Истинска история за кърмене, която всяка майка трябва да прочете

Здравейте,

преди седмица приключихме с кърменето. Малката е на почти две години, изключително кърмене до 7 месец. Захранена много бавно. Тя е изключително пристрастено кърмаче.
Първо да започна от там, че никога не съм искала да кърмя. Направих го тъй като това е най – добрия старт в живота на детето ми. Първите месеци на кърменето бяха ужасни, постоянна болка, гнойни рани .

В буквалния смисъл плачех стисках зъби и кърмих. Не се отказах… Беше ми ужасно трудно. В това време още не бях открила тази група (фейсбук група За дългото кърмене). Кърмили сме се на най- различни места без да се крия. Живея в Норвегия и тук този процес е естествен и на никой не му прави впечатление ,че кърмиш в кафене, ресторант в мол, в парка и къде ли не.

Няма да забравя един смешен случай. Бяхме в Швеция да пазарим. Малката беше на около 7 месеца и в средата на един огромен хранителен магазин тя реши ,че е гладна и започна да плаче неистово. При което аз се почудих какво да направя. Накрая седнах на тези стълбички които служителите използват докато редят рафтовете. Бях седнала точно срещу рафтовете с изкуствени млека. Докато кърмех се чудех дали може да дойде охраната и да ми направи забележка. Казах си ,че ако това се случи ще се помайтапя и ще кажа „кърмете децата си не им давайте изкуствени млека“ … никой не ми направи забележка.

Реших да отбия тъй като малката не искаше да яде нормална храна, а и последните седмици адски ме болеше докато сучеше. Преди Коледа изживях голям стрес и тогава започнаха болките. Все отлагах момента на отбиване, все си намирах причини. Хайде да започне ясла, хайде да избият зъбите, хайде да мине това после онова. Истината е че аз не бях готова емоционално да прекъсна тази връзка. А и неискам да гледам детето ми как страда.

Миналата седмица реших ,че сега е дошъл този момент. След поредния отказ на детето ми да яде закуска. Аз се ядосах и се нямазах с оцет (нямах лимони в къщи), не се бях подготвила. Исках да спрем дневните кърмения и да остане само вечер и посред нощ. Казах, че мама е ходила на лекар и млякото е вкиснало. Тя настояваше да опита. Дръпна няколко пъти и каза „не“ бързо се отказа и през деня не потърси повече. За пръв път я приспах на обяд без гърда. Вечерта преди да заспи попита за мляко. Припомних й че се е „вкиснало“ не възрази само каза „няма мляко“ заспа за около 20 мин гушнати. Без рев.

Минаха веме 7 дни откакто не съм кърмила. Нещата се случиха без рев и драми въпреки очакванията ми. Явно само аз не съм била готова да отбия, а тя е била по-готова от мен. Изживях тежко емоционално първата нощ без сукане. Всякаш бяха откъснали частица от мен. Сега компенсираме близоста си с гушкане и целувки.

Това е моята история. Радвам се че успях. Шест месеца ми се виждаха непосилни кърмене, а ние успяхме почти две години.

Радвайте се на всеки момент с децата си, моментите не се връщат. Оставам в групата с усмивка и удоволетвореност. Поздрави от едно бивше кърмаче.

Таня Михалева

***

Благодарим на г-жа Таня Михалева, че се съгласи да публикуваме историята й. Благодарим й за скромноста, защото за нас тя е майка – герой, истински съвременен герой, а тя ни опонира така:

„Думата която бих използвала е майка
Всички майки биха постъпили така.“

Надяваме се, майките, които кърмят да се мотивират от тази история и по-лесно да преодолеят всички трудности, с които се сблъскват, защото те никак не са малко и никак не са лесни за преодоляване. Често силната болка е най-малкото, което кърмещите майки преживяват.

Препоръчваме на майките, които кърмят или искат да кърмят, да станат членове на фб групата „За дългото кърмене“. Там ще намерите опора, подкрепа, съвети от кърмещи майки, както и съдействие от консултанти по кърмене.
А ние ще се радваме, ако споделите с нас вашата история, за да я публикуваме. Така ще помогнете на нашата кауза „За по-здраво бъдеще“.

Предишна статияКак да увелича кърмата
Следваща статияРентген и кърмене?
Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Избираме фонд, вместо лекар и доплащанията стават официални

Пациентите ще могат да избират фонд, в който да се осигуряват за здраве, но не и лекар или болница, където да се лекуват. Това...

Д-р Мирослав Ненков: Моята рецепта е огън и меч

Огън и меч – това е рецептата на бившия служебен министър д-р Мирослав Ненков за лечение на здравеопазването. „С демократични принципи, с ненарушаването правата...

Възможно ли е забременяване след 40?

Забременяване след 40 Вече не е рядкост жените да искат да създадат семейство в  по-късен етап от живота си. Има толкова много неща, които трябва...

Има четири нива на целулит. Вижте коя е вашата степен.

Четирите степени на целулит Знаете ли, че има четири различни степени целулит, които специалистите наричат с общото понятие Скала на Нюрнбергер – Милър? За да определите коя...

Директори на болници с милиони в банки и луксозни имоти

Директори на болници притежават влогове за милиони в банки, инвестиционни фондове и облигации, както и луксозни имоти у нас и в чужбина, става ясно...

Работата на мъжа и жената

Работа на мъжа: - да извърши подвиг, по-конкретно да убие дракон. Работа на жената: - да изглади дрехите на мъжа, който извършва подвига; - да наостри меча и...