Директори на болници с милиони в банки и луксозни имоти

Директори на болници притежават влогове за милиони в банки, инвестиционни фондове и облигации, както и луксозни имоти у нас и в чужбина, става ясно от годишните декларации на шефовете на лечебни заведения пред Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

И през 2018 г. директорът на столичната „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев продължава да е най-богатият сред колегите си. През миналата година той се е сдобил с къща с двор в Кумбре дел Сол, Испания, на стойност 700 000 лева. С което апартаментите и къщите му стават общо 16. Парите за покупката дошли от продажбата на ниви в Бояна. Проф. Начев е декларирал, че има налични 50 000 лева, но в банка на негово име, както и на жена му, държи 8 влога на обща стойност над 5,5 млн. лева. Отделно има вложения в инвестиционни и пенсионни фондове за над 1,7 млн. лева, както и държавни ценни книжа за 300 000 лева, издадени от Унгария, Полша и Хърватска. Проф. Начев има дялово участие в 6 дружества, продължава да кара Порше и да е горд собственик на 514 декара гори.

Твърде богат за директор на психиатрична болница се оказва шефът на „Св. Наум“ акад. Иван Миланов, който е спестил 70 000 лева от годишната си заплата, а на влог държи над 4,1 млн. лева. През 2018 г. от дарения и наследство е придобил 3 апартамента в Поморие плюс гараж, апартамент и къща с двор в Пловдив, както и автомобил „Рено“. Всички те обаче са на името на съпругата му.

директори на болници
Акад. Иван Миланов, директор на „Св. Наум“

Доста заможен е и шефът на „Майчин дом“ проф. Иван Костов. През миналата година той си е купил апартамент в София за 337 967 лева, както и две паркоместа за по 18 776 лева. Има налични средства в размер на 307 000 лева, а на влог в банка – 240 000 лева. Проф. Костов очевидно има нюх за сделки с ценни книжа и облигации, тъй като има заеми от различни чуждестстранни банки за милиони, но и облигации за толкова.

директори на болници
Доц. Иван Костов, изпълнителен директор на „Майчин дом“

Да си директор на АГ-болница явно е доходоносно, като се има предвид и финансовото благосъстояние на колегите на проф. Костов – д-р Румен Велев и д-р Гергана Коларова. Шефът на „Шейново“ си е купил през миналата година 3 апартамента в столицата, офис и гараж, както и къщи с двор в две петрички села, плюс парцел в Петрич. Платил е за всички тези имоти само 400 000 лева. На влог със съпругата си държат над 1,1 млн. лева, в инвестиционен фонд има 20 000 лева и 10 000 в безналични акции. Коларова пък, която ръководи Първа АГ „Св- София“, държи на влог 227 000 лева, кара „Шевролет“ и притежава от реституция 15 ливади и ниви в Пещера и Батак. Имотното и състояние се допълва от наследени 2 парцела в Батак, къща с двор във Варна и един дарен апартамент в София. Отделно си е купила две жилища в столицата и един в Благоевград, но ги е придобила преди повече от 10 години.

директори на болници
Д-р Румен Велев, директор на АГ „Шейново“

На този фон шефовете на „Пирогов“, ВМА, „Св. Анна“ и „Александровска“ изглеждат като хора с финансови проблеми. Проф. Асен Балтов ма на влог само 21 000 лева, а в инвестиционни фондове – 40 000 лева, но и заеми за 150 000 лева. През 2018 г. директорът на спешния институт е придобил ½ идеална част от поземлен имот в село Арапя, за който е платил на родителите си 31 700 лева. Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски пък е продал „Тойта“-та си за 40 000 леваи държи в банки 205 000 лева. Изплаща обаче два заема – лизинг на автомобил за 109 000 лева и потребителски кредит за 16 000 лева. Шефът на столичната УМБАЛ „Св. Анна“ д-р Славчо Близнаков е декларирал влог от 232 000 лева, но и заем от 270 000 лева, а доц. Костадин Ангелов, директор на Александовска болница“, е успял да спести едва 40 000 лева. В дебитната си карта има само 35 000 лева от заплати, вложил е 8232 лева в застраховка и живее под наем в апартамент с гараж, в който се е нанесъл миналата година.

Шефът на столичната Първа градска проф. Цветомир Димитров е наследил апартамент в София от 60 кв. м, има джобни от само 1700 лева, а в банка на депозит – 187 000 лева. Но в същото време изплаща заем от 216 000 лева. Колегата му д-р Борил Петров, директор на Пета МБАЛ е сложил на влог 166 000 лева, докато началникът на най-голямата болница – пловдивската „Св. Георги“ разполага с депозит от 50 000 лева и джобни от 20 000 лева. Проф. Карен Джамбазов обаче притежава и доста имоти, както и инвестиции.

От липса на имоти не може да се оплаче и шефът на УМБАЛ – Бургас д-р Бойко Миразчийски. Той притежава 27 имота, повечето от тях придобити през 2015 и 2016 г. Три от тях са апартаменти в Бургас, има и три апартамента в Свети Влас, както и шест – в Сандански. Д-р Миразчийски има и 26 ниви, четири джипа, участва в дружества и фирми и влага в инвестиционни и пенсионни фондове. Отделно има налични 58 000 лева, в банка – 55 000 лева и в акции – 30 000 лева.

директори на болници
Д-р Бойко Миразчийски, директор на УМБАЛ – Бургас

36 болнични директори пък са забравили да подадат декларациите си пред КПКОНПИ, като сред тях е и шефовете на бившата Правителствена болница проф. Любомир Спасов и на „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. Бойко Коруков, на частните „Надежда“ в столицата, „Каспела“ в Пловдив и „Пулс“ в Благоевград.

Да си здравен министър пък се оказва не толкова доходоносно, доколкото Кирил Ананиев е успял да задели на влог от заплатата си едва 100 000 лева, а заместничката му Жени Начева има спестени още по-малко – 60 000 лева. По този показател зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков е „задминал“ колегите си и държи в банка 250 000 лева. Откакто е управител на НЗОК д-р Дечо Дечев не е придобил нищо, дори се е разделил с един имот. Парите от него плюс тези от заплатата му през 2018 г. възлизат на едва 85 513 лева, които д-р Дечев е сложил на депозит. Все пак шефът на касата не би могъл да се нарече беден, тъй като от предишни години има депозити у нас и в чужбина от 237 000 лева и 260 000 евро и има мезонет в Гърция, магазин в София, два апартамента и къща с двор в столицата, както и три къщи в селата Рибарица, Чехларе и Негушево.

Материалът Директори на болници с милиони в банки и луксозни имоти е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

МЗ едновременно забранява и освобождава доплащането

Поредният несръчен опит да регламентира доплащането в болниците направи МЗ, като предложи поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, през чиито заключителни...

При смяна на местожителството пациентите могат да сменят личния си лекар през всеки един...

При смяна на местожителството пациентите могат да сменят личния си лекар през всеки един ден от годината. Това каза  д-р Дафина Тачова, председател на...

Болниците ни – 346, лекарите – 29 677, а сестрите – 30 589

Болниците у нас са 346, лекарите – 29 677, а сестрите – 30 589. Това сочат данните на Националния статистически институт към 31 декември 2018 година....

Само 40 % от българите смятат ваксините за безопасни

Само 40 % от българите смятат ваксините за безопасни, но 96 % от родителите твърдят, че имунизират децата си. Това сочат резултатите от най-голямото...

Уволниха дисциплинарно сестра Мая Илиева от „Токуда“

Организаторката на протестите на медицинските сестри Мая Илиева е била уволнена от „Токуда“. За това, че е вече е безработна, съобщи самата тя в...

Най-модерната клиника за хемодиализа в гр. Бургас ще бъде открита на 19 юли

Най-модерните технологии в сферата на хемодиализата са вече в Бургас. Този юли в града отваря врати специализиран медицински център NephroLife. Това съобщиха от пресцентъра...