Д-р Мая Балабанова, МЦ „Света Марина – Плевен“: Ракът на млечната жлеза е на първо място по честота на онкологични заболявания при жените

Ракът на млечната жлеза е на първо място по честота на онкологични заболявания при жените, то обхваща около 30% от всички онкологични заболявания. Това каза д-р Мая Балабанова от Медицински център „Св. Марина“ – Плевен. Тя допълни, че 1 от 9 жени има опасност да се разболее от това заболяване. Рисковите групи са жени, които не са раждали, приемащи контрацептиви и възрастни жени. Болестта достига своя пик на 60-65 годишна възраст.

Въпреки това има случай на жени с рак на млечната жлеза на 20-25 г., каза още тя, като добави, че ранното откриване на рака е гаранция за успешно лечение. „Всяка жена може веднъж месечно да се самоизследва вкъщи – една седмица след цикъл. Веднъж в годината, дори да няма някакъв проблем, тя трябва да посещава лекар, който се занимава и да бъде направено съответното изследване. Ако жената е по-млада, на 30-35 г. – ехографията и еластография са най-подходящите методи.

При възрастни жени манографията и яфдрено-магнитен резонанс – това е световния стандарт“, обясни докторът. Д-р Балабанова заяви, че най-честите симптоми включват промяна в размерите и формата на гърдите, както и болка в областта, но препоръча да не се чака, а да не направи ранна профилактика. Всички, които желаят да си направят безплатни скринингови прегледи в Медицинския център „Св. Марина -Плевен“, трябва да се обадят и да си запишат предварително час във всеки работен ден от 7:30 до 8:30 и от 15:00 до 17:00, обобщи докторът.

Материалът Д-р Мая Балабанова, МЦ „Света Марина – Плевен“: Ракът на млечната жлеза е на първо място по честота на онкологични заболявания при жените е публикуван за пръв път на Zdravenews.eu.