Добре ли е таткото да присъства на раждането?

По-голяма част от бъдещите майки в България предпочитат таткото на детето да не присъства в родилната зала

 

Появата на новият член на семейството е щастлив и незабравим момент. Съществува обаче един въпрос който вълнува и двамата родители още преди да стигнат до родилната зала – да присъства ли таткото на самото раждане?

Проведено сред над 600 бъдещи майки онлайн допитване показва, че повече от две трети от тях не желаят таткото да присъства по време на раждането на детето.

Въпреки, че съществува, сякаш една неотминаваща мода, относно споделянето на мига на появата на новия живот, българките участващи в проучването споделят притесненията си, които са причината да вземат решение да са сами в родилната зала.

Повечето от участвалите дами се страхуват съпругът им да не ги види в неприятна светлина – „рошави“, „грозни“, „с изкривени от болката лица“. Според тях бащата би възприел раждането като нещо неприятно. Подобни мисли натоварват допълнително бъдещета майка,намаляват самочувствието й и влияят негативно върху самооценката й. Именно поради това повечето бъдещи български майки предпочитат моментът на раждането да е момент на уединение и не мислят, че ще се почувстват самотни или изоставени от половинките си.

Същевременно много от бъдещите майки се притесняват как би реагирал бащата при вида на кръв, при по-напрегнат момент, който медицинският екип трябва да овладее бързо. Те се притесняват, че вместо да насочат усилията и мислите си към едно по-леко и спокойно раждане, ще се тревожат за конфорта на мъжа до себе си. Същевременно прекалено активният баща, който играе ролята на коуч/треньор може допълнително да създаде объркване и да наруши ритъма и концентрацията на раждащата жена.

Друга причина, която участващите в проучването майки посочват като основателна съпругът/таткото да не присъства на „раждането на семейството“, е че това може да се отрази негативно върху бъдещите сексуалните и интимните взаимоотношения в двойката.

Бъдещите майки се тревожат, че половинките им са по-уязвими емоционално и сцената на болка при жената може да предизвика трайни негативни емоции, които таткото да трансферира върху бебето.

Много от бъдещите майки се страхуват да предложат на половинките си да участват в раждането. Според много от тях ако бащата бъде помолен да присъства и откаже, те ще са по-склонни да приемат, че не ги обича достатъчно. Често именно съпругата е тази, която е инициатор на идеята за  „Партньорското раждане“ и очаква бащата да реагира с ентусиазъм и с положителни емоции. Именно обратната реакция обаче провокира допълнителен стрес и натоварва негативно едно от най-щастливите събития в семейния живот.

Финансовата част на въпроса за присъствието на бащата в родилната зала също се оказва важна при решението, което взема семейството.

Притеснението, че медицинския персонал в българските болници все още реагира негативно на присъствието на външен човек. Той бива възприеман като човек, който задава много въпроси и често само се пречка.

В повечето българси семейства въпросът за участието на бащата в процеса на раждането често дори не се обсъжда. Въпреки това неоспоримо е мнението на психолозите, че стабилният емоционално и спокоен съпруг може да окаже морална, емоционална и физическа подкрепа на своята половинка в процеса на раждане. Те твърдят, че ранният контакт с бебето е от съществено значение за създаването на стабилна емоционална връзка. Редица изследвания показват, че присъствалите на раждането на детето си бащи участват повече в грижите за новороденото и взима по-активно участие в отглеждането му.  Участието в целия процес на родителя от силния пол събужда по-бързо бащиния му инстинкт.

И при двата случая – ако бащата присъства на раждането или ако родителите предпочетат той да остане извън родилната зала решението им заслужава уважение.

 

Автор: Теодора Пампулова
Детски психолог
Координатор на Дружеството на психолозите за гр. Пловдив и региона

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Най-често срещаните причини за повишен холестерол

1. Хипотиреоидизъм. Щитовидната жлеза е отговорна за много телесни функции, включително и за нивото на холестерола в крьвта. Хормоньт Т3 обикновено влияе вьрху клетьчните LDL-...

Лактеса в Дружба – добра новина за майките.

Чай Лактеса вече се предлага и в Дружба, София. В аптеките може да намерите чай за увеличаване и поддържане на кърмата, както и чай за...

Откриха метод за предотвратяване образуването на метастази

Швейцарски учени откриха метод за предотвратяване образуването на метастази, които усложняват противораковото лечение и влошават прогнозите за здравословното състояние на пациента, съобщи „Сайънс алърт“....

Кърмене и вода

Счита се, че в първите седмици жаждата, а не гладът, е основният механизъм, който задейства желанието за сукане при кърмачето. Кърмата съдържа 88% вода -...

Как да разбираме бебето?

ДА ПОГОВОРИМ БЕБЕШКИ 🙂 Новородените плачат, когато искат да ни кажат нещо. Родителите лесно се научават да разпознават различните видове плач. След втория месец бебетата...

доц. Маринова за кърменето и кърмачето

Защо кърмачетата имат нужда от вода. Бебетата и водата, опасности при дехидратация на кърмачетата Преди да представя темата за децата и водата, искам да обсъдим...