Ананиев си държи на по-меките мерки

Подкрепям предложението на ген. Мутафчийски да се затегнат мерките, но считам, че новите правила трябва да се въведат, след като видим, че са изчерпани по-меките мерки в моята заповед, заяви здравният министър Кирил Ананиев във връзка с извънредното положение, наложено у нас преди 3 дни. Пред бтв той добави, че за тези мерки са необходими значителни финансови ресурси, затова икономиката не бива да спира.

„Медиците ни са на първа линия при борбата с COVID-19, но нямат пълно обезпечение с предпазни средства и облекла“, призна Ананиев, но увери, че до няколко дни това ще се промени. Той посочи, че няма да се извършват обществени поръчки за тях и необходимата апаратура за болниците, за да се набавят по-бързо.

Лекарите, които работят със заразените, спят в лечебните заведения. Обособени са специални помещения с всички изисквания и те не се прибират вкъщи. Ако кажа, че те имат на 100% предпазни средства и облекла – няма да е вярно. Ние правим редица неща, за да ги осигурим“, обясни здравният министър.

По думите му предстои да издаде заповед, с която ще се забрани граждани на определени държави да влизат на територията на България. От 00:00 часа на 18 март временно се забранява влизането на територията на България на гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия, стана ясно по-късно. Той допълни, че заразени с коронавирус хора и контакти с тях, ако не се съгласят да бъдат под карантина ги грози глоба от 5000 лв., а ако нарушат карантината – и затвор.

Кирил Ананиев обясни, че пробите за COVID-19 се взимат в лечебното заведение, в което е настанен пациентът, а пробата се изследва в акредитираните пет лаборатории в страната. Той коментира, че бързите тестове крият голям риск от грешка.

„ТЕЛК-овите решения, които изтичат в момента, ще продължат да действат. Обсъждаме вариант за 2 месеца след изтичане на извънредното положение. При протоколите за скъпоструващите лекарства – ще удължим срока до 12 месеца“, заяви Ананиев и добави, че се работи върху промяната на редица други текстове, които облекчават здравната система.

Министърът посочи още, че преговаря с лекарите от Втора градска болница, която беше преструктурирана в инфекциозна, да не подават оставки. „Те са дали предизвестие за напускане. Мисля, че този проблем ще се реши, това са хора, които са положили Хипократова клетва и са отговорни“, каза той.

Министърът уточни, че са свободни 40% от леглата в инфекциозните клиники и беше категоричен, че здравната система ще издържи на напрежението.

Материалът Ананиев си държи на по-меките мерки е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Related Posts

ПОПИТАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

43,830FansLike

КЪРМЕНЕ

Кърмене: Рецепта за увеличаване на кърмата

Необходими билки: сминдух - 30 гр; резене - 30 гр; анасон - 20 гр; копър - 20 гр; вода - 500 мл; Начин на приготвяне: Дозирайте правилно билките по дадените грамажи...

Кърмене: Билки в помощ на кърменето

 Уницеф, Министерство на здравеопазването в България и Световната здравна организация, препоръчват през първите шест месеца бебетата да бъдат хранени само с майчина кърма. Чай...

Кърмене: Десет популярни мита за кърменето

Кърменето е нещо, от което на теория всички разбират – майки, баби, приятелки, съседки, а също и различни медицински специалисти. Липсата на достъпна и...

Кърмене: Болница “Надежда” и Лактеса

В аптеката на МБАЛ "Надежда" София, ул. Блага вест № 3, може да намерите Лактеса класик и Лактеса плюс