До 3 дни всички болници минават в режим КОВИД-19

Всички болници в страната минават в режим КОВИД-19. „Независимо от своята собственост лечебните заведения в цялата страна трябва да обособят отделения с реанимации, които ще работят с пациенти, заразени с коронавирус. Срокът за реорганизация е три дни“, съобщи началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Причината за предложението, което щабът отправи към здравното министерство, е изчерпването на капацитета на ВМА и „Пирогов“. Общо хоспитализираните заразени са 36, но не всички са в двете болници. Повечето от тях имат подобряване в състоянието, критични са двама от интубираните в „Пирогов“.

Думите на ген. Венцислав Мутафчийски за изчерпването на капацитета на две от структуроопределящите болници у нас са сигнал, че здравната ни система може да се „счупи“ много преди настъпването на пика на епидемията. Той обаче увери, че е оптимист по отношение на готовността на болниците.

Припомняме, преди дни бившият здравен министър д-р Петър Москов, както и други медици, заявиха, че болниците трябва да се разделят на три типа, като задължително да има „чисти“ лечебни заведения, които да поемат всички останали болни.

В момента доказаните случаи на коронавирус у нас са 201, като новите положителни проби от днес са 11. Новите населени места, които се добавят към географията на коронавируса у нас, са Дупница и Пазарджик. В Дупница има 1 пациент, в Пазарджик – двама, които са семейство, в Добрич – още 1. Останалите 7 са в София.

„Водят се разговори с китайското посолство за съдействие от техни медици. Вчера са изпратени преведените протоколи на СЗО, от седмици има разпространени протоколи и на китайските лекари. Утре сутрин ще бъде изпратено и актуалното им ръководство. Свои препоръки са изработили и инфекционистите и те са разпространени до всички колеги в страната“, каза още ген. Мутафчийски и добави, че от днес се прилага схемата с хлорикин и азитромицин, тествана вече успешно и във Франция.

Той беше разочарован от невъзможността за среща на кризисния щаб със Светия синод. „Може би ще помолим Томислав Дончев или друг вицепремиер да направи тази среща“, уточни ген. Мутафчийски.

Материалът До 3 дни всички болници минават в режим КОВИД-19 е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Related Posts

ПОПИТАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

43,830FansLike

КЪРМЕНЕ

Кърмене: Рецепта за увеличаване на кърмата

Необходими билки: сминдух - 30 гр; резене - 30 гр; анасон - 20 гр; копър - 20 гр; вода - 500 мл; Начин на приготвяне: Дозирайте правилно билките по дадените грамажи...

Кърмене: Билки в помощ на кърменето

 Уницеф, Министерство на здравеопазването в България и Световната здравна организация, препоръчват през първите шест месеца бебетата да бъдат хранени само с майчина кърма. Чай...

Кърмене: Десет популярни мита за кърменето

Кърменето е нещо, от което на теория всички разбират – майки, баби, приятелки, съседки, а също и различни медицински специалисти. Липсата на достъпна и...

Кърмене: Болница “Надежда” и Лактеса

В аптеката на МБАЛ "Надежда" София, ул. Блага вест № 3, може да намерите Лактеса класик и Лактеса плюс