Хемороиди – какво представляват и видове лечение?

За да научите повече по темата "Хемороиди" посетете нашата страница: https://medconsult.bg/hemoroidi

#хемороиди #лечениенахемороиди #видовехемороиди #стадиинахемороидите

Възрастни хора и бременни жени често се оплакват от поява на хемороиди. Отлагането на лечението е опасно, тъй като в бъдеще може да доведе до развитие на редица усложнения.
Медконсулт ще ви сподели ценна информация за симптомите, развитието и лечението на хемороиди.
Хемороидите отдавна мъчат човечеството, още 460 г. пр.н.е. в Корпус Хипократикум е обсъждано лечение на хемороиди. Самата дума "хемороиди" е от гръцки произход (хаймороис) и означава кървене. В днешно време повече от 50% от населението страдат от хемороиди, но темата е деликатна и не всеки обича да говори за това. В медицинската литература и според наблюденията на проктолозите хемороидите са разширени вени, намиращи се периферно на ректума.

Развитието на заболяването се случва постепенно във времето и понякога е трудно да се забележат ранните признаци. Проктолозите разграничават 4 стадия на хемороиди:

Първи стадии. Увеличение на хемороидалните възли, сърбеж, зацапване по време на изхождане. В началния етап симптомите могат да изчезнат и да се появят отново.
Втори стадии. Подобни симптоми като в първия етап, но плюс пролапс на хемороиди по време на изхождане или повдигане на тежести, наблюдава се умерено кървене от ануса.
Трети стадии. Отпадане на възли дори и с малко напрежение. По-забележимо зацапване, тежест, подуване на ануса.
Четвърти стадии. Постоянната загуба на хемороиди, честото кървене, болка.

Достатъчно е просто да кихнете и те могат да изпаднат, а връщането им обратно става много трудно, ако изобщо е възможно.

Всеки може да се сблъска с това неприятно и болезнено състояние, но има хора, които са по-предразположени от развитието на хемороиди. Това са тези, които водят заседнал начин на живот, страдат от запек или затлъстяване, ядат твърде много пушени, пикантни или солени храни. Хората, практикуващи силови спортове или работата им е свързана с тежки физически натоварвания.

Точната статистика на заболяването не е известна, тъй като много хора се смущават да потърсят помощ при подобен проблем. Но според официалните данни, всеки седми човек, тоест приблизително 15% от хората по целият свят, страда от хемороиди. Освен това, според различни здравни специалисти, в България при възрастното население разпространението на заболяването варира от 44% до 86%.

Заболяването е еднакво често срещано както при мъжете, така и при жените.

Днес проктолозите знаят как да лекуват хемороиди с консервативни или минимално инвазивни методи.

Превенцията на заболяването включва балансирана диета, стриктна хигиена и лека физическа активност. При вече възникнал проблем е необходимо да третирате симптомите с подходящи продукти, които можете да намерите в аптеките без рецепта. Един от тях е Repaherb, разработен с билкови екстракти, с който ще успокоите възпалението и ще намалите сърбежа.

- реклама -