Бариатричната хирургия е лечение и трябва да се реимбурсира

Затлъстяването е хронично заболяване, което води след себе си още 195 усложнения за здравето  – захарен диабет тип 2, хипертония, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на коремните органи, сърдечно-съдов инцидент, синдром на сънна апнея, увреждане на ставите, безплодие, рак, по-висока обща смъртност, социална и емоционална изолация на засегнатите и др. В България от затлъстяване страда около 15 % от населението, но все още  много малко хора имат достъп до най-модерното и дефинитивно лечение – бариатричната хирургия. За операциите за отслабване, за това как лидерът в Европа – Франция се грижи за хората със свръх тегло, за единствения у нас център за лечение на затлъстяването в Александровска болница – разговаряме с проф. Жан-Мишел Опер, който води лекции по хранене в Сорбоната и е началник на клиниката по хранене в болницата Питие Салпетриер, Париж, Франция.

– Проф. Опер, как е организирана бариатричната помощ във Франция?

– По брой операции за отслабване Франция е лидер в Европа с над 53 000 интервенции на година. Имаме 37 центъра, като 3 от тях са в Париж, в единия от тях работя аз. В нашата болница правим по 250 операции на година, а консултираме около 8000 пациенти със затлъстяване. Имаме специално разписани правила и път за пациентите, строги критерии за селекция за подходящите за бариатрична хирургия. Операциите се заплащат с публични средства, тъй като нашата здравна каса е изчислила, че хората със затлъстяване, които са се подложили на стомашен байпас, след това пият по-малко лекарства, връщат се на работа и струват по-малко на системата.

– Колко е важно операциите да се покриват от здравните фондовете?

– Много неща се реимбурсират във Франция, разбирам, че тук в България този вид хирургия не се покрива от здравната ви каса. Аз дори не бих могъл да направя сравнение, защото у нас никога не сме имали този проблем. Естествено е достъпът до лечение при вас да е по-труден при това положение.

– Освен финансиране, какво друго е важно за развитието на този вид хирургия?

– Най-важното е да се събере мултидисциплинарен екип – хирург, кардиолог, ендокринолог, диетолог, пулмолог, психолог, психиатър, медицински сестри, фитнес инструктор и социален работник. Защото работата хирурга, разбира се е много е важна, но без останалите специалисти успехът би бил немислим. По-трудната част от работата е правилната селекция на пациентите – не може и не бива всеки, решил, че е пълен и че това е лесен начин да се раздели с излишните килограми, да се подлага на такава интервенция. Първо, защото това не е лесен начини и затова тези пациенти трябва да отговарят на строги критерии – да са свърхзатлъстели с индекс на телесна маса над 35-40, както и да не сме могли да им помогнем по друг начин. Още по-трудна е подготовката им за операцията и дългосрочното проследяване след  това. Нужна е и база – не бива да забравяме, че говорим за свръх тежки хора, които имат нужна от по-големи стаи, по-големи легла, специални линейки и помощни средства.

– В Александровска болница вече работи център за бариатрична хирургия, който скоро получи и сертификат за референтен европейски център. Как оценявате работата на българските си колеги?

– Познавам колегите много добре и мога да кажа, че в „Александровска“ са постигнали най-важното – събрали са страхотен мултидисциплинарен екип, осигурена е и базата и още по-впечатляващото е, че това е направено без публично финансиране.

– Кога говорим за успешна операция за отслабване?

– Когато до втората година след нея пациентът е свалил поне половината от излишното си тегло, а в дългосрочен план – когато задържи постигнатото и не се върне към старите си навици. Друг важен показател за успех е справянето с придружаващите заболявания. Защото целта на бариатричната хирургия не е само отслабването. Със сигурност можем да кажем, че продължителността на живот на оперираните се удължава и се повишава качеството им на живот, тъй като говорим за лечение, а не за козметична процедура.

– По време на лекцията си пред българските си колеги се похвалихте, че разполагате с достатъчно средства да провеждате клинични изпитвания. Разкажете ни малко повече върху какво работите в момента?

– В нашия център правим много изследвания, които се финансират с публични средства – или от националния институт за здравеопазване, или с европейски проекти. Аз например сега работя върху клинично проучване, което да докаже коя е най-подходящата физическата активност за подложилите се на операция пациенти. Какви са типовете упражнения, които трябва задължително да бъдат включени във възстановителната програма, тъй като след операцията пациентът губи много килограми и мазнина, но и много мускули. Имаме и клинични проучвания как да изчислим доколко даден пациент ще бъде излекуван от диабет след стомашен байпас, а също и как се променя чревната флора след метаболитна интервенция. Оказва, че профилът на бактериите в стомаха става много по-добър, което е още едно доказателство за здравните ползи от бариатричната хирургия.

Материалът Бариатричната хирургия е лечение и трябва да се реимбурсира е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

И здравната комисия каза „да“ на Медицински факултет в Бургас

Медицински факултет в Бургас ще има, след като днес и депутатите от парламентарната здравна комисия казаха „да“ на откриването на учебното заведение към университет...

Мисия кърмене

5 невероятни факта за важността на кърмата при недоносени деца Знаете ли, че: Коластрата е течно злато! Коластрата е гъстото жълтеникаво „първо мляко”, което се...

Списък с най-здравословните видове чай

Чаят е най-популярната и най-консумираната напитка в света след водата. Според официалните данни повече от 15 милиарда чаши чай се изпиват на ден от...

Защо се образува на целулит

Защо имам целулит? Съществуват пет причини за образуване на целулит: Натрупване на токсини Уголемени мастни клетки Слаба циркулация Фиброза на съединителната тъкан Задържане на вода Разпространява...

Бебешки обувки

Знаете ли, че детското ходило се състои от 28 кости, 107 връзки и 19 мускула, свързани чрез стави и сухожилия?! С всеки изминат ден, бебешкото...

Аптеки в София, които продават Лактеса

Закупуването на чай  "Лактеса" на този етап е предимно онлайн. Може да поръчате чай за кърмещи майки ЛАКТЕСА, чрез лично съобщение във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/  или на телефон...