Доц. Костадин Ангелов: Безпокойствата на младите са двигателят на „Александровска“

Медиците в „Александровска“ имат средна възраст горе-долу колкото реалната на техния шеф – доц. Костадин Ангелов. Това е вероятно външната причина директорът да е наясно с амбициите, тревогите и нуждите на младите лекари.

Но директната връзка между тяхното развитие и развитието на болницата в цялост очевидно е негово вътрешно убеждение и философия: „Когато нашият екип пое ръководството на болницата наш анализ показа, че над 60% от състава е над 55-годишна възраст. Днес средната възраст на медиците в „Александровска“ е 41 години. Сигурен съм, че в интервютата си отпреди няколко години съм обещавал да променя това съотношение и сега нескромно казвам, че думите ми не са били празни обещания. Младите хора са гаранция за развитието на една институция и в нашия случай това не е поредното словесно клише, а мисъл и действия за професионалното израстване на младите лекари. Но без да противопоставяме този процес на опита и мъдростта, защото за всяка възраст в живота на човека Господ е отредил някакво безпокойство!  Това последното – с извинение – е от Паулу Коелю, когото спряхме да четем заради няколко манекенки. Без извинение и без никакви скрупули гарантирам, че в „Александровска“ безпокойствата и амбициите на младите медици ще бъдат нейната движеща сила. А те, младите, винаги ще имат моята подкрепа и заедно ще преодоляваме препятствията по пътя им. Вече 6 години, като директор на болницата, се стремя да създаваме благоприятна, устойчива и позитивна среда за работа, и развитие на младите, която да им позволи не само да дойдат в „Александровска“ за специализация, но и да останат при нас, защото тук са открили своето бъдеще. Често пъти си мисля, че ние трябва да прокараме основната партина, а после младите да продължат по нея, да я разширяват, удължават, да добавят към нея. Така виждам усилията си – като пътека, която да помага на всеки млад лекар да намери своето място в „Александровска“, да остане пленен от уникалността на 140-годишното лечебно заведение и да реши да стане част от нея“.

В два поредни материала Скенер.нюз ще представи някои от най-обещаващите млади кадри на „Александровска“, които са категорични, че ще останат да лекуват в България.

– Той е на 33, пионер в бариатричната хирургия у нас, печели награди, медийно внимание и любовта на пациентите си. Той е д-р Константин Гроздев от Александровска болница. Хирургът, който „пренарежда“ стомаси не с една, а с няколко магически пръчки (троакари), без разрези и кръв. И го прави така, че всичките му 50 пациенти досега, не само са живи и отслабнали, но и са се разделили с основните си заболявания като диабет, сънна апнея, високо кръвно, ставни проблеми и т.н. . Завършва медицина през 2010 г. в МУ-София, а само година по-късно започва специализация по хирургия във Втора хирургия на УМБАЛ “Александровска”. „Преди това бях няколко години част от Кръжока по хирургия към болницата като студент и имах възможност да се уверя, че “Александровска” дава път за развитие на младите лекари и осигурява необходимите условия за професионална грижа и лечение на пациентите, отговарящи на световните достижения в медицината“, разказва д-р Гроздев. Категоричен е в избора си да остане в България, имал е възможност да работи в чужбина и е убеден, че и тук може да реализира идеите. „При това изпитвайки несравнимо удовлетворение от работата си, оставайки до семейството и приятелите си“, уточнява д-р Гроздев, чиито тесни интереси в медицината са лапароскопската и бариатричната хирургии. Смята, че най-голямото предизвикателство пред младите лекари е да се преборят със съществуващото недоверие на пациентите, показвайки съпричастност, човешко отношение и непрекъснат стремеж към усъвършенстване.

операции за отслабване
Д-р Константин Гроздев

– За нея всички казват, че е една от най-красивите лекарки в България. Д-р Анна Валериева бързо доказва, че не е само красива, печелейки доверието на пациентите и вече цял куп отличия за научната си работа. Завършва МУ-София през 2012 г., а през 2013 г. печели конкурс за допускане до специализация по Клинична алергология (по онова време т.нар. държавна поръчка) в УМБАЛ „Александровска“, където стажува и като студент. „Александровска болница е логичен и престижен избор за специализация по алергология, като е едно от изключително малкото места, където млад лекар може да се обучава по специалността ни. Имала съм възможност да сравнявам и избирам, като смея да твърдя, че тук се предлагат отлични условия за обучение и развитие на младите лекари. Това определено е изключително стимулиращо, когато се говори за кариерен избор, желание за работа и усъвършенстване. Създаването на поколения на приемственост сред лекарите подсигурява също добро и устойчиво бъдеще на болницата и аз смятам да съм част от това бъдеще“, казва д-р Валериева. Нейният интерес е към състоянията, характеризиращи се с прояви на ангиоедем (самоограничаващ се оток на кожни или лигавични участъци). „Тези състояния са хетерогенни по своя произход, характеристики, еволюция, рискове и прогноза. В тази група спадат и някои редки, не добре познати форми на наследствен ангиоедем. Тук попадат и състояния, при които в резултат на приложено медикаментозно лечение, например лечение за високо кръвно или захарен диабет, се появяват редки форми на брадикинин-медииран ангиоедем. Познаването на различните форми на ангиоедем често не е лесна задача и се изисква специална подготовка, лабораторни изследвания, специфично лечение и клинично проследяване от специалист. Интерес имам също към хроничната уртикария, медикаментозната алергия, бронхиалната астма“, обяснява красивата докторка. Като предизвикателство пред младите лекари у нас определя намирането на добър баланс между желание за професионално усъвършенстване, хубава професионална и колегиална среда, и свобода в личния живот.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Ана Валериева

Д-р Ивона Вълчева пък е избрала една от най-тежките и неблагодарни специалности – спешната медицина. Завършва МУ-София през 2016 г. и засега и сигурна, че иска да работи точно това и точно в Александровска болница. „Избрах „Александровска‘‘, тъй като тук е съсредоточена основната и тежка патология в страната и  мисля, че тук е мястото, където мога да натрупам най-богат опит, а и имам възможността да продължа да се уча от моите досегашни преподаватели. Тук виждам непрекъснат стремеж за въвеждане на най-съвременни диагностични и лечебни практики. Освен това тук ми се дава възможност за научно и академично развитие“, казва д-р Вълчева. Тя все още няма тесни научни интереси, тъй като смята, че човек трябва да добие цялостна представа и натрупа опит в дадена специалност, преди да се фокусира върху нещо конкретно. И е убедена, че най-трудно за младите лекари е да намерят място за специализация, което да им даде финансова сигурност и възможност да получат знания и умения, равностойни на тези, които биха получили в чужбина. Тя обаче е намерила това място именно в „Александровска“.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Ивона Вълчева

Д-р Явор Асьов е един от най-обещаващите млади ендокринолози у нас, дори вече има и европейски сертификат по специалността. Завършва медицина през 2012 г. в МУ-София, а започва специализацията си през месец май 2015 г. в Клиниката по Ендокринология на УМБАЛ „Александровска“. „Избрах „Александровска“, защото е болница с традиции както от клинична, така и от научна гледна точка“, обяснява д-р Асьов и еднозначно и кратко отговаря на въпроса има ли намерение да останете на работа в България и конкретно в „Александровска“: „Да“. Научните му интереси са към превенцията на захарния диабет, лечението на наднорменото тегло, както и към диагностика на щитовидните заболявания с модерни образни методи. Като най-голямо предизвикателство пред младите лекари у нас определя ниското възнаграждение, което по думите му съвсем не отговаря на европейските стандарти за тази високоспециализирана и отговорна професия.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Явор Асьов

– Само преди дни той получи първото си голямо признание – влезе в лигата на лекарите, на които пациентите вярват най-много. Той е д-р Владимир Мутафчийски и специализира образна диагностика в Александровска болница от 2015 г., като преди това завършва МУ-Варна. „Според мен за всеки един специализант или млад специалист е задължително, ако не да работи известно време извън пределите на България, то поне да изкара международни обучения или курсове в определена област от медицината. За съжаление много от болниците в нашата страна нямат ресурса да подпомагат обучението на младите лекари в други страни, което е и голям недостатък на здравната системата в България. Аз лично имам желание да продължа работата си като специалист навън и по-специално в Германия или Австрия, като след време да се върна в България и да приложа наученото тук“, споделя плановете си д-р Мутафчийски. „Както знаете специалността образна диагностика е много обширна и развиваща се всеки ден, като в нея са включени диагностицирането с МРТ, KT ,рентгенография, ехография, мамография, както и прилагането на интервенционални техники  при различните видове  патология  на всички системи в човешкия организъм. Областта, в която имам интерес е мускулно-скелетната рентгенология и по-специално тази част, свързана с магнитно-резонансната  диагностиката на спортни травми и искам някой ден да специализирам в тази област от рентгенологията“, добавя той. Смята, че едно от най-сериозните предизвикателства за младите лекари и по-специално на специализантите в България е трудността за намиране на място за специализация в различните болнични бази, както и първия сблъсък с пациентите и техните страдания. „Отговорността да вземаш решение в спешни ситуации, наред с демотивиращото ниско заплащане карат голяма част от моите колеги да продължат професионалния си път на различни места в Европа. Въпреки това за хората, които са направили своя избор да специализират в България ,това не е някакво оправдание и трябва да насочат вниманието си само и единствено към пациента и грижата за него“, категоричен е д-р Мутафчийски.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Владимир Мутафчийски

– И той за първи път тази година попадна в класацията „Лекарите, на които вярваме“. Д-р Ивайло Николов завършва МУ-София през 2016 г. и още същата година започна специализацията си по педиатрия в УМБАЛ „Александровска“. „Избрах тази база, тъй като беше основна база през целия ми курс на обучение с изключително опитни и отдадени преподаватели. Категорично ще остана да работя в България и ще се радвам да продължа в Александровска болница“, разказва д-р Николов, който макар и толкова млад вече е успял да направи най-важното в медицината – да спечели доверието на малките си пациенти и на техните притеснени родители. Научните му интереси са свързани с хроничните детски заболявания и бъдещите цели в лечението им. „Най-голямото предизвикателство пред нас младите лекари е силата да запазим желанието за развитие на фона на проблемите в здравеопазването“, подчертава д-р Николов.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Ивайло Николов

Д-р Евелин Персенска завършва Тракийския Университет в Стара Загора през 2016 г. и веднага започва специализация по очни болести в УМБАЛ „Александровска“. Казва, че не е имала никакво колебание в избора си: „Предпочетох „Александровска“, защото е най-добрата университетска болница с разнообразна патология на пациенти от цяла България“. Няма и грам колебание къде ще работи – категорично в България. „Винаги съм искала да лекувам тук, а след като се запознах с работата в „Александровска“, бих искала да остана в тази болница“, споделя д-р Персенска. Тя все още няма определени научни интереси, но все повече се интересува от проявата на очни усложнения при ендокринологични заболявания и по-конкретно от очната патология при захарен диабет. За нея най-голямото предизвикателство си остава недоверието на пациентите към младите лекари.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Евелин Персенска

Д-р Иван Лилянов завършва медицина през 2012 г. в МУ-Пловдив. Започва специализация по Урология в пловдивската УМБАЛ „Каспела“, но през 2017 г. избира да продължи в УМБАЛ “Александровска”. В края на тази година му предстои изпит за завършване на специалност. Още преди него обаче е сигурен, че ще остане в България и в Александровска болница. „Тук се разбирам отлично с екипа, базата е много добра за развитие на младите лекари, има технологичен поглед за развитието на нашата клиника в бъдеще, което за дисциплина като Урологията е от първостепенно значение, а и тук се уча и добивам опит от най-добрите и изявени уролози в страната. Миналата година, благодарение на прекия ми началник – доц. Георгиев, както и на директора доц. Ангелов, имах възможност да бъда на специализация за един месец в Германия при проф. Щолценбург, който е един от най-добрите уролози в Европа. Така че мисля да продължа развитието си тук в тази болница“, разказва д-р Лилянов. Тесните му интереси са насочени към мини инвазивните методи за лечение на урологичните заболявания – уролитиаза, онкозаболявания на бъбрек, пикочен мехур и простата – лапароскопски и роботизирани методи. „Според мен, най-голямото предизвикателство пред младите лекари в България е това да бъдат търпеливи – всеки знае колко усилия изисква медицината, както да я завършиш, а впоследствие и да специализираш. Когато си поставят за цел да се изучат правилно и да имат необходимото търпение, че един ден всичко ще се случи, тогава няма да се мисли толкова много за заплатата. Да вярно е, че медицината като специалност е ниско платена в сравнение с компютърни технологии например, но с времето и правилното обучение всичко си идва на место. И едно нещо не трябва да се забравя – никога да не си помислиш, че в един момент знаеш и можеш всичко. Медицината за това е интересна, защото се развива много бързо и динамично и всеки един случай е различен“, категоричен е д-р Лилянов.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Иван Лилянов

Д-р Павел Николов е избрал кардиологията, но по-важното – оставил е подреденият живот в Берлин и се е върнал у нас. „Дипломирах се през 2015 г., след което специализирах две години в Берлин, Германия. Започнах специализацията си в Александровска болница през ноември 2016 г. Когато обмислях дали да се върна в България и къде да продължа професионалното си развитие, следях публикациите и успехите на кардиологичното отделение на болницата, по-специално на доц. Добрин Василев. Казах си, че ако се върна в България, не си се представям да работя на друго място. Искам да бъда част от този екип и да допринеса за неговите по-нататъшни успехи. Имам намерение да остана да работя в Александровска болница – това е моето място“, споделя д-р Николов. По думите му интересите му са свързани с интервенционалната кардиология и по-специално с периферните интервенции на артерии на долни крайници. „Най-голямото предизвикателство пред всички млади лекари е и винаги ще бъде липсата на нормално отношение на менторите към нас, както и липсата на адекватно заплащане и условията за развитие, каквито в много болници просто няма. УМБАЛ „Александровска“ е едно от малкото изключения от правилото“, казва още младият кардиолог.

Доц. Костадин Ангелов
Д-р Павел Николов

Материалът Доц. Костадин Ангелов: Безпокойствата на младите са двигателят на „Александровска“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Related Posts

ПОПИТАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

44,078FansLike

КЪРМЕНЕ

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Ако продължите да използвате сайта, то вие сте съгласни с това. Научете повече

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close