Бариатричната хирургия е лечение и трябва да се реимбурсира

Затлъстяването е хронично заболяване, което води след себе си още 195 усложнения за здравето  – захарен диабет тип 2, хипертония, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на коремните органи, сърдечно-съдов инцидент, синдром на сънна апнея, увреждане на ставите, безплодие, рак, по-висока обща смъртност, социална и емоционална изолация на засегнатите и др. В България от затлъстяване страда около 15 % от населението, но все още  много малко хора имат достъп до най-модерното и дефинитивно лечение – бариатричната хирургия. За операциите за отслабване, за това как лидерът в Европа – Франция се грижи за хората със свръх тегло, за единствения у нас център за лечение на затлъстяването в Александровска болница – разговаряме с проф. Жан-Мишел Опер, който води лекции по хранене в Сорбоната и е началник на клиниката по хранене в болницата Питие Салпетриер, Париж, Франция.

– Проф. Опер, как е организирана бариатричната помощ във Франция?

– По брой операции за отслабване Франция е лидер в Европа с над 53 000 интервенции на година. Имаме 37 центъра, като 3 от тях са в Париж, в единия от тях работя аз. В нашата болница правим по 250 операции на година, а консултираме около 8000 пациенти със затлъстяване. Имаме специално разписани правила и път за пациентите, строги критерии за селекция за подходящите за бариатрична хирургия. Операциите се заплащат с публични средства, тъй като нашата здравна каса е изчислила, че хората със затлъстяване, които са се подложили на стомашен байпас, след това пият по-малко лекарства, връщат се на работа и струват по-малко на системата.

– Колко е важно операциите да се покриват от здравните фондовете?

– Много неща се реимбурсират във Франция, разбирам, че тук в България този вид хирургия не се покрива от здравната ви каса. Аз дори не бих могъл да направя сравнение, защото у нас никога не сме имали този проблем. Естествено е достъпът до лечение при вас да е по-труден при това положение.

– Освен финансиране, какво друго е важно за развитието на този вид хирургия?

– Най-важното е да се събере мултидисциплинарен екип – хирург, кардиолог, ендокринолог, диетолог, пулмолог, психолог, психиатър, медицински сестри, фитнес инструктор и социален работник. Защото работата хирурга, разбира се е много е важна, но без останалите специалисти успехът би бил немислим. По-трудната част от работата е правилната селекция на пациентите – не може и не бива всеки, решил, че е пълен и че това е лесен начин да се раздели с излишните килограми, да се подлага на такава интервенция. Първо, защото това не е лесен начини и затова тези пациенти трябва да отговарят на строги критерии – да са свърхзатлъстели с индекс на телесна маса над 35-40, както и да не сме могли да им помогнем по друг начин. Още по-трудна е подготовката им за операцията и дългосрочното проследяване след  това. Нужна е и база – не бива да забравяме, че говорим за свръх тежки хора, които имат нужна от по-големи стаи, по-големи легла, специални линейки и помощни средства.

– В Александровска болница вече работи център за бариатрична хирургия, който скоро получи и сертификат за референтен европейски център. Как оценявате работата на българските си колеги?

– Познавам колегите много добре и мога да кажа, че в „Александровска“ са постигнали най-важното – събрали са страхотен мултидисциплинарен екип, осигурена е и базата и още по-впечатляващото е, че това е направено без публично финансиране.

– Кога говорим за успешна операция за отслабване?

– Когато до втората година след нея пациентът е свалил поне половината от излишното си тегло, а в дългосрочен план – когато задържи постигнатото и не се върне към старите си навици. Друг важен показател за успех е справянето с придружаващите заболявания. Защото целта на бариатричната хирургия не е само отслабването. Със сигурност можем да кажем, че продължителността на живот на оперираните се удължава и се повишава качеството им на живот, тъй като говорим за лечение, а не за козметична процедура.

– По време на лекцията си пред българските си колеги се похвалихте, че разполагате с достатъчно средства да провеждате клинични изпитвания. Разкажете ни малко повече върху какво работите в момента?

– В нашия център правим много изследвания, които се финансират с публични средства – или от националния институт за здравеопазване, или с европейски проекти. Аз например сега работя върху клинично проучване, което да докаже коя е най-подходящата физическата активност за подложилите се на операция пациенти. Какви са типовете упражнения, които трябва задължително да бъдат включени във възстановителната програма, тъй като след операцията пациентът губи много килограми и мазнина, но и много мускули. Имаме и клинични проучвания как да изчислим доколко даден пациент ще бъде излекуван от диабет след стомашен байпас, а също и как се променя чревната флора след метаболитна интервенция. Оказва, че профилът на бактериите в стомаха става много по-добър, което е още едно доказателство за здравните ползи от бариатричната хирургия.

Материалът Бариатричната хирургия е лечение и трябва да се реимбурсира е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Как да разбера има ли бебето къса юздичка?

Причини за къса юздичка На първо място не трябва да се тревожите, ако бебето има къса юздичка. Лесно ще се справите с тази ситуация. Често късата...

ФОЛАТИ И БРЕМЕННОСТ

ФОЛАТИ И БРЕМЕННОСТ През 60те години на 20ти век, изследователи са открили зависимостта към фолатите като главна причина за предотвратими дефекти на невралната тръба (ДНТ). Неврална...

Увеличава се броят на хората със сърдечни съдови заболявания, инфаркт и диабет

Увеличава се броят на хората със сърдечни съдови заболявания, инфаркт и диабет. Това каза Йовка Мечкарова от Българската лига по хипертония. Тя подчерта, че...

Играчки и декорация за Великден и Герьовден

Играчки и декорация за Великден и Герьовден на промоционална цена В най-светлите празници направете си подарък за дома и бебето с позитивна кауза! Хем даряваш, хем...

Ананиев пак ще пише екшън план, този път за проблема с кадрите

Здравният министър Кирил Ананиев пак ще пише екшън план. Този път той ще трябва да каже как ще се справи с проблема с липсата...

Без глоби поне до есента за аптеките, които не се вържат към системата срещу...

Аптеките, които не са свързани към европейската система за верификация на лекарствата, ще получават предписания и напомняне от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата...