Eмоционална подготовка в детската градина за постъпване в училище

При завършване на подготвителната група на ДГ детето не трябва да знае буквите, а да е емоционално и психологически подготвено за училището

През последните години се смята, че дете, което е завършило подготвителната група в детската градина и не може да чете и смята поне до 10, е изостанало в развитието си. Ако на прага на училището детето не знае да изписва буквите и цифрите, да рецитира поне няколко стихотворения, да пее песни и да задава въпроси на английски език – то се смята за по-малко умно в сравнение с другите деца.

Детската градина е мястото, къдете детето трябва да бъде емоционално и психологически подготвено за новата си роля на бъдещ ученик е мнението на повечето детски психолози. ДГ е мястото, където детето трябва да придобие интерес към ученето, към училището, към учителите като авторитети.

В Държавните образователни изисквания за предучилищното образование не е заложено детето да се научи да пише и чете. То може да изписва елементи от букви, да се учи да се ориентира в тетрадката с широки и тесни редове, да се концентрира и внимава, да изследва средата, която го заобикаля, да рисува.

Понякога обаче това не е достатъчно за родителите. Любознателността и любопитството на децата са вътрешните им мотиви, чрез които се стремят да опознават и изучават света. Когато ученето на същите тези буквички и цифри е продиктувано от тези мотиви – ученето е забавление и е много по-лесно. Настояването на родителя и желанието му детето да е по-добро от останалите всъщност затормозява ученето при малките деца.

Възниква обаче въпросът: дали наученото да пише /макар и с печатни букви/ и чете дете е усвоило стабилни умения за учене и дали няма да изгуби своя интерес? Повтарянето на материала понякога прави ученика по-разсеян и незаинтересова. Това той е научил в детската градина и проявява интелектуална пасивност.

Често тези деца нямат стабилно изградени навици за мислене и разсъждение върху задача, ако тя не е представена под формата на игра и забавление. Децата тръгнали „подготвени“ в първи клас често имат самочувствието, че знаят достатъчно и не полагат толкова усилия в ученето като останалите деца, което се оказва изключително стресиращо за детето при първия голям изпит в живота му – НВО IV клас.

Подготовка в детската градина –  акцент

В подготвителната група на детската градина детето трябва да се научи да слуша и внимава, да общува свободно и да изразява собствената си гледна точка чрез смислени изречения, да обогати речника си и да се стреми да разсъждава, да се ориентира по отношение на времето и пространството, да усвои нови норми на социално приемливо поведение, умения да създава и поддържа взаимоотношения, да придобие увереност, че го очаква нещо приятно и позитивно при постъпване в първи клас.

Дали детето трябва да знае да чете и смята в първи клас остава решение на родителя, но Теодора Пампулова – детски психолог съветва, че именно първи клас е мястото където детето трябва да се научи да учи. Ролята на подготвителната група в детската градина е да осигури емоционалната увереност на детето, че е готово за промяната.

 

Теодора Пампулова
Детски психолог,
Координатор на ДПБ за гр. Пловдив и областта
тел. 0879 586268

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Related Posts

ПОПИТАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

44,066FansLike

КЪРМЕНЕ