Има ли полза от дългото кърмене?

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва дългото кърмене да продължи поне до 2-годишна възраст на детето, а след това толкова дълго, колкото майката и детето желаят. Американската педиатрична асоциация препоръчва кърмене през първите 12 месеца от живота на бебето, а Българското Министерство на здравеопазването застъпва изключителното кърмене през първите 6 месеца от живота на бебето. Нито една от организациите обаче не ограничава времето, през което детето изобщо да бъде кърмено – това може да се случва и доста след навършване на две години.

Колкото по-дълго кърми майката, толкова по-добре. Качеството на кърмата не намалява. Кърмата винаги се видоизменя според нуждите на детето. И като количество, и като качество. Чудо на природата.

Мит е, че кърмата „вкисва“, става негодна или е само вода.

Какви са ползите от дългото кърмене?

Накратко – ползите от дългото кърмене (над 12 месеца) са такива, каквито са и при кърменето до 6 месеца – големи.

Кърменето предпазва детето от респираторни заболяваниу алергии, ушни инфекции, затлъстяване, гастроентерологични проблеми и др.

Кърменето предпазва майката от рак на шийката на матката, рак на гърдата, рак на яйчниците, остеопороза и др.

И не на последно място дългото кърмене храни и предпазва не само тялото, а и психиката на детето и на майката, тъй като усигурява незаменима близост и усещане и за двете страни.

В случай че имате проблеми с лактацията, недостатъчно кърма или пък други неудобства, то не се колебайте да потърсите съдействие от консултанти по кърмене. Дори и да сте спрели кърменето за някакъв период от време, независимо по какви причини, не е невъзможно да започнете да кърмите отново. Релактацията се постига от много майки дори без помощ от консултанти по кърмене. Нужно е желание и да се информирате как. При недостиг на кърма може да си помогнете с билков чай за увеличаване на кърмата Лактеса.

Дългото кърмене и отбиването след това са много специален етап в живота на всяка двойка мама и бебе.

А Вие колко дълго кърмихте или колко дълго искате да кърмите?

Leave A Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Общи условия за ползване на уеб сайта. Сайтът използва "бисквитки". Условия за поверителност. Добре. Прочети още...