Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: С достатъчно лекари и медицински сестри, акушерки и рехабилитатори може да се гарантира достъп на населението до здравеопазване

С достатъчно на брой лекари и медицински сестри, акушерки и рехабилитатори може да се гарантира достъп на населението до здравеопазване. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова в представяне на мотивите си за изслушването на здравния министър Кирил Ананиев за състоянието на системата в Северозападна България. “Останалите ангажименти по отношение на финансово осигуряване също са важни и в тази дискусия трябва да се чуе какви мерки е предприело в това отношение Министерство на здравеопазването.

Най-важното е да очертаем в дългосрочен план, как ще гарантираме услуга, която за съжаление няма как вече във времето да се финансира по отношение на болничната помощ само с оборот на пациенти”, посочи тя. “При една от последните ни срещи с представители на сдружението на областните болници колегите с тревога подсказаха, че това, което са достигнали лечебните заведения като възможност за осигуряване на финансиране чрез оборот на пациенти, защото на този етап именно с хоспитализации и с прием на пациенти се финансират лечебните заведения, е максимумът. Може би трябва да се търсят други по-гъвкави механизми, с които да се гарантира от една страна ефективността и качеството на работата на лечебните заведения, от друга страна и достъпа, защото е много важно наистина да има гарантирано наличие на специалисти, които при необходимост в малко отстояние от отделния пациент да може да му гарантират услуга, която ще спаси живот или ще подпомогне здравословното му състояние”, добави д-р Дариткова. Тя изрази надежда днешната дискусия да успокои хората в Северозапада.

От своя страна министър Кирил Ананиев посочи, че числата на накратко показват, че общото население на областите Видин, Враца и Монтана към 31 декември 2018 г. е 377, 051 хил., което представлява 5,4% от общото население на страната. “Разделено по възрастови групи, както следва: бебета – 2955, или 0,8% от общо население на трите области; от 0 до 17 години 60 856 човека, или 16%; от 18 до 64 години 217 721 човека, или 57,3% и над 65 години – 98 474, или 27% от общо население в региона.

Анализът на възрастовата група на населението показва, че в областите Видин, Враца и Монтана населението в младите възрасти е по-малко от средните показатели за страната”, обясни министър Ананиев. Той допълни, че броят на лицата с непрекъснати здравноосигурителни права към 1 юни 2019 г. на трите области е 325 729 души, което е 5,5% от всички здравноосигурени лица в страната. “По отношение на медицинския персонал общият брой на лекарите в трите области е 626, което е 3,% от общия брой на лекарите на територията на страната”, допълни Кирил Ананиев. Министърът добави, че общият брой на медицинските специалисти по здравни грижи е 1352 души.

Материалът Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: С достатъчно лекари и медицински сестри, акушерки и рехабилитатори може да се гарантира достъп на населението до здравеопазване е публикуван за пръв път на Zdravenews.eu.

- реклама -