираторни заболяваниу алергии, ушни инфекции, затлъстяване, гастроентерологични проблеми и др.

Кърменето предпазва майката от рак на шийката на матката, рак на гърдата, рак на яйчниците, остеопороза и др.

И не на последно място дългото кърмене храни и предпазва не само тялото, а и психиката на детето и на майката, тъй като усигурява незаменима близост и усещане и за двете страни.

В случай че имате проблеми с лактацията, недостатъчно кърма или пък други неудобства, то не се колебайте да потърсите съдействие от консултанти по кърмене. Дори и да сте спрели кърменето за някакъв период от време, независимо по какви причини, не е невъзможно да започнете да кърмите отново. Релактацията се постига от много майки дори без помощ от консултанти по кърмене. Нужно е желание и да се информирате как. При недостиг на кърма може да си помогнете с билков чай за увеличаване на кърмата Лактеса.

Дългото кърмене и отбиването след това са много специален етап в живота на всяка двойка мама и бебе.

А Вие колко дълго кърмихте или колко дълго искате да кърмите?

- реклама -