Ученето не започва с тръгването на училище

 В деня с етикет “Училище”, Дневникът на мама и татко стартира БЕЗПЛАТЕН ВЪЗРАСТОВ БЮЛЕТИН за родители, който им помага да събудят и съхранят интереса към ученето в първите 6 години, като ги съпътства всеки месец.

Проектът и платформата Дневникът на мама и татко (namama.bg) получиха подкрепата на фондация “Reach for Change” и Нова Телевизия и са сред 13-те участници в Акселератора на ПРОМЯНАТА.

Истинската битка за бъдещото здраве и умения на децата е през първите години, до прекрачването на училищния праг. Затова Дневникът на мама и татко фокусира усилията си в този период като помага за израстването на осъзнати родители.

Откъде тръгна идеята?

За 9 месеца в корема на майката се развива човек, но в класната стая за 9 месеца няма голямо развитие. Интересът към ученето намалява. Децата стават все по-неуправляеми. Здравето им – все по-зависимо от нездравословния им начин на живот. В училищна възраст само “поливаме” тези проблеми, а те натежават с годините, повече от ученическите чанти. И за разлика от чантите, може да няма отърване от тях – превръщат се в проблеми не само за детето и родителите, но и за обществото.

Но децата днес са различни, бъдещето е друго, а родителите и училището стискат все същото мерило за успех: оценките. Оценяваме и критикуваме постъпките на децата още преди да проговорят и така посяваме страха от провал в ученето в най-ранно детство. Забравяме, че ученето не започва с тръгването в първи клас, а с раждането, дори преди него. “Ако обкръжението, в което учи детето, е настроено критично, неговата способност да учи намалява.”, казва известният датски семеен терапевт и автор на няколко книги Йеспер Юл. Затова “Агресията не е най-големият проблем на децата (едва 18%), а страхът от провал в ученето (56%).”, както сочат данните от национално представително проучване на Център за приобщаващо образование.

Ролята на родителите

Новият бюлетин на Дневникът на мама и татко е посветен на ролята на родителите в отглеждането на обичащи живота и ученето деца. Той ще помага на родителите да осъзнават връзката между родителските практики и желаните уменията и качествата у децата. Ще подсеща за нуждата от родителска любов и зачитане. Ще посочва успешните практики. Ще бъде отправна точка към специалисти и организации за подкрепа.

Работим с родители и експерти в създаването на текстовете, като винаги оставяме място за още информация по темата. Търсим кога “поникват” корените на проблемите, за да ги съобщим точно тогава и да разкажем за възможните последствия. Целта е да осведомяваме, да мотивираме, да алармираме навреме, така че родителите да изиграят своята важна роля – а именно, да дадат най-добрия старт на детето си. Изследването на Центъра за приобщаващо образование е само стъпката, която доказва наличието на проблем, но апелирам да бъде проведено и второ изследване, проследяващо  първопричините за страха от провал в ученето, както и за връзката на този страх с агресията сред децата.

Страхът от провал  от ученето е болна дума, която искаме да изкореним от общественото пространство и можем да го направим, ако към усилията на родителите добавим усилията на всички заинтересовани страни.

- реклама -