6 ВАЖНИ УРОКА ЗА РОДИТЕЛИ

Урок №1: Всички сравнения са недопустими. Когато деветокласник бил сравнен не в негова полза с по-младия си брат, отвърнал на баща си – „Ти си вицепрезидент на технологична компания, но ако си мислиш ,че си голяма работа – виж какво е постигнал Бил Гейтс на тези години!”.

Урок №2: Работата ни отнема 70 процента от денонощието и младеж, който е нещастен в професията си е нещастен в живота. Родителите трябва да избягват да проектират собствените несбъднати мечти и амбиции върху децата си. По-скоро трябва да открият и подкрепят техният потенциал.

Урок №3: Да си добър родител означава да даваш подходящия пример. Как детето реагира на разочарование, враждебност или провал, много често е отражение на родителските реакции в подобни ситуации. Гняв или спокойствие, уплаха или устойчивост, въздържаност или раздразнителност, щедрост или скъперничество – това са модели на поведение, които обикновено се копират от родителите.

Урок № 4: Слушайте децата си през първите 10 години от живота им за да ви слушат те през следващите 10. Първата декада е критично важна за изграждане на взаимоотношенията с детето ви. След нея винаги бъдете отворени за комуникация с вашия тийнейджър, независимо колко непоносимо се държи той. Помнете, вашето дете има само вас – неговото семейство.

Урок № 5: Родителството не е състезание за популярност. Ако не сте казвали „не” на детето си, то тогава не сте много добър родител. Дете, на което никога нищо не му е отказвано ще порасне с нереалистични очаквания от живота. Проучвания в областта на детската психология разкриват, че деца, които са научени да отлагат удоволствието, имат по-голям шанс за успех в живота.

Урок № 6: Родителят-хеликоптер – това е нов феномен, който описва свръх грижовни, взискателни и амбициозни родители. Децата им нужда от пространство и възможност сами да допускат грешки и да трупат опит от тях. За да отгледате инициативни, самостоятелни хора са необходими: любов, съчетана със строгост, ясно изразени очаквания за тяхното поведение, ясни граници.

*

По материали на Forbes

http://www.forbes.com

Leave A Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Общи условия за ползване на уеб сайта. Сайтът използва "бисквитки". Условия за поверителност. Добре. Прочети още...