10-те основни грешки във възпитанието

Ето 10-те основни грешки, които възрастните често допускат по отношение на възпитанието на собствените си деца:

1. Прекалено много часове пред телевизионния екран
Колкото повече време детето прекарва пред телевизора, толкова по-голям за него е риска от затлъстяване, от поведенчески кризи, депресия и проблеми с концетрацията. Независимо колко сте ангажирани професионално, насърчаването на занимания извън обсега на телевизора и компютъра, и игри на открито трябва да е първостепенна грижа.

2. Храната за награда?
Родителите са склонни да награждават децата си с нездравословни храни за добро поведение или просто за липса на лошо такова. Това е изключително порочна практика, която може да изгради съвършено неправилен подход към храненето въобще. Храната изобщо не бива да се дава като награда, а храни като сладолед, бонбони, шоколади, снаксове и чипсове изобщо трябва да бъдат забравени, освен в инцидентни случаи и по никакъв начин не бива да са обвързани с поведението.

3. Проблеми със споделянето
От изключителна важност е родителите да научат детето си да споделя.
Това ще насърчи социалните му взаимоотношения с връстниците му, а също ще подпомогне изграждането на трайни връзки и приятелства в по-зряла възраст. Първите уроци за споделяне са в семейството. Детето трябва да се науча да споделя с родителите си, с братята и сестрите си. Само така то няма да израсне в изолация и няма да е егоистично настроено спрямо другите.

4. Не показвайте пред децата си кой е „шефа“ в семейството
В различни ситуация трябва всеки едни от родителите да е способен да поеме ролята на „шефа“. Децата трябва да има респект и към двамата си родители, защото в противен случай, те могат да манипулират единия за сметка на другия. Затова никой от двамата родители не бива да проявява моменти на слабост или колебание или да се опитва да доминира над другия родител, защото децата безпогрешно се ориентират и долавят подобни сигнали, и изобщо не биха се поколебали дали да ги използват в своя полза.

5. Трябва да можете да казвате „Не“
Това е много важна част от речника на родителите и децата трябва да знаят какво означава тя. Когато се каже „не“, вашето дете трябва да знае, че това е окончателно и не подлежи на повече коментари. Понякога е трудно и за родителите да отстояват докрай „не“-тата си, но колкото по-малко отстъпват, толкова по-добре е това за бъдещето на децата им.

6. Нездравословна привързаност
Не бива да създавате усещане у децата си, че сте на тяхно разположение по всяко време и на всяко място. Те трябва да знаят, че имате задължения извън дома, трябва да ги уважават и да се съобразяват с тях от малки. Това ще им помогне да се отнасят с нужното уважение и респект към хората, които се грижат за тях в часовете, в които вие отсъствате.

7. Откликвате на всеки повик за помощ
Насърчаването на чувството за независимост и самостоятелност у децата е от съществено значение за изграждането им на самостоятелни личности.
Децата трябва да знаят, че могат да разчитат на родителите си, когато срещат затруднения в писането на домашните или когато трябва да свършат определена домашна задача, но е добре родителите да не откликват при всеки дребен повик от страна на детето. Само така то ще се опитва да свърши задачите си само и ще се научи на самостоятелност и отговорност.

8. Децата нямат никакви домакински задължения
Когато децата пораснат достатъчно, за да се включват в домакинските задължения е важно те да разберат за тях и да ги изпълняват осъзнато. Възрастта за въвеждане в тези задължения е строго индивидуална, но първите опити могат да са още на 4-5 годишна възраст. Без значение дали ще разтребят масата, изхвърлят боклука, заредят пералнята или съдомиялнята – няма значение, децата трябва да са наясно, че са равнопоставени членове на семейството и че като такива те освен права имат и семейни задължения.

9. Позволявате на детето си да се държи непристойно на обществено място
Децата имат своите моменти на нетърпеливост, нервни изблици и избухвания, но ако вие имате притеснения да ги взимате със себе си на обществени мероприятия и други събития, защото се опасявате, че ще се тръшкат и глезят или че има опасност да ви прекъсват или да говорят неща, които не бихте искали другите да чуват, то определено имате проблем. Основно правило тук е, да научите детето, че когато е в компанията на възрастни, то трябва да уважава вашите събеседници, да не ви прекъсва и да е сдържано.

10. Купувате му играчки без повод
Подаръците без повод са по-сладки дори от онези, които очакваме по Коледа, но това не означава, че всяко закъснение или прибиране от командировка трябва да бъде изкупено с поредната играчка, която скоро след това ще бъде захвърлена в килера при всички останали. Особено неправилно е да се купуват играчки с цел да се избегне или потуши нервен изблик или моментен каприз. Спонтанните подаръци биха имали смисъл единствено ако има конкретен повод или причина за награда , с цел да се поощри положителна постъпка или поведение.

Източник http://purvite7.bg

Чай Лактеса
За чай за увеличаване и поддържане на кърмата, Чай за отслабване, Чай за детоксикация, Чай за сваляне на високо кръвно... ЛАКТЕСА, може да попитате и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/lactessa/

Над 130 лекари са загинали, докато спасяват свои пациенти

Над 130 лекари и 20 медицински сестри са загинали, докато спасяват свои пациенти. В списъците на пожертвалите живота си в името на живота на...

Здравният министър Кирил Ананиев: Пия oт горчивата чаша от дълговете преди мен

Над 150 млн. лв. са натрупаните дългове на предишни министри. Аз трябва да изпия горчивата чаша. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по врзме...

Жени Начева: Няма да пипаме основния пакет

Основният пакет от медицински дейности и лекарства, които НЗОК заплаща, няма да бъде променян, така че хората дори и при нов модел няма да...

Дават 5000 лева за иновация, спасила живот

5000 лева ще получи победителят в конкурса за иновация спасила живот. Кандидатстването за вторите годишни награди за иновации и добри практики в здравния сектор...

Болниците вече няма да купуват лекарства на по-високи цени от тези, които плаща НЗОК

Болниците вече няма да купуват лекарства на по-високи цени от тези, които плаща НЗОК, реши правителството на днешното си заседание. Кабинетът прие промени в...

Лекари от „Пирогов” преглеждат с 5G връзка

Първият дистанционен медицински преглед на пациент с помощта на 5G връзка, беше осъществен в понеделник от лекари на „Пирогов”. Демонстрация на т. нар. телемедицина...